vineri, 19 februarie 2016

Varianta a II-a

 

Astăzi am avut repriza a II-a sau prelungiri la prima, depinde pe cine întrebi, din dezbaterea proiectului de lege pentru securitatea cibernetică. Violeta nu a participat – din lipsă de timp ne-a spus Ministrul MCSI – dar nici nu a trimis unul dintre cei doi secretari de stat, defapt nici un angajat MCPDC nu a fost în sală. Operatorii TELCO nu s-au prezentat iar un număr de reprezentanți din ONG-uri au stat doar cât să anunțe că prezența lor ar fi inutilă întrucât MCSI nu s-a exprimat asupra opiniilor lor din ședința anterioară conform celor stabilite, plecarea lor rănindu-i sentimentele d-lui Ministru după cum ni s-a confesat ulterior.

20160219_161415

 

Și uite așa a intrat ANCOM în prezidiu iar moderarea i-a revenit d-lui Bostan, o personalitate ce nu excelează în moderație. În sală au ajuns majoritari activiștii anti SRI iar rezultatul a fost un cocktail tare și agitat timp de 4 ore de la care am plecat cu dureri de cap. Cum au fost doar doi vorbitori noi s-au reluat aceleași teme. De ce securitate cibernetică și nu securitatea informației ? – cred că ar fi fost mai de folos să se întrebe de ce CyberInt și nu, să zicem,  CyberDef. O situație tragico-comică a fost o discuție adunată la o oră pe tema unui tratat bilateral România – Israel semnat inaintea mandatului d-lui Bostan și pe care acesta, foarte probabil, nu-l citise niciodată dar care a fost atacat și apărat cu vehemență de vorbitori. Contradicția recurentă era: unii dintre cei din sală acuzau SRI de opresiune și încălcarea vieții private, SRI întreba în care articol din proiect scrie asta iar sala replica că nu există un articol care să-l impiedice să o facă. Moderatorul a permis chiar ca dialogul să ia forma unui interogatoriu la care era supus reprezentantul SRI, o persoană nu foarte potrivită pentru acest scenariu. Nu toți vorbitorii au fost dezlănțuiți, mulți au avut coerență pentru cauza susținută însă ar trebui pentru viitor să-și însoțească afirmațiile cu o fundamentare mai bună decât ”găsiți pe internet”. Finalul a fost apoteotic – cam cinci cetățeni se declarau poporul român împotriva proiectului de lege în timp ce, sub ferestre, câteva mii de oameni manifestau pentru susținerea grupului Intact vs ANAF !

După cum cred că am mai spus această discuție despre instituția SRI este fără rost. Și la noi acțiunile acesteia nu pot fi real controlate cum nu se poate nici in celelalte democrații vestice, poți doar să ai încredere sau să-i inchizi (și inchiderea ar fi cu rezultate incerte).

12716273_232785930396958_8673801110454177629_o

Mulțumită MCSI avem și o poză elocventă cu zona fumătorilor pasivi ! SmileÎn orice caz există o lecție de învățat – încălcarea principiilor dezbaterii publice, a promisiunilor legate de aceasta,  costă ! Mult dacă mă întrebați pe mine …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu