M-am gândit să comprim într-o singură postare mai multe subiecte din ultimele săptămâni, destul de mici ca întindere dar nu neapărat nerelevante. Așadar să încep cu cele 4 consultări cu societatea civilă pe marginea proiectului Planului Național de Acțiune OGP, au fost 2 zile cu câte 2 sesiuni pentru că am împărțit ”materia” pe bucăți. Datele deschise au nimerit în ultima sesiune și chiar dacă în cea de dimineață ong-iști îmi spuneau că totul este în regulă dar că nu pot participa nu mi-a plăcut deloc să constat că doar un singur membru al societății civile este în sală.
Știu că ar trebui să o iau ca pe un compliment dar mi s-a părut aiurea să le povestesc eu reprezentanților instituțiilor publice ce-și dorește lumea de la ei. Se pare că datele deschise li se par o luptă câștigată și sar deja pe alte subiecte.
Un alt subiect care mă irită este tam-tam-ul că, vezi doamne, s-a oprit SEAP-ul până pe 15 Iunie și nu se mai fac achiziții publice. Multă vorbărie fără rost, SEAP-ul nu va mai ”porni” niciodată, va fi lansată noua platformă numită SICAP. Iar achizițiile publice nu sunt oprite de SEAP/SICAP, ele se pot desfășura offline în măsura în care exista normele aferente legii. A existat un procent obligatoriu de 40% proceduri de achiziție anuale electronice, a crescut la 60%, în nici un caz nu sunt toate procedurile derulate electronic iar dacă platforma nu merge nu mai mișcă nimic în țara asta.
După câțiva ani de fugă de întrebările noastre s-a trezit și ANSPDCP să-și facă imagine amendând aiurea ANAF pentru publicarea listei datornicilor. Am avut ocazia să citesc în procesul verbal mai multe inepții dar. de departe, cea mai tare a fost extragerea din lista scrisorilor trimise în prealabil de ANAF debitorilor a celor care nu au fost înmânate destinatarului pe motiv că aceștia sunt decedați. În mintea lor fiind decedați sigur nu au primit scrisoarea și sunt dovada absolută a lipsei de informare, în realitate a fost dovada lipsei de profesionalism a echipei de control, acesta ar fi trebuit să știe că nu există protecție legală pentru datele aferente persoanelor decedate. Și ANAF m-a supărat, a invocat lipsa de resurse pe portalul propriu pentru publicarea pe data.gov.ro făcând să pară această alegere un compromis când de fapt ea are o bază legală în Art.6-2-10 din legea în vigoare ce prevede:
(10) Solicitanţii pot preciza în solicitare suportul şi formatul în care doresc documentele.
așadar este complet înafara legii limitarea publicării doar pe un anume site/suport așa cum încearcă ANSPDCP să forțeze ANAF.
În final aș spune că sunt din ce în ce mai uimit de energia cu care conducerea MFP si ANAF promovează ghiseul.ro cu promisiuni temporale fără acoperire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu