marți, 27 decembrie 2016

”Băgați-vă grădina zoologică în cazarmă!”

 

… le spune Tolontan. Problema este și la noi, cei care ne uităm în gura lor ne spune într-un interviu pentru Antena3 Crin Antonescu. Înclin spre Crin, problema și soluția este în primul rând la noi și doar în subsidiar la SRI.

Cine a lansat sintagma binomului SRI-DNA a executat o mișcare de geniu în favoarea … SRI. Până la lansarea DNA, SRI oferea oficialilor nenumărate informări atent redactate astfel încât să expună probleme și soluții fără a intra în amănunte concrete, un task dificil, limitat atât de necesitatea protejării surselor cât și a propriei activități – teoretic legal SRI este obligat să acționeze pentru combaterea unei ilegalități flagrante chiar dacă instinctul lor le cere doar supravegherea acesteia. În practică destinatarii se considerau informați și-și vedeau mai departe de ale lor, de orice natură ar fi fost acestea. După înrădăcinarea ideii că SRI are ceva de spus în activitatea DNA instituția a devenit player, opiniile și dorințele acesteia devenind brusc demne de luat în seamă. Dacă asta s-ar fi materializat printr-o mai atentă citire a materialelor furnizate și prin aprofundarea acestora într-un cadru instituțional am fi intrat în normalitate, din păcate am asistat la apariția unei preocupări maladive referitoare la planurile, intențiile, schemele și comploturile SRI+DNA. Această preocupare este extrem de răspândită în întreaga societate, oamenii simplii se îndestulează de pe site-uri dubioase de genul national.ro dar cei cu pretenții adoră să bârfească. Și pentru că bârfa necesită minim 2 unul dintre ei, povestitorul, devine vedetă, ba chiar capătă un ascendent asupra celorlalți. Cum nimeni nu ține scorul, ce a fost anunțat și ce s-a întâmplat, până la urmă acest statut se obține și menține printr-o abilitate de a te feri de concret și o aură de persoană conectată, bine informată. Este interesant cum, cât timp sunt in serviciu, SRI-știi sunt un monument de discreție iar după ieșirea din sistem mulți își folosesc CV-ul pentru a obține acest ascendent pe care apoi îl materializează în job-uri din zona relaționării, exemplele lui Tolontan înscriindu-se pe această linie.

sâmbătă, 17 decembrie 2016

Alegeri

 

Mă uit cu mare tristețe la ce a ajuns numele de PNL după ce a fost lipsit de conținut în ultimii ani. Mă raportez la o definire simplistă a unui partid politic, pentru mine acesta este mijlocul prin care oamenii care gândesc asemănător se însoțesc pentru a crește șansa ca ideile lor să prindă viață. Pentru mine ideile înseamnă doctrină, pentru alții înseamnă interes comun. În viața de partid românesc prevalează interesul de grup pentru că cei cu doctrina sunt perfect mulțumiți dacă aceasta este aplicată de alții și nu găsesc energia necesară implicării personale pentru un concept general. Doar dacă apare un subiect punctual, fierbinte pot fi mobilizați oamenii, inclusiv electoratul la vot. PNL a abandonat doctrina liberală oficial odată cu trecerea la PPE iar neoficial odată cu dispariția din viața activă a PNL a acelor liberali ai începuturilor anilor 90, anii când a fi PNL-ist era total contraproductiv și advers interesului personal.

luni, 12 decembrie 2016

5%

 

Să ajungem la zi, în ordine cronologică. Săptămâna trecută s-a tranșat acuzația de plagiat la adresa dnei. Kovesi. Pentru că după ce au eiliminat reproducerile de legi din pasajele reclamate au rămas doar 5% rânduri plagiate comisia a propus și a fost decisă menținerea titlului de doctor. Aș avea două întrebări generate de acest rezultat:

  1. dacă iau șpagă 5% sunt considerat ca nereprezentând un pericol social și rămân neurmărit penal ?
  2. dacă se scot textele de lege și citatele corecte din întreaga lucrare și se raportează la ce rămâne numărul de rânduri plagiate mai iese procentul de 5% ?

Aștept cu nerăbdare momentul când vom aborda ne-emoțional acest subiect, al deciziilor și acțiunilor creative ce fac parte preponderent și din activitatea unui demnitar.

duminică, 11 decembrie 2016

OGP 2016

 

Fost-am la Paris pentru cele 3 zile ale summitului OGP, ținut cu mult înainte de vreme deoarece domnul din imagine a crezut la un moment dat ca va mai candida pentru un nou mandat și că i-ar folosi puțină prestanță internațională.

IMG_20161207_151837

Chiar dacă între timp Hollande a renunțat, strălucirea franțuzească a rămas, cu tot ce înseamnă ea.

marți, 6 decembrie 2016

Big boys

 

98b30ea6-a939-4b46-92e4-a4126f2ea57e

Incă de la aterizarea in Paris am dat peste vârful de gama … sa vedem ce îmi va oferi Summitul OGP !

sâmbătă, 12 noiembrie 2016

PatrimVen

 

În Aprilie 2015 scriam … ”de curând am coordonat procesul de operaționalizare a unui sistem care va scădea semnificativ posibilitatea populației de a-și ascunde bunurile și veniturile în încercarea de a evita executarea silită”. Astăzi subiectul a devenit public lansându-se marca PatrimVen și putem discuta mai multe despre acesta. Intervenția noastră de la acel moment a fost de mediere, deși declarativ aveam un hub de date alimentate si consumate inclusiv de către administrațiile financiare locale practic acestea nu-l puteau accesa decât manual, scriind CNP-uri într-o interfață de browser, o soluție departe de necesitățile lor deși declarativ toți participanții beneficiau egal. La acel moment am concluzionat că accesul bulk este posibil tehnic și pentru administrațiile locale urmând a se proiecta o schema XML și pentru acestea. Care schemă XML a întârziat lună după lună, desigur din vina unui obscur angajat.

 

marți, 8 noiembrie 2016

Marți

 

Mă uit la alegerile din SUA și mă gândesc cât de periculos este să ignori realitatea. Întreaga clasă politică americană a ales să evite câteva subiecte din categoria celor nu foarte ”corecte politic” și primul destul de nebun să sfideze regulile este pe aproape să câștige alegerile. Și în Europa există tendința de a urechea cetățenii care nu se ridică la înălțimea așteptărilor în loc de a le înțelege temerile. Cât timp vorbim de o democrație asta nu face altceva decât să aducă cu prima ocazie o schimbare politică prin alegerea unor outsideri, posibil cu multe alte carențe fără legătură cu subiectul în cauză.

FB pentru toți

 

Cu ceva eforturi și în virtutea faptului că sunt reprezentantul cancelariei în proiectul Cardului Electronic de Identitate am reușit să procur pentru bursieri 2 mostre de cipuri criptografice dintre cele folosite pentru testarea funcționalităților tehnice. M-a bucurat entuziasmul lor …

CEI testare FB

chiar și graba de a posta pe FB o înțeleg. Ce nu pot înțelege sunt primele comentarii culese. Fără e-identitate nu putem avea e-guvernare și nici să fim în secolul XXI. Probabil să nu fie însă o problemă pentru cei care sunt oricum de secol XIV.

luni, 31 octombrie 2016

Și mie …

 

După întoarcerea de la Madrid cu aterizare în plin hackathon govithub am presupus că frenezia inițială se va condensa într-o abordare mai organizată. Am presupus că proiectele vor fi supuse aprobării Consiliului GovIThub, că va aparea un soi de regulament de funcționare, o platformă tehnică de comunicare, în general tot ce am avut în gând atunci, la prima întâlnire, când le-am spus că trebuie să aibă o abordare de tip enterprise. Și cum toate astea, cu un accent special pe partea legală, sunt în opinia mea absolut necesare pentru a fi primiți fără rezerve de zona IT-istică executivă guvernamentală am zis să las ca aceste probleme să fie rezolvate înainte de a-i introduce în diversele departamente IT guvernamentale.

 

miercuri, 26 octombrie 2016

Misiune periculoasă

 

Sâmbătă am fost trimis să execut una dintre cele mai periculoase activități dintre cele ce-mi revin … am fost trimis la mall !

Am scăpat cu greu, doar cu 3 plase, m-a cărat Simona 2 ore prin magazine, evident totul spre binele meu. Spre binele copiilor a fost prezența mea, am încercat să dau greutate unei excelente inițiative a Digital Citizens Romania, cei care și-au propus să aducă IT-ul în drumul părinților și copiilor cu speranța trezirii interesului pentru acest domeniu.

14570763_1306930895998498_2689808633912250626_o 

 

duminică, 16 octombrie 2016

IODC Madrid 2016

 

Da, am rămas dator cu o postare despre conferința open data de anul acesta. Pentru mine a fost cuplată cu ședința workgroup-ului CE, adunate să zicem că a fost ok. Conferința în sine a fost sensibil mai slabă comparat cu ediția canadiană, mai puțini participanți, mai puțin entuziasm, mai puține săli și o locație deficitară.

IMG-20161014-WA0013

Ăștia am fost noi, guvernamentalii. Din societatea civilă nu a fost nimeni, n-am văzut nici un moldovean cunoscut, noroc cu colegii de workgroup cu care am mai făcut conversație – apropo, pare ca binomul franco-german merge înainte cu inițiativa cloudului guvernamental european iar în barcă a sărit, se putea altfel ?, și Luxemburg care-l vrea pe teritoriul lui.

marți, 11 octombrie 2016

Fast tracker ?

 

Cu ocazia IODC 2016 Comisia Europeană a avut buna idee de a organiza ședința bianuală a grupului de lucru PSI la Madrid în loc să înghețăm in Luxemburg. Mai bine pentru noi, mai ieftin și pentru ei. Cu această ocazie au ieșit public cu surveyul anual referitor la datele deschise de care cred că am mai scris, cel contractat cu Capgemini Olanda.

grafic ce

 

 

duminică, 9 octombrie 2016

Hackathon GovIThub

 

Fiind plecat întreaga săptămână la Madrid pentru IODC 2016 și ședința bianuală a grupului de experți PSI al CE am plecat cu Radu  în momentul când tocmai fusese definitivată lista de bursieri și m-am întors în plin eveniment – practic am participat doar în ziua a doua.

hackathon proiecte govithub

 

marți, 27 septembrie 2016

Și cu asta, ce-am făcut ?

 

Am constatat dureros, cu ceva vreme în urmă, că acele articole din mass-media pe teme pe care le cunosc mă duc inevitabil spre o stare de enervare fiind de regulă superficiale și înșelătoare. Am avut însă o speranță de la emisiunea ProTV ”România te iubesc” rezultată și din efortul de documentare depus de echipa acesteia. Am plecat însă de la o premiză greșită, am crezut că va fi mai mult decât o enumerare de proiecte eșuate sau dubioase, mi-aș fi dorit o analiză a cauzelor și o schițare a unor soluții.

Și ar fi fost destule subiecte de discutat … fiecare putând avea arondat unul din cazurile prezentate in reportaj. Să luăm câteva pe rând, de la general spre particular.

joi, 22 septembrie 2016

am fost la DNA !


În vizită cu internii …
14380171_828490830583968_7564375199333337246_o
Am fost primiți de LCK care le-a acordat 90 de minute din timpul său. A fost o bună ocazie să o simt nemijlocit, să încerc să-mi fac o părere. Cu excepția glumițelor introduse cam forțat mie unul mi-a rămas ca o persoană foarte sinceră, confortabilă cu ceea ce face, care-și vede de drumul ei din plăcere și fără o țintă anume. Sunt tare curios cum era cu mulți ani în urmă, atunci când a fost numită Procuror General, părea independentă sau încăpățânată ? Sunt două noțiuni care incipient se suprapun dar care servesc unor scopuri diferite pentru cel care face selecția.

joi, 15 septembrie 2016

Măcar asta am făcut-o !

 

A venit și comunicatul de presă mult așteptat ! Teoretic trebuia să existe o sincronizare media cu CNAS și CPM, dar nu mai contează, în sfârșit elevii care au împlinit 18 ani nu mai trebuie să aducă adeverințe la medicul de familie. În curând și studenții – odată cu completarea registrului matricol -, chiar și doctoranzii.

Undeva la începutul anului am aflat, de la medicul meu de familie, de această problemă de nebănuit pentru mine când știam posibilitățile platformelor MENCS și CNAS. Am început să mă interesez și să mă mir pe măsură ce acumulam mai multe informații. Am dat peste un conflict de viziune, unii voiau CD-uri, alții webservice-uri. Și mai curios era faptul că nu le era clar cine trebuie să facă eforturi pentru a soluționa această problemă – este a elevilor sau au asiguraților ? – și era lăsată de ani buni în părăsire.

 

Club OGP–evaluare


Astăzi am avut întâlnirea anuală dedicată autoevaluării activității noastre din cadrul OGP. O discuție liberă, deschisă, constructivă. Se pare că ne-a crescut gradul de atractivitate întrucât cei de la privesc.eu s-au gândit să ne filmeze, motiv pentru care eu nu mai am multe de spus.

Momentul meu începe de la minutul 30. Radu iarăși ne-a lăsat singuri plecând la ședința de pregătire a deplasării la UN.

duminică, 11 septembrie 2016

Efectul Ghinea la Diplohack

 

Vineri am fost membru în juriul Diplohack, un eveniment organizat de Ambasada Olandei cu sprijinul nostru. Ei au asigurat tot bugetul, noi am promovat evenimentul, practic în sală cea mai numeroasă categorie erau cei din programul guvernamental de internship. Au mai venit oameni interesați de oportunitatea de a relaționa cu membri ai ambasadelor și oameni atrași de premiul consistent.

14311271_1109746669113732_5315461858052119822_o

A exista chiar și un grafician care, pe parcursul zilei, a creat imaginea de mai sus pornind de la proiectele concurente. Evenimentul se înscrie într-o serie internațională care își propune să folosească date deschise (ale comisiei) europene pentru a genera idei de politici ale acesteia. Ca și în alte țări s-a deviat de la plan, toate proiectele s-au adresat situației românești cu multă bunăvoință și mai puțin consum de date deschise. Nici o problemă atât timp cât olandezii au fost de acord !

marți, 6 septembrie 2016

Scopul scuză mijloacele ?

 

Știrea zilei de azi: Ghiță i-a dat lui Ponta 220k euro șpagă ca să fie deputat. Dacă treci de titlu povestea este mai încâlcită – de fapt nu i-a dat lui, ci unui ONG care l-a angajat pe Tony Blair pe post de maimuță în poză cu Ponta.

Să fac o paranteză – înainte de lansarea GovIThub a existat o etapă în care Dan, cu aplecarea lui spre hub-uri și startup-uri, și-a propus să facă ceva pentru aceștia și a organizat o întâlnire la care am participat și eu. Venit din SUA, la un moment dat în discuție, a plusat cu o eventuală poză a tânărului antreprenor cu Primul-ministru dar surpriză ! Nici unul nu a fost interesat ! Au zis că preferă, în loc, contracte cu statul sau reduceri de impozite. Așadar sunt sceptic că în România o poză cu o personalitate (necunoscută electoratului) are valoare (echivalentă electoral a 220 000 de tricouri).

 

Autoironii

 

Mă alătur acestei postări:

FB GOVITHUB

 

sâmbătă, 27 august 2016

despre SII

 

Am urmărit cu interes poziționările publice legate de proiectul de BI al SRI. Pentru mine este important să asimilez principiile de la baza reglementărilor, am ajuns la concluzia că textul acestora trebuie lăsat juriștilor. Din păcate juriștii nu sunt de nici un ajutor, la fel cum nu a fost nici cursul de la CNI și nici dezbaterea de astăzi.

Să lăsăm deoparte problema eligibilității pentru finanțarea europeană, dispariția acesteia în nici un caz nu va opri proiectul. Deschiderea subiectului SII cu o întârziere de aproape 2 ani în condițiile în care toate informațiile erau disponibile public perfect transparent este un mister în sine. Nu avem un caz de tip Snowden cum nu avem nici o mânăreală legislativă întrucât legea protecției datelor personale este o traducere directă a directivei europene.

Dar ce avem ? Două noțiuni de înțeles: protecția datelor personale și secretul de serviciu

despre cumințenie

 

Campania de colectă pentru Cumințenia Pământului m-a pus într-o situație dificilă. Ader la ideea că în multe cazuri trebuie să se implice cetățenii întâi iar statul să completeze lipsa acestora de resurse. Din acest punct de vedere ideea acestei campanii este salutară. Implementarea este însă contraproductivă din mai multe considerente:

  • obiectivul este controversat. Nu știm în ce măsură proprietarii actuali au acest statut pe drept sau pe baza non-combatului unor angajați guvernamentali. Faptul că există formele pentru trecerea în proprietatea statului comunist dar arhivele nu au reușit să producă și dovada plății ridică multe semne de întrebare.
  • implementarea este idealistă. Faptul că certificatul de donator nu afișează suma donată este o greșeală, se îndestulează snobismul și grandomania unora fără a-i pune să plătească adecvat
  • implementarea este neclară. Dacă se ajunge la returnarea donațiilor cine va suporta costurile de transfer ? Mai ales la plata prin sms acestea pot fi semnificative.
  • finalitatea este nerealistă. Suma de strâns din donații este nerealist de mare, este posibil ca mulți să se fi așteptat din start să primească donația înapoi ceea ce încurajează șmechereala ieftină.

Dincolo de cele de mai sus mai apare un subiect de meditat. Evaluare operei la 20 milioane euro este în același timp corectă și greșită, în funcție de piața la care te raportezi. Internațional acesta este prețul însă opera este înscrisă în categoria tezaur și nu poate părăsi România. Să ne închipuim că vreun miliardar din lumea largă va plăti acest preț pentru a o ține în Romania și nu în colecția personală este ridicol. În România nu există colecționar capabil și doritor să plătească acest preț, piața noastră ar putea da maxim o ofertă de 1-2 milioane euro. Și așa ajungem la întrebarea … sunt aceste prevederi legale referitoare la patrimoniu morale ? … dacă da atunci de ce nu plătim conform lor, dacă nu – de ce mai există ?

sâmbătă, 20 august 2016

Sequel

 

Chiar dacă am zis că-i cu Happy Ending se pare că nu s-a închis subiectul ! Domnul Cristian Ghinea, în baza prerogativelor sale de ministru care-i permit să spună direct ce vrea să spună, ne spune pe FB:

"Pare atât de simplu. De ce nu s-a făcut?

ANOFM a refuzat să pună bazele proprii de date la dispoziție firmelor care derulau proiecte POSDRU paralele. Ministerul s-a apucat deci să plătească noi baze de date prin acești parteneri.

Scopul pare a fi să facem noi și noi baze de date, deși nu le terminăm pe cele începute și plătite deja.

Știți ce este amuzant? Că și eu am înțeles târziu aceste dedesubturi."

și

”Am priceput abia după ce a fost demis, când în fine am putut să văd bugetul proiectului pe care îl gândise.”

Nefiind ministru nu pot spune mai mult decât că nu am fost deloc fericit citind cele de mai sus. Și că ar fi interesantă trasabilitatea conceperii strategiei NEETS, de unde s-a plecat și cum s-a ajuns la declarațiile d-lui Ghinea, pentru că undeva, cineva a deraiat rău.

duminică, 7 august 2016

GovIThub

 

Am lansat GovIThub !

Am avut o audiență numeroasă, diversificată și , după cum a spus dl Talpeș, oameni care în mod normal nu vor să aibă nimic dea face cu administrația.

sâmbătă, 6 august 2016

Regresăm

 

După cum am tot scris în urmă cu 3 luni am fost solicitați de către ANAF pentru a găzdui pe portalul de date deschise listele datornicilor – companii și cetățeni. Nu mai revin, pentru noi a fost o provocare tehnică ce ne-a deschis noi orizonturi. Pentru ANAF a fost un val de încasări și o grămadă de probleme pentru conducerea sa. Au fost reclamați către autoritatea pentru protecția datelor personale de multe persoane cu variațiuni a trei teme:

  1. că le-au fost publicate date personale
  2. că nu au fost înștiințați în prealabil
  3. că publicarea nu a fost făcută conform ordinului – respectiv pe data.gov.ro în loc de site-ul ANAF

 

luni, 25 iulie 2016

Vot în diasporă

 

Văd că este promovată intens ideea că este împiedicat votul in străinătate și zău dacă înțeleg de ce. Legea spune că dacă se adună 100 de cereri pentru o secție de vot într-o localitate aceasta se înființează. Cererea/upload-ul trebuie să conțină un scan al unui document de identitate din țara respectivă care să ateste domiciliul în acea localitate.

2014-2020

 

Cred că ar fi utilă tuturor sinteza de mai jos referitoare la destinația fondurile europene disponibile prin programul competitivitate pentru întreaga perioadă până în 2020.

sâmbătă, 16 iulie 2016

critică literară

 

Am apucat să mă pronunț public pe textul de mai jos, cum că ar fi prost scris și contraproductiv. Pe de o parte nu-mi stă în obicei să renunț ușor la a-mi susține ideile, pe de altă parte nu vreau să fiu perceput în antiteză cu autorul său. Așa că voi continua fără identificarea sa (măcar vis-a-vis de motoarele de căutare)

Distribuția:

Ministrul Educației – baron local, notabilitate a partidului, cunoscut ca o persoana pe care nu o dă umilința afara din casă

Secretar de Stat in MCSI – din același partid, dintr-o filială dominată de ceilalți, nici măcar liderul organizației orășenești

ME începe demersurile pentru un OUG prin care să se pună un laptop la dispoziția fiecărui elev. SS află indirect de aceste demersuri și-și dă seama de importanța și potențialul inițiativei. La acest moment ar fi trebuit să-l caute pe ME (în cel mai rău caz l-ar fi prins la o ședință de guvern), să-i spună cât de bun este OUG-ul acestuia pentru elevi dar și că electoratul partidului cuprinde  o zonă importantă de absolvenți IT-iști care cer, și ar aprecia, includerea tehnologiilor open source in programa școlară – idee cu care MCSI este de acord având în vedere perspectiva sa asupra viitorului acestei industrii. După aceasta discuție ar fi trebuit să meargă la leaderul partidului căruia să-i prezinte subiectul (în nuanțe diferite în funcție de reacția ME). În loc de aceasta îi trântește următoarea scrisoare, observațiile mele sunt în text.

Către,
MINISTERUL EDUCAŢIEI , CERCETĂRII ŞI TINERETULUI
Domnului Ministru XXX
Stimate Domnule Ministru,

vineri, 15 iulie 2016

sâmbătă, 9 iulie 2016

o mica remaniere

 

Dintre cele patru ministere am avut de a face cu două. Nu am multe de spus despre domnul Curaj, mi-a satisfăcut așteptările reglementând registru matricol și pentru mine este de ajuns. Despre partea cu plagiatele aș avea o singură observație: nu are rost să te operezi de ciroză dacă nu te lași de băutură și nu închizi cârciuma sau hangiul care vinde alcool falsificat!

Despre activitatea domnului Bostan aș avea multe de spus, am ezitat să o fac însă constat că dânsul promovează tema. Înainte de toate trebuie să recunosc că sunt mult mai exigent cu un tehnocrat și extrem de pretențios, mai ales pe moralitate, cu un ministru fost activist civic (fiecare părere la vremea ei). Revenind, față de dânsul am sentimente amestecate și nici o concluzie clară, doar o colecție de instantanee care necesită timp pentru a fi înțelese. Să o luăm, pe cât posibil, cronologic …

 

miercuri, 29 iunie 2016

Egipt

 

Cu toți ochii spre Paris am considerat că este safe să mergem in Egipt. O decizie perfectă, una dintre cele mai bune perioade de a-i vizita monumentele. Nu aglomerație, prețuri mult mai mici ca în alți ani, un ghid pentru un grup restrâns la doar 5 persoane. Am cumpărat de pe internet, din Olanda o ofertă 2 la preț de unul, o săptămână croazieră Luxor – Aswan iar alta in club la Hurghada.

20160613_052713

Răsărit de soare, cu balonul peste Karnak – cel mai mare complex de temple din Egipt

marți, 28 iunie 2016

USB

 

Plecat fiind deja am asistat de departe la ultimele ecouri din alegerile locale. Am rămas uimit de modul în care conducerea PNL și-a mințit electoratul în privința perspectivei electorale pentru niște amărâte de voturi de consilier, o decizie inutilă care nu va duce decât la amplificarea șocului realinierii conducerii la electorat. Aceasta ar trebui să înțeleagă mai bine care sunt dorințele acestuia și care sunt resorturile implicării sale măcar în ziua de vot, cred eu în principal de natură principială măcar pentru acei pe care-i cunosc din vechiul PNL.

Nicușor Dan m-a șocat prin disproporția dintre puterea politică pe care a primit-o și capacitatea sa și a organizației de a o fructifica. Este inadmisibil să nu ți se prezinte 60 de reprezentanți în secția de vot atunci când pentru partidele politice nominalizarea ca reprezentant este o formă de recompensă a membrilor ce sunt remunerați de AEP pentru această activitate. Mă întreb dacă nu cumva echipa USB se poate număra pe degete și în ce măsură, probabilistic, există în ea competențe profesionale în toate domeniile necesare conducerii unei administrații locale. Va trebui să fie foarte atent cu cine își va întării echipa – nu va duce lipsă de oferte – aș zice că este norocos că are numai consilieri locali pe care îi poate retrage din funcție dacă o iau razna. Succesul său este salutar, va avea 4 ani la dispoziție pentru a dovedi ceea ce contează: că și acționează altfel, nu doar comunică diferit.

Amsterdam

 

DSCN4917

Anul acesta am profitat de campionatul de fotbal din Franța și am mers in vacanță … în Egipt ! Cu o încălzire de 3 zile în Amsterdam, locul de plecare al excursiei, care-și merită o postare dedicată. Un oraș foarte pitoresc dar overpriced pentru ce oferă concret. Nu m-aș aventura să spun acest lucru dacă nu am fi făcut tot ce este recomandat turiștilor:

marți, 31 mai 2016

cu de toate ….

 

M-am gândit să comprim într-o singură postare mai multe subiecte din ultimele săptămâni, destul de mici ca întindere dar nu neapărat nerelevante. Așadar să încep cu cele 4 consultări cu societatea civilă pe marginea proiectului Planului Național de Acțiune OGP, au fost 2 zile cu câte 2 sesiuni pentru că am împărțit ”materia” pe bucăți. Datele deschise au nimerit în ultima sesiune și chiar dacă în cea de dimineață ong-iști îmi spuneau că totul este în regulă dar că nu pot participa nu mi-a plăcut deloc să constat că doar un singur membru al societății civile este în sală.

WhatsApp-Image-20160523

Știu că ar trebui să o iau ca pe un compliment dar mi s-a părut aiurea să le povestesc eu reprezentanților instituțiilor publice ce-și dorește lumea de la ei. Se pare că datele deschise li se par o luptă câștigată și sar deja pe alte subiecte.

 

duminică, 22 mai 2016

Săptămâna datornicilor

 

mă bucur că s-a încheiat ! De Luni când am publicat lista persoanelor fizice cu datorii la ANAF de peste 1500 lei parcă nu am reușit să mă dau jos din roller coaster, când ziceam că ne-am stabilizat apărea o nouă provocare … și mai întotdeauna noaptea sau în orice caz înafara programului – atunci când trebuie să te cam descurci singur.

statistici 16-22 mai

 

duminică, 8 mai 2016

Eurosfat 2016

 

Am fost în panel-ul intitulat Guvernare deschisă: România și Uniunea Europeană din Eurosfat 2016. Am avut o audiență numeroasă și interesată de ce avem a spune, compusă majoritar de ong-iști.

13087225_1592734601040200_5319835456913643388_o

Evident, fiind cel mai mic de la masă, am fost cel mai cuminte – m-am ținut de subiect și am salvat din timpul ce-mi fusese alocat. Violeta a vorbit despre activitatea proprie, Radu despre OGP la nivel internațional, dl Baboi despre SNA iar eu am făcut o comparație între abordările curente ale UE și ce se întâmplă la noi. Cred sincer că noi avem idei bune dar ne lipsește implementarea de volum.

100 000 !

 

Săptămâna aceasta am promovat în altă ligă …  ANAF a avut inițiativa de a publica pe portalul de date deschise lista companiilor datornice la bugetul de stat, iar după atâta cicăleală din partea noastră pentru publicarea de date nu am putut să le refuzăm și varianta PDF pe lângă CSV-uri. I-am întrebat la ce încărcare ne putem aștepta dar au evitat un răspuns clar. Așa că am avut două premiere !

Pentru prima dată datele guvernamentale au putut fi embedate direct în pagini terțe. Un exemplu este Capital.ro dar majoritatea site-urilor au folosit această facilitate. Chiar și eu o pot face, iată mai jos

 

marți, 26 aprilie 2016

OGP regional

 

Tot săptămâna trecută a avut loc și o reuniune prietenească a unor responsabili OGP regionali și/sau foști participanți ai unor programe dedicate.

20160421_155247

Am avut oaspeți din Bulgaria, Macedonia și Slovacia, mâncarea a fost oferită de ambasada SUA iar locația cocktail-ului de seară de cei de la Funky Citizens. Acest cocktail a făcut de altfel știrea zilei, pentru că au participat atât Președintele Camerei Deputaților cât și #2 din Ambasada SUA, presa a scris că a existat o întâlnire secretă între aceștia la care au complotat contra d-lui Dragnea !

sâmbătă, 23 aprilie 2016

Keep Calm and Carry On

 

Încă o săptămână grea. S-au adunat întâmplător în ea câteva hapuri pe care a trebuit să le înghit ca o consecință a consecvenței mele. În urmă cu aproape patru ani când am intrat în mediul guvernamental a trebuit foarte repede să iau o decizie. Aș fi putut să plec după doar 3 luni cu obrazul curat precum Ovidiu, eu însă am ales să-mi pun ochelari de cal și în fiecare caz în parte să iau în considerare doar elementele obiective. Așa am câștigat toate bătăliile și am pierdut aproape toate războaiele.

După ce în ședința de la începutul lunii din Luxembourg eu și încă cel puțin două state am întrebat, și nu am primit răspuns, care va fi metodologia pentru DESI iată că ne trezim cu un email de pe adresa unit-ului dar fără un semnatar care să și-l asume în care ne scrie și că: As presented during the meeting on  4 and 5 April, the landscaping results will replace the ePSI scoreboard from 2016 onwards. Asta la pachet cu o prezentare a metodologiei pe care nu au avut-o pregătită să ne-o prezinte în timpul întâlnirii pentru că, nu-i așa, n-au crezut că ne interesează, și cu cererea ca informațiile brute culese anul trecut să devină publice. După cum am scris chiar și așa au avut în timpul ședinței, doar pe baza ideilor generale prezentate destule observații critice. Dacă însă am fi aflat atunci că din 1250 puncte disponibile doar 60 se acordă pentru publicarea datelor într-un format reutilizabil probabil că ar fi fost una dintre cele mai interesante întâlniri. Așa că ochelarii mei de cal m-au făcut să încerc să obțin poziția MCSI și a reprezentanței României la Bruxelles, evident că ministerul este deosebit de aglomerat așa că atunci când m-am dus peste ei pentru a-mi primi răspunsul mi-au dat întreaga lor încredere să scriu ce vreau iar colegii din Bruxelles mă încurajează dar nivelul discuției este prea mic pentru a avea o intervenție oficială. Până la urmă poate au dreptate, anul trecut am fost în DESI pe locul 9, în viitor poate scădem dar ce contează, ne-am obișnuit să fim pe ultimul loc la mai toate celelalte capitole din el. Așa că, după Germania și Grecia am fost a treia țară care s-a poziționat în contradictoriu, până astăzi și-a mai făcut curaj doar Slovenia.

sâmbătă, 9 aprilie 2016

O săptămână nebună


Am început săptămâna pe stil britanic, de Duminică, odată cu plecarea spre Luxemburg pentru a N-șpea ședință pe tema reutilizării datelor guvernamentale și a portalurilor europene și naționale de date. Peste subiect pare să apară un nor de îngrijorare la nivelul funcționarilor europeni, au început să încerce manevre mai dure, de genul dacă acum – la momentul când vă punem propunerea în brațe – nu spuneți nu, atunci rămâne stabilit.
20160404_155448

joi, 31 martie 2016

dezbateri … dez-bateri

 

Domnul Bostan – Ministrul MCSI – a avut o săptămână plină de ieșiri publice în care ne-a oferit multe informații interesante. Dar cea mai relevantă a fost prezența de la TVR. Am reținut cu interes:

”Am lansat-o în dezbatere, am făcut două dezbateri publice, am participat în ultima lună cred că la peste 15 întâlniri pe această temă. Am terminat joi săptămâna trecută" … ”Noi am considerat prioritate Legea securității cibernetice și deja, astăzi, pleacă în circuitul de avizare, în interiorul Guvernului, această lege”

Aștept cu nerăbdare publicarea observațiilor din dezbaterea publică care au fost preluate de MCSI și a motivării nepreluării pentru celelalte. După cum ne reamintim, noi cei prezenți la prima dezbatere, miniștrii Bostan și Alexandru au promis acest lucru, suplimentar MCPDC a promis chiar expertiza lor pentru o redactare de calitate.

În cadrul viitoarei dezbateri referitoare la cartelele prepay eu aș pune o singură întrebare … câte țări au anulat acordurile de roaming pentru cartelele prepay românești ?

sâmbătă, 26 martie 2016

Să râdem de lingăi !

 

image

 

Să înțelegem că Domnul Bostan, încă de pe când era privat, medita la problemele ghiseul.ro și venea cu propuneri ignorate de MCSI pentru că acesta nu era confortabil cu ideile sale ? Sau Domnul Ministru MCSI Bostan a venit cu ideea dar nu a putut fi aplicată pentru că subalternii dumnealui nu erau confortabili cu ideile sale și l-au trimis la plimbare ?

Una peste alta este bine că AADR a pus pe cineva să scrie pe hotnews.

Ghișeul

 

De câteva luni asist la o foarte interesantă luptă, aparent în jurul site-ului ghiseul.ro . Pentru mine este o foarte bună calibrare a persoanelor cu care vin în contact, multe dintre acestea își asumă poziții pe baze superficiale, fără a avea informația sau intuiția necesară. Nu spun că este ușor, este însă necesar atât pentru cetățenii care își exprimă opinia pe internet cât și, mai ales, pentru factorii decidenți.

Prima sursa de informare ar fi pagina oficială cu baza legală a SNEP, dacă însă ai o mică și sănătoasă paranoia cauți independent și poți găsi și ceva în plus, mai vechi dar relevant. La asta se adaugă istoria orală, greu de scris, greu de găsit pe internet.

Voi începe însă cu o veche experiență personală … În prima parte a anilor 90 eram student și angajatul unei companii. Aceasta avea conturile principale la o bancă, azi uitată, numită Dacia Felix. Această bancă a început treptat să nu mai execute OP-urile angajatorului meu creându-i mari probleme. Într-o zi vine Contabila Șefă radiind de bucurie, fusese la bancă și rezolvase problema ! Cum ? Simplu: a luat toate plățile neexecutate, le-a stornat, i s-au întors banii în cont și pentru toți a scris un OP ca plată în avans TVA. Așa compania a transferat țeapa băncii statului. După câteva experiențe de acest gen statul a înființat Trezoreria iar astăzi o plată există doar în momentul intrării în trezorerie. Povestea aceasta este utilă pentru a înțelege mai bine riscurile și responsabilitățile unui sistem de plată, mai ales pentru unul cu durată de decontare lungă cum este cel de carduri.

 

SAR zice că suntem cei mai buni !

 

Săptămâna aceasta am ajuns la un eveniment organizat de SAR dedicat achizițiilor publice și măsurării riscurilor specifice acestora. A fost un eveniment mic, în tonul celor normate în cadrul proiectelor cu finanțare europeană dar organizat greșit, disproporționat din punctul de vedere al conținutului, locației și participanților.

20160323_120136

 

luni, 14 martie 2016

OGW side story

 

Da, am trecut cu (foarte) bine de Open Gov Week ! Ar trebui să scriu ceva despre asta, m-am hotărât să încep cu ce este mai simplu – activitățile conexe dar nu mai puțin importante. Am avut ca oaspeți șefii de echipă OGP din Bulgaria, Grecia , Moldova iar din organizația OGP internațională responsabila de sistemul IRM precum și accountul nostru.

12804649_1725219357691697_5058484686587898097_n

 

sâmbătă, 5 martie 2016

Open Gov Week

 

Astăzi este ziua internațională a datelor deschise. Pentru noi este în același timp prima zi dintr-o săptămână de manifestări dedicate guvernării deschise. Vom avea în fiecare zi câte două evenimente, programul aici: http://goo.gl/3TtT8M

20160304_124116

 

marți, 1 martie 2016

DESI

 

DESI este Indicele Economiei și Societății Digitale privind evoluția statelor membre UE în domeniul digital publicat anual de către Comisia Europeană. În mod constant România este codașă dar este oare o fatalitate ? Aș zice că nu dacă ne-am da și noi interesul. Primul pas ar fi să recunoaștem problemele, al doilea să avem pentru fiecare dintre ele un plan de acțiune.

Analiza situației prezente s-a rezumat la două poziții publice: MCSI a publicat pe FB o postare în care se referă doar la faptul că indicele procentului de conexiuni rapide din totalul conexiunilor la internet ne plasează pe locul 2, noi am publicat o postare legată de poziționarea pe locul 9 referitor la datele deschise.

În realitate cei 30 de indicatori aferenți celor 5 categorii ar trebui împărțiți între indicatori care reflectă direct activitatea guvernamentală (cum sunt cei din categoria 5. Digital Public Services care include și Open Data) și indicatori legați de activitatea antreprenorilor privați (cum sunt cei legați de conexiunile la internet). Apoi pentru toți indicatorii guvernamentali ar trebui să existe un plan de acțiune și o analiză a implementării acestuia de la an la an. Din păcate cu excepția Open Data nu știu să existe o astfel de abordare. Poate că nu este o coincidență că, în grupul indicatorilor guvernamentali, Open Data este de departe cea mai bună clasare.

luni, 29 februarie 2016

eGL

 

Iată-mă înapoi în țară, pot deci scrie despre Singapore în liniște și cu diacritice … Cursul e-Government Leadership este organizat anual de către eGL – un centru de studii postuniversitare de scurtă durată aparținând de Universitatea din Singapore (poziționată în top 10 mondial) având cheltuielile – inclusiv diurnă – suportate de Ministerul de Externe singaporez. Probabil cel mai puternic argument în favoarea mea a fost activitatea mea din GLIT.

20160223_110234

 

luni, 22 februarie 2016

Aceeasi problema, epoci diferite

Sunt pentru a doua oara in Singapore, de aceasta data in calitate de invitat al guvernului singaporez. Cursurile la care particip au ca tema e-guvernarea iar astazi am intrat in subiect.


De fapt am ramas in subiect - si la Bucuresti se apropie termenul dat de Primul Ministru pentru concursul de idei cu privire la guvernanta IT-ului guvernamental. Sunt tare nerabdator sa vad cum va alege sa schimbe aranjamentul actual, insasi intentia ce ne-a fost transmisa de Seful Cancelarie PM intr-o sedinta GLIT a inceput sa aiba efecte benefice.

Singapore este o tara oras cu 5,5 milioane locuitori si practic fara resurse naturale. Din cate am inteles istoria lor pe acest subiect ar fi cam asa: cu mai bine de 10 ani in urma au realizat ca nu pot avea specialisti IT in mediul guvernamental fara sa-i plateasca la nivelul pietei. Au strans toti IT-isti intr-o companie detinuta de stat spre care si-au externalizat activitatea IT - aproximativ 5000 de oameni. Apoi au realizat ca aceasta nu functioneaza concurential deci nu are o eficienta maxima si au spart-o in doua: 800 de oameni au format o agentie numita iDA, restul s-au privatizat. Astazi Singapore externalizeaza toate activitatile tehnice catre furnizori privati, chiar si data centerul guvernamental este operat de HP.

Un proiect nou incepe cu o analiza functionala realizata de iDA prin angajatii sai cu punct de lucru in institutia care va fi utilizatoarea aplicatiei ,aceasta este aprobata de zona de business a beneficiarului, apoi intra intr-un proces de prioritizare condus de Ministerul Finantelor. Primul Ministru are decizia in privinta cybersecurity si interoperabilitatii datelor. Daca proiectul este finantat iDA scrie specificatiile in conformitate cu arhitectura IT guvernamentala si in consultare cu mediul de afaceri. Se face concurs de solutii, se alege un furnizor tinand cont atat de pret cat si de solutia tenica. Nu exista nici o posibilitate de a contesta atribuirea contractului !

vineri, 19 februarie 2016

Varianta a II-a

 

Astăzi am avut repriza a II-a sau prelungiri la prima, depinde pe cine întrebi, din dezbaterea proiectului de lege pentru securitatea cibernetică. Violeta nu a participat – din lipsă de timp ne-a spus Ministrul MCSI – dar nici nu a trimis unul dintre cei doi secretari de stat, defapt nici un angajat MCPDC nu a fost în sală. Operatorii TELCO nu s-au prezentat iar un număr de reprezentanți din ONG-uri au stat doar cât să anunțe că prezența lor ar fi inutilă întrucât MCSI nu s-a exprimat asupra opiniilor lor din ședința anterioară conform celor stabilite, plecarea lor rănindu-i sentimentele d-lui Ministru după cum ni s-a confesat ulterior.

20160219_161415

 

vineri, 12 februarie 2016

O lege cu geometrie variabilă

 

Astăzi m-am învoit și am asistat la dezbaterea organizată de către MCSI și MCPDC pe textul proiectului legii pentru securitate cibernetică. Un eveniment important ținând cont de modul cum a fost tratat subiectul cu ocazia vechiului text – cel blamat de către Curtea Constituțională. De această dată au putut vorbi toți cei care au vrut sub moderarea Violetei Alexandru care a adus cu ea credibilitatea în ochii societății civile.

20160212_103110

Un pas înainte important a fost si componența prezidiului: SRI STS MCSI CERT-RO + MCPDC ca expert în organizarea dezbaterii publice, o garnitură mult mai solidă și corectă în comparație cu ieșirea intempestivă a ministrului Grindeanu. Cât pe ce să fi și transmisă live, am înțeles însă ca va fi disponibilă înregistrarea. Doar seara trecută am reușit să iau contact cu textul legii aici așadar m-am dus mai mult pentru dezbatere decât pentru conținut.

 

luni, 1 februarie 2016

Frate, frate dar …


Astăzi s-a lansat site-ul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic la adresa http://dialogcivic.gov.ro/ După o flamboiantă prezență pe FaceBook nu vedeam ce ar putea aduce nou înafară de o perspectivă perenă asupra activității acestor parteneri ai noștrii cu care scriam că împărțim pâinea OGP.

Prima zi – prima surpriză ! La pagina http://dialogcivic.gov.ro/2016/01/registrele-de-constatare-si-sanctionare-ale-contraventiilor-pentru-anul-2015-anpc/ găsim rezultatul unei întrevederi MPCPDC-ANPC sub forma unor baze de date referitoare la agenții economici controlați și sancționați de ANPC, o bază de date importantă, aș spune chiar clasică, cu o perspectivă majoră de reutilizare de către societatea civilă. Păcat însă că nu i-au îndrumat spre http://data.gov.ro/, nici măcar nu au deschis datele cu o licență deschisă, ci pur și simplu au fost aruncate în Google Drive !

La fel și in cazul contractelor de dezăpezire http://dialogcivic.gov.ro/2015/12/contracte-de-deszapezire/ cu menținea însă că în acest caz ar fi trebuit suplimentar să le explice că există variante mai bune decât PDF-urile, probabil însă ar fi fost prea sofisticat !

joi, 28 ianuarie 2016

Club OGP – o zi plină


Astăzi a fost o lungă zi de evenimente publice … după-amiază am avut primul club OGP din acest an, cu o temă surprinzătoare pentru participanții fideli: obiectivele ONU pentru dezvoltare durabilă.
20160128_172730
După cum se vede am depus toate eforturile pentru promovarea lor, inclusiv o parte dintre participanți au ”adoptat” unul și l-au promovat vizual. Exolicația este simplă, ONU a adoptat OGP iar OGP prin mecanismele sale dovedite eficiente promovează obiectivele ONU. Este implementarea deciziei pentru luarea căreia Radu a trebuit să zboare pentru 24h la NY toamna trecută lăsându-ne pe noi să susținem Clubul de bilanț.

marți, 5 ianuarie 2016

Despre sănătate, nu numai mentală

 

Este ultima zi de concediu, am dat din nou de net și mă dau pe el … Și evident iarăși mă enervez când văd cum nu numai că transmite orice dar superficializează oamenii până la dispariție intelectuală, nevoia lor de „existență” online depășește orice pretenție de calitate. Mă refer la un anume cântăreț care sochează prin lipsa de coerență ideatică și superficialitate. Ultimul subiect este cel al plății asigurării de sănătate de către cei fără venituri declarate la o valoare asociată salariului minim. Problema este foarte simplă, ușor de explicat, mă întreb dacă faptul că nici un oficial nu o face organizat nu reprezintă în fapt recunoșterea lipsei unui speranțe într-un dialog corect cu societatea civilă. Este adevărat că imediat cum spui ceva sar gladiatorii mediatici - asasini care nu luptă pentru cauză ci pentru efect – dar cred că este vital să găsim o modalitate de ignorare a acestora și de interacțiune cu oamenii decenți care, sper, formează majoritatea.

Revenind la asigurările de sănătate … cea mai simplă evaluare se poate face apelând la istorie. Să o luăm atât cronologic cât și evolutiv.