duminică, 11 decembrie 2016

OGP 2016

 

Fost-am la Paris pentru cele 3 zile ale summitului OGP, ținut cu mult înainte de vreme deoarece domnul din imagine a crezut la un moment dat ca va mai candida pentru un nou mandat și că i-ar folosi puțină prestanță internațională.

IMG_20161207_151837

Chiar dacă între timp Hollande a renunțat, strălucirea franțuzească a rămas, cu tot ce înseamnă ea.

 

IMG_20161207_163153

Însă cu toată strălucirea, pe culoare multă lumea discuta pe un ton foarte serios. Să fi fost despre efectul alegerilor din SUA asupra OGP ?

IMG_20161207_163902

După seara festivă au urmat două zile pline. Beneficiind de experiența anterioară am reușit o planificare mai bună, cu un mix optim între audiere și networking. Spre deosebire de Mexic unde participanții locali puneau multă pasiune în democrație și guvernare deschisă, în Franța climatul general a fost mai așezat, ca despre niște concepte ce există și doar ar mai putea fi îmbunătățite.

IMG_20161208_160629

În această zonă zgomotoasă s-au întâmplat multe, de la un hackathon până la materializarea campaniei No Hate Speech Romania la care a contribuit fiecare cum a putut, cu pancarde încropite ad-hoc în format electronic sau pe hârtie.

IMG_20161209_122353

Pe partea de sesiuni ar trebui menționată una cu circuit restrâns la care Radu a fost speaker, un schimb de experiență între țările UE și non-UE.

49c906b6-1f78-4371-9972-ebc91ad17422

Au fost sesiuni interesante pentru mine precum cea dedicată întrebărilor de natură morală ridicate de algoritmii avansați, de genul rețea neuronală, a cărei auditare este tehnic aproape imposibilă. Discuție interesantă dar nedusă până la capăt, mă aștept ca în viitor să auzim de dreptul la incertitudine personală, ca să nu o zic direct că este vorba despre a avea o șansă să greșești și să nu fi prins. Cam ca revolta ce s-ar isca dacă ar fi un radar la fiecare km de șosea …

IMG_20161209_134538

Tot spectaculoasă a fost o sesiune dedicată promovării conceptului de trusted intermediary însoțită de o utilă recapitulare. În esență, peste conceptul de open data, apare un curent nou bazat pe actori monopoliști dar non-profit care par că în viitor vor crește utilitatea datelor reducând în același timp deschiderea și circulația celor brute. Nu este un concept nou, l-am mai auzit într-o formă mai blândă la CE, interesantă a fost confruntarea cu sala în care se aflau și activiști ideologici. Nu este doar teorie, și eu am avut pe holuri o discuție directă cu reprezentanții CoST care doresc, în esență, să devină un trusted internediary care să acceseze și să auditeze/sintetizeze date referitoare la contractele de infrastructură din România. Sunt curios dacă o să găsească susținere la firmele românești din acest domeniu, eu invitându-i să participe împreună cu acestea la un Club OGP.

IMG_20161209_191403

În superba clădire a primăriei pariziene a fost și un track paralel dedicat OGP la nivel local, desigur că nici o primărie românească nu și-a trimis reprezentanții. Păcat, un primar vizionar ar putea face multe, repede și de impact.

OGP 2016 rămâne pentru mine un eveniment la care am plecat frustrați organizatoric în loc de bucuroși pentru recunoașterea meritată, cu o delegație românească cuprinzând mai multe instituții, MCPDC si MJ având entuziasmul și parțial exagerările primei participări. Concluziile vor trebui trase în contextul viitorului guvern, planurile de viitor nu pot exista fără o susținere reală din partea acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu