duminică, 22 mai 2016

Săptămâna datornicilor

 

mă bucur că s-a încheiat ! De Luni când am publicat lista persoanelor fizice cu datorii la ANAF de peste 1500 lei parcă nu am reușit să mă dau jos din roller coaster, când ziceam că ne-am stabilizat apărea o nouă provocare … și mai întotdeauna noaptea sau în orice caz înafara programului – atunci când trebuie să te cam descurci singur.

statistici 16-22 mai

 

Pe scurt în perioada 16-22 mai aceștia au fost vizitatorii care ne-au văzut site-ul, lor li se adaugă zecile de mii care au downloadat direct fișierul folosind linkuri din articole de presă. Am avut un maxim de +6.600 vizitatori simultani, am livrat în jur de 40 TB de date, totul cu un server 4 core si 12 GB RAM + CloudFlare – serviciu pentru a cărui utilizare mi-am pus pielea la bătaie luând singur decizia folosirii lui. Cumva a fost consecința insistenței noastre pe lângă ANAF pentru seturi de date, le-am primit pe acestea în locul celor cerute fără să mi se spună la ce trafic să mă aștept, doar un hint cum că pentru portalul lor ar fi o situație dificilă. Este o judecată corectă, portalul ANAF livrează mult mai multe servicii ce ar fi putut fi afectate pe când data.gov.ro nu este esențial (și așa a fost, am avut adunat cam 30 min de uzabilitate redusă + o perioadă de imposibilitate download dată de viteza de propagare a schimbărilor DNS).

20160516_181028

20160516_210725

Mi-am reamintit sentimentul și adrenalina dată de explozia numărului de utilizatori simultani și graba de a lua măsuri live, pe un sistem care nu a mai întâlnit niciodată asemenea trafic și care începea să ne surprindă.

20160516_192047

Ca să concluzionez pe partea tehnică,a fost o săptămână foarte educativă. Ne-am stabilizat pe o soluție tehnică funcțională pe termen lung după ce ”am răpit” un domeniu din DNS-ul STS-ului și l-am delegat către CloudFlare, cu această ocazie mi-am îmbunătățit cunoașterea cu o lungă listă de lucruri rele care se pot întâmpla dacă CF va cădea victimă hackerilor. Dacă mai eram la vârsta lui Alex s-ar fi putut spune că, uite, am devenit bărbat cu responsabilități! Eu însă voi persista în această aventură, ar fi interesant de văzut în ce măsură pe lângă downloadul de fișiere se poate cache-ui și partea de vizualizări embeded folosind un domeniu secundar.

O activitate cu foarte puține  satisfacții, pe care din păcate a trebuit să o fac fără sprijinul ANAF, a fost cea de moderare a comentariilor. Ca guideline am utilizat misiunea portalului – de a pune la dispoziția cetățenilor date reutilizabile – care este departe de rolul de supapă de refulare dorit de destul de mulți vizitatori. Am oprit deci comentariile injurioase și cele referitoare la activitatea generală a ANAF, am răspuns cât mai prompt la cele referitoare la formatul fișierelor. Nu mă pot opri însă să nu observ două mari probleme:

  1. Majoritatea comentariilor vin de la persoane care practic nu au cele mai simple noțiuni de fiscalitate / contabilitate. Spre exemplu nu realizează că atunci când o firmă declară o datorie către buget, de bun simț, datoria reală este minim valoarea declarată iar atunci când declară că are de recuperat bani de la buget suma reală este maxim cea declarată. Sumele reale se pot cunoaște numai în urma unui control, este deci firesc ca lista să fie bazată pe valorile minimale din ambele categorii, așadar sumele ”de rambursat” care încă nu au fost certificate de ANAF să nu fie luate în considerare.
  2. Anonimitatea internetului schimbă comportamentul oamenilor întru-un mod care pornește de la ridicol și poate ajunge la patologic – voi da în continuare câteva exemple.

Înainte de toate trebuie însă să recunosc că evidențele ANAF în mod evident nu sunt 100% corecte și nici măcar la zi. Este o problemă dincolo de zona IT-ului, care probabil începe să fie conștientizată și înafara cercului celor direct responsabili.

Revenind la comentarii … îmi scrie un user și-l public:

image

Asta când pe site-ul propriu acesta întreține o ”listă a rușinii” cu firme și chiar persoane fizice care, crede el, își înşală partenerii.

Alt caz, primesc acest mesaj:

image

Avem aici o lungă listă de idei fixe – eu i-aș spune mantră – un atac la cravata mea din avatar dar și un iureș al sentimentelor fără o sursă logică. Respectivului îi lipsește cunoașterea – elementară - a faptului că datoriile persoanelor fizice către ANAF provin în mare din două tipuri de surse: impozit pe diverse venituri și amenzi/confiscări penale. Nu vorbim deci de sărmani care și-au pierdut venitul și nu-și pot plăti impozitul la casă sau amenda pentru lipsa biletului de autobuz (cazurile astea țin de DITL- taxele locale), vorbim de oameni care au făcut banii și i-au cheltuit sau pur și simplu nu vor să-i dea ca impozit. Finalul este apoteotic, s-a străduit să scrie atât doar pentru mine, cel care nu are nici o legătură cu activitatea ANAF! Este un exemplu recurent, oamenii se aruncă să-și exprime o părere fără o minimă informare prealabilă.

Iar cel mai trist caz este acesta:

image

Avem un psiholog (cel care ar trebui să cunoască perfect noțiunea de hater) care depune o cantitate însemnată de energie ca să ne arate că de fapt nu a înțeles nimic. Poate că ar trebui să pun un banner pe portal – ”Numai pentru liceenii  care au trecut clasa la TIC”. Asta pe partea tehnică, că în rest este greu să-mi dau seama unde ar fi trebuit să învețe să citească un profil de linked-in sau ce înseamnă open data și cum este (la fel) implementată de celelalte guverne europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu