marți, 11 octombrie 2016

Fast tracker ?

 

Cu ocazia IODC 2016 Comisia Europeană a avut buna idee de a organiza ședința bianuală a grupului de lucru PSI la Madrid în loc să înghețăm in Luxemburg. Mai bine pentru noi, mai ieftin și pentru ei. Cu această ocazie au ieșit public cu surveyul anual referitor la datele deschise de care cred că am mai scris, cel contractat cu Capgemini Olanda.

grafic ce

 

 

Sigur că sună bine că am trecut de la followers la fast trackers însă realitatea este tragico-comică. Tragic este, și asta apropo de recentele articole despre banii oferiți de Soros ca burse și cum aceștia au impactat carierele unor astăzi importante persoane publice, că și CE face la fel. Dacă am fi declarat din pix că datele deschise au impact, în principal economic, în România am fi avut mult mai mult de 80 de puncte (media țărilor a fost de 141) și am fi fost semnificativ mai sus. Asta este, îmi pare rău dar se pare că eu mă încadrez in categoria celor care o țin pe a lor indiferent de stimulente. Așa cum nu le-am cântat în strună celor de la UNPD și n-am mai fost invitat anul următor nici la CE nu le spun ce vor să audă. Ba dimpotrivă, au auzit și citit de la mine numai nasoleli, că au greșit excell-ul draft cu surveyul trimis nouă spre validare, că își bagă coada evaluând și stimulând prin punctare aspecte care țin exclusiv de decizii naționale și multe altele.

Comic este că au tras de evaluare incluzând particularități pe care nici măcar nu le-au înțeles. Spre exemplu au punctat facilitatea ”de a putea descărca întregul portal ca o arhivă zip” care este pur și simplu stupidă – dacă vrei asta faci un script care parcurge catalogul DCAT și descarcă resursă cu resursă. Întregul site duce la un fișier zip de o dimensiune care nu se pretează unui download http. În realitate se referea la o modă, pe care eu nu o agreez, apărută prin diverse portaluri naționale ca un dataset compus din mai multe fișiere relaționate să permită și descărcarea acestora într-un singur download existând ca fișier și varianta grupării lor în respectivul zip. Cu toate că au greșit formularea aud că au exista țări care au raportat implementarea acestei facilități, am reușit cu greu să fiu colegial și să mă abțin a le cere în ședință să-mi arate și mie minunea … Altfel ne înțelegem foarte bine, cred că într-un fel toți simpatizează măgarul dintre oi …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu