marți, 6 septembrie 2016

Scopul scuză mijloacele ?

 

Știrea zilei de azi: Ghiță i-a dat lui Ponta 220k euro șpagă ca să fie deputat. Dacă treci de titlu povestea este mai încâlcită – de fapt nu i-a dat lui, ci unui ONG care l-a angajat pe Tony Blair pe post de maimuță în poză cu Ponta.

Să fac o paranteză – înainte de lansarea GovIThub a existat o etapă în care Dan, cu aplecarea lui spre hub-uri și startup-uri, și-a propus să facă ceva pentru aceștia și a organizat o întâlnire la care am participat și eu. Venit din SUA, la un moment dat în discuție, a plusat cu o eventuală poză a tânărului antreprenor cu Primul-ministru dar surpriză ! Nici unul nu a fost interesat ! Au zis că preferă, în loc, contracte cu statul sau reduceri de impozite. Așadar sunt sceptic că în România o poză cu o personalitate (necunoscută electoratului) are valoare (echivalentă electoral a 220 000 de tricouri).

 

Problema este însă alta … ulterior Tony Blair, prin firma sa de consultanță, a ajuns să ofere consultanță plătită pentru Guvernul României. Parcă ar fi mai simplu de construit o cauzalitate poză-consultanță față de poză-candidatură. Dacă o ieșire în public valorează atât de mult de ce nu-l urmărește DNA pe Tony Blair pentru dare de mită în scopul obținerii unui contract ?

După cum spuneam și în titlu, parcă totuși ar trebui să lăsăm sf-urile juridice și să ne întoarcem la corupția clasică, că a rămas destulă. Căci nu văd nici o diferență între a te băga în față la coadă la permise sau a-l băga în față, peste rând, pe unul la DNA, ambele pe motiv că respectivul este demnitar. Echilibrul trebuie să fie pentru toți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu