Săptămâna aceasta am promovat în altă ligă … ANAF a avut inițiativa de a publica pe portalul de date deschise lista companiilor datornice la bugetul de stat, iar după atâta cicăleală din partea noastră pentru publicarea de date nu am putut să le refuzăm și varianta PDF pe lângă CSV-uri. I-am întrebat la ce încărcare ne putem aștepta dar au evitat un răspuns clar. Așa că am avut două premiere !
Pentru prima dată datele guvernamentale au putut fi embedate direct în pagini terțe. Un exemplu este Capital.ro dar majoritatea site-urilor au folosit această facilitate. Chiar și eu o pot face, iată mai jos
Marele avantaj este că ziaristul nu mai copiază date riscând să greșească – ele vin direct de pe serverul guvernamental. Dezavantajul este că serverul guvernamental – data.gov.ro – servește tot atâția vizitatori câți are articolul, și asta pentru câte o pagină din practic toate marile site-uri de știri. Pe lângă deservirea acestor embeduri am avut în două zile, cât a fost subiectul de interes, peste 100.000 de vizitatori unici, cu un vârf de 1400 simultani !
Nu avem nici o idee câte embeduri am servit, pe de o parte deoarece acestea nu sunt prinse de GA iar pe de altă parte pentru că de la un moment dat a trebuit să oprim serviciul de logare a serverului de web dar în mod sigur am trecut, în premieră, în liga celor cu mii de utilizatori simultani !
De fapt Alex Palcuie a făcut o treabă superbă pregătind un plan de acțiuni succesive în cazul creșterii încărcării unui server care are o configurație hardware similară unui desktop (când am făcut portalul l-am recuperat de la casabile). Pe parcursul zile, direct pe server, a început prin a opri serviciul de loguri, a trecut portalul in freeze, a făcut manual managementul redis-ului. Mai aveam ceva pe listă dar nu a fost nevoie, am reușit să livrăm listele tuturor în cele mai bune condiții. Rolul meu a fost de ridicător de moral și de taximetrist – noaptea am mai dat o tură pentru fine tunning, moment din care este și poza de mai sus.
De fapt am mai făcut ceva, un lucru care nu mi-a făcut deloc plăcere. Am moderat comentariile de pe portal. Am aruncat direct 20% dintre ele ce aveau conținut injurios și m-am întristat de nivelul slab al comentariilor. Mulți prea mulți oameni nu înțeleg principii fiscale de bază iar comentariile lor duc discuția într-o realitate ireală. Ca să nu mai spun că nu portalul de date este locul potrivit pentru a comenta activitatea ANAF în creșterea conformării fiscale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu