sâmbătă, 6 august 2016

Regresăm

 

După cum am tot scris în urmă cu 3 luni am fost solicitați de către ANAF pentru a găzdui pe portalul de date deschise listele datornicilor – companii și cetățeni. Nu mai revin, pentru noi a fost o provocare tehnică ce ne-a deschis noi orizonturi. Pentru ANAF a fost un val de încasări și o grămadă de probleme pentru conducerea sa. Au fost reclamați către autoritatea pentru protecția datelor personale de multe persoane cu variațiuni a trei teme:

  1. că le-au fost publicate date personale
  2. că nu au fost înștiințați în prealabil
  3. că publicarea nu a fost făcută conform ordinului – respectiv pe data.gov.ro în loc de site-ul ANAF

 

Toate cele 3 motive nu sunt solide. Datele au devenit publice prin efectul legii, înștiințări au fost trimise și au ajuns la poate 99% dintre destinatari – la 150.000 de dosare este un procent natural iar catalogarea unui site ca aparținând unei entități nu ține de proprietatea asupra serverului sau domeniului ci de controlul editorial. ANSPDCP a trimis o echipă care a procedat caracteristic pentru această instituție – a amendat tot urmând ca instanța să descurce lucrurile.

Problemele reale au fost însă cele legate de proasta evidență care a dus la apariția pe listă a unor persoane fără datorii – pentru acestea întradevăr nu a existat bază legală pentru publicarea datelor personale. ANAF a înlocuit din mers listele de mult prea multe ori ștergând persoane ce nu trebuiau să apară niciodată. Astfel am asistat la primul caz, după știința mea, în care o instituție publică ajunge să fie amendată pentru că nu-și face corect treaba.

Au trecut trei luni iar legea cere o nouă publicare. Cum însă este mai ușor să subminezi legea și interesul public decât să-ți faci corect treaba iată că ANAF alege altă abordare. Dacă inițial avea în comunicatul de presă linkurile către fișiere de această dată ele au dispărut și nici nu sunt ușor de găsit pe un site care respinge roboții motoarelor de căutare – cel puțin eu nu am găsit informația alocând 10 minute. Când vor publica datele despre persoanele fizice pot să pun pariu că nu vor fi fișiere descărcabile ci o aplicație de căutare individuală care, foarte probabil, va sucomba rapid și pe termen lung. Iar preventiv, și contra spiritului legii dacă nu și a literei acesteia, au setat un prag ridicat al datoriei pentru publicare iar in calculul acesteia au compensat și sume incerte. Una peste alta, au făcut tot posibilul pentru liniștea personală și nu pentru creșterea încasărilor.

Sunt curios ce se va întâmpla în continuare. Listele au fost descărcate de 300.000 de oameni, mă aștept ca o parte dintre aceștia să fie suficient de motivați și cunoscători ai legii 299 / 2015 astfel încât să ceară publicarea sau înmânarea datelor bulk și machine read-able. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu