marți, 30 decembrie 2014

2014 – Anul aparențelor

 

Iată că a trecut și anul 2014, un an care, la nivel personal-profesional, s-a dovedit a fi fost agresiv și coroziv vis-a-vis de viziunea mea asupra societății. Nu ar trebui să mă plâng, am spus întotdeauna că a înțelege lumea în care trăiesc este unul dintre scopurile mele principale, însă pe măsură ce faptele s-au derulat nu m-am putut opri în a constata cât de superficială este prezentarea lor și prin urmare, în loc să mă bucur de ”victorii” m-am trezit în opoziție față de toate temele principale. Nu mă văd renunțând la dorința de a mă implica activ, indiferent dacă voi fi considerat tipicar, manierist, arțăgos sau chiar ”de cealălaltă parte”. Să o luăm însă pe rând …

 

Un pavaj de bune intenții

 

Astăzi este o zi dedicată acestui blog. Înainte însă de a trece la o analiză a anului scurs mai există ceva despre care nu am avut timp să scriu. Conform hotnews următorul text a fost însușit implicit de către Înalta Curte:

"Reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook chiar daca este accesibil doar prietenilor adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre <<prieteni>> putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunostea"

 

marți, 16 decembrie 2014

Așa ar putea fi multe …

 

De curând a devenit public primul demers semnificativ de încurajare și ghidare a prezenței guvernamentale în social media. Documentul este acesta, anunțul aici. Contribuția noastră este doar că am fost de acord cu cele scrise, munca aparține echipei digitaldiplomacy.ro De unde se vede că se pot face lucruri excelente prin contribuția comunitații. Ele l-au scris noi o să-i dăm forță, plan simplu și bun.

duminică, 14 decembrie 2014

GeoIdea.ro

 

Amănându-se ședința de guvern am putut participa cu toții la aproape întrega desfășurare a evenimentului midterm al proiectului GeoIdea.ro Noi susținem moral acest proiect care își propune să ofere o platformă de viziualizare a datelor geo-spațiale deschise, cu alte cuvinte este un site de hărți. Speranța mea este ca, la final de proiect să fie o platformă îndeajuns de robustă pentru a fi integrat în ecosistemul guvernamental open data. Mai are până atunci, și timp și probleme de rezolvat.

 

Club OGP #11 - Premiile OGP

 

Săptămâna aceasta am avut 2 evenimente. În primul ne-am sincronizat cu Ambasada SUA care a avut o masă rotundă despre OGP urmată imediat în acelasi loc de o sesiune festivă a Clubului OGP. Per total ziua nu m-a făcut deloc fericit și am să incerc să explic mai jos de ce.

20141211_124557

 

Nu și pentru căței

 

Cu două săptămâni în urmă, la momentul inchiderii perioadei de evaluare, scriam cu bucurie despre poziționarea noastră in Open Data Index 2014 pe poziția a 4-a. Timp de un an această platformă a înregistrat și evaluat acțiunile țărilor în privința deschiderii datelor guvernamentale, progres vizibil de la lună la lună. Începutul lui Decembrie ar fi trebuit să înghețe o imagine a acestei situații ca referință pentru viitor. Iată însă că după închidere au apărut voci din țările presupus avansate care, incomodate de rezultat, au forțat reinterpretarea retroactivă și restrictivă a regulilor. Un exemplu:

image

 

marți, 9 decembrie 2014

Share-PSI @ Lisabona

 

Săptămâna trecută am participat la lucrările conferinței Share-PSI din Lisabona. Ceea ce m-a determinat să străbat realmente întreaga Europă a fost prezentarea inteligentă a evenimentului care punea în prim-plan diferența dintre anticipările Comisiei Europene referitoare la reutilizarea datelor publice și realitate. Conferința a fost organizată pe bani europeni de către W3C sub forma unor întâlniri succesive informale pe diverse teme. În principiu există câte o sesiune plenară urmată de un track la alegere apoi iar o plenară, șamd. Am avut posibilitatea de a angaja dialoguri directe și am utilizat-o din plin ! Să încerc să selectez câteva idei:

20141203_094816

 

Lisabona

 

Săptămâna trecută am fost în Lisabona cu prilejul unui eveniment care va fi subiectul unei postări ulterioare având la dispoziție o jumătate de zi pentru vizitarea orașului. În mod simplist eu împart destinațiile în funcție de răspunsul la întrebarea dacă aș putea locui acolo, iar în cazul Lisabonei răspunsul este DA!

20141203_171804

 

duminică, 30 noiembrie 2014

Ce fac de onomastică ?

 

Muncesc! Mai exact buchisesc la un document al comisiei numit A Vision for public services. Munca constă în a da la o parte partea pompoasă pentru a rămâne cu ceva lucruri concrete și a avea o poziție vis-a-vis de acestea. Fiind deci eu în căutarea concretului mi-am adus aminte de momentul plecării mele din MCSI când am făcut o listă de lucruri mărunte dar importante în opinia mea pentru cetățean, acțiuni care ar fi putut fi făcute de minister fără costuri suplimentare. A existat însă și o propunere mai specială prin abordare și tehnologiile necesare care a generat reacții de mirare, neîncredere și scepticism. Eu însă mi-o asum în continuare și, stimulat fiind de îndrăzneala Comisiei, am zis să o ofer nemuririi internetului măcar acum. Iat-o aici.

Nu contest că meritele ei pot fi evaluate cu adevărat doar de un connoisseur al administrației și nici că nu implică costuri inițiale semnificatve însă în continuare rămâne genul de proiect de care mi-ar plăcea să mă ocup. Și se pare că și Comisia cochetează astăzi cu astfel de idei … cum se spune: poți goli un lac cu o sită dacă ai destulă răbdare să aștepți până îngheață!

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Global Open Data Index 2014

 

census2014

 

DigiGov #2

 

După cum se vorbea la prima ediție, a avut loc după Clubul OGP și noua ediție DigiGov organizată de Digital Diplomacy. Față de ediția inaugurală aceasta a avut o temă bine definită, lucrativă: calendarul editorial. Pe scurt este vorba de planificarea activității anuale sau lunare în toate canalele social-media utilizate. De fapt a fost mai mult decăt atât întrucât au abordat tangențial si probleme legate de stilistica unei pagini sau a unui mesaj.

20141127_154504

 

Club OGP #10

 

Joi a avut loc a 10-a ediție din acest an a clubului OGP. Nu a fost spectaculoasă dar a fost importantă, tema a fost legată de finanțările europene prin POCA iar invitatul a fost Dna. Carmen Dobrotă, directoarea acestei autorități de management. În cadrul acestui program pot fi depuse cereri de finanțare inclusiv pentru proiectele necesare în vederea deschiderii datelor. Nu este vorba numai de portaluri ci mai degrabă de cursuri, asistență elaborare proceduri, etc.

20141127_133639

 

joi, 20 noiembrie 2014

Time travel

 

Astăzi am fost trimis să particip la un eveniment ce părea protocolar și plictisitor. S-a dovedit însă că șeful mai are și dreptate, a fost o ocazie unică să vizualizez cum s-a născut politica datelor deschise a uniunii în urmă cu 15 ani. Ca și atunci, acum, cei vizați erau clueless față de ce li se pregătește. Titlul era benign - Validation Workshop: ‘Science 2.0’: Science in Transition – condus de un trimis al CE și găzduit, remarcabilă onoare, de către UEFISCDI.

20141120_091355

Domnul din imagine a început cu slide-uri cu rezultatele unui sondaj web la care au răspuns aproape 200 de organizații. Ideea era că tehnologia IT a progresat îndeajuns pentru a declanșa o modificare structurală în paradigma organizării cercetării științifice. Valabil și spre sfărșitul anilor 90 când informatizarea administrației vestice devenise matură. Dar progresul de dragul progresului nu este întotdeauna îndeajuns, mai trebuie pusă pe masă și o idee suplimentară.

marți, 18 noiembrie 2014

O minune !

În condițiile unei lipse toate de informații un număr uriaș de români au votat instinctual și bine! Este extraordinar faptul că, dintre toate posibilitățile, declanșatorul a fost esența democrației - dreptul de a vota liber. Cât timp va exista această scânteie interioară orice guvernant își va cunoaște limitele. Mai departe este o chestiune de educație, trebuie ca marea masă să învețe cum aceste principii simple se regăsesc în conceptele și legile complicate care ne guvernează viața zilnică. Abia atunci, când juriul va fi avizat, vom avea siguranța că aceste legi vor fi de la început concepute corect, altfel vom continua cu ”scopul scuză mijloacele” adus la paroxism de regimul Băsescu. Nu voi accepta niciodată această abordare, nu pentru că ” fiat justitia, et pereat mundus ” ci pentru că ”drumul spre iad este pavat cu bune intenții”. Nu este corect să schimbi organizarea alegerilor în timpul acestora la fel cum nu este corect să impui teme de campanie fără nici o legătură cu rolul președintelui cu toate că ar fi putut vota mai multe persoane și s-ar fi putut aborda teme importante pentru țară. Chiar dacă necesită credință uite că în final iese bine !

Deși am fugit cu toții de un viitor apăsător nu înseamnă neapărat că drumul actual este luminos. În opinia mea, în următoarea lună, se vor succeda rapid evenimente cu rezultat incert dar definitorii pentru anii ce vor urma. În PSD șocul poate fi absorbit sau concentrat spre o zonă restrânsă. PNL încă nu are o structură clară, ierarhică, perspectiva guvernării poate fi fatală coeziunii acestuia. Dar cele mai importante procese sunt altele ...

Pe de o parte Iohannis, din fericire are la dispoziți mai mult de o lună, trebuie să-și selecteze echipa. Sper să înțeleagă că nu are nici o datorie față de echipa de campanie - aceasta i-a adus doar rezultatele turului întâi - și să se orienteze bine. Are însă o problemă, clasică pentru această etapă: un consilier bun vine nu pentru poziție ci pentru program iar intențiile Președintelui nu sunt cunoscute (nu contează programul electoral și prea puțin îi este cunoscută și relevantă activitatea anterioară). Așa că va trebui să-și dedice mult timp acestui proces de recrutare sau, mult mai rău, să accepte ce-i oferă partidele susținătoare.

Pe de altă parte Băsescu va face in această lună tot posibilul, legal sau nu, să doboare guvernul Ponta. Dacă reușește se va poziționa ca cel care a adus opoziției puterea și-și va opri o porțiune semnificativă din ea. Un președinte adevărat nu face trocuri cu traseiști parlamentari și în general nu are în fișa postului schimbarea premierului așa că ”oferta” băsistă este take it or leave it, un cadou care nu poate veni și de la Iohannis (nu vrea, nu poate).

Eu nu pot uita că, la perdeluță, Băsescu s-a despărțit de PDL și nu invers, așa că, după cum am mai scris, aș fi preferat o fuziune individuală și nu la pachet. În ultimii ani am văzut destui demnitari ca să știu că se poate recunoaște rapid capacitatea politică (Băsescu, Antonescu, Ponta se detașează net) și cea administrativă a cuiva dar mai rămâne subiectul dosarelor și dependențelor, lucruri care necesită timp. De aceste timp are nevoie noul PNL pentru a-și construi o structură puternică, fără vulnerabilități. Să vedem însă dacă va învinge rațiunea sau nu ...

miercuri, 12 noiembrie 2014

Agenda Digitala 2014-2020 lansata de MSI

 

Astăzi MSI a organizat lansarea publică a proiectului strategiei Agenda Digitală pentru România în aula BCU și într-o organizare cât mai festivă. În sală au fost miniștrii și secretari de stat, personal MSI și al instituțiilor dependente, reprezentanți ai industriei și asociațiilor profesionale precum și câțiva ziariști.

 20141112_094708

 

marți, 11 noiembrie 2014

Microdeschidere

 

In vara lui 2012 m-a trimis Ovidiu să fac parte din comisia care derula contractul cu Microsoft. La acel moment, cu toate că activitatea ce trebuia desfășurată era extrem de simplă constând în simple adunări pe coloanele unui excell, exista o mare agitație concretizată într-un număr mare de absenți la fiecare ședință și oftări sfâșîietoare ale celor prezenți. Problema era că, ori de cîte ori făceai totalul licențelor utilizate de MEN, tot ieșeau cu zeci de mii mai puține decât cele cumpărate. A fost unul dintre momentele în care mi-a fost imposibil să înțeleg gândirea funcționarului la stat. Ceeace mie îmi era perfect clar – MEN comandase o cantitate absurdă, fără discernământ – ajunsese a fi transformată într-o teamă a funcționarilor MSI că vor fi acuzați că plătesc ceva ce nu se folosește ( ei nu înțelegeau că ”păcatul” este în contract și că plata unui contract trebuie făcută indiferent dacă îți mai este favorabil sau nu, MSI era doar casierul care dă banii) iar MEN ieșise la atac susținând că, prin întrebările puse, MSI este agentul MS urmărind să-i facă să consume mai mult decât au nevoie. După cum am mai spus partea cu licențele educaționale ale lui Funeriu este de departe cea mai simplă din dosarul curent.

Apoi, separat, am avut sarcină să strâng informațiile necesare evaluării opțiunii de buy-out de la finalul contractului. Evaluare este la fel ca și cea din cazul unei companii cuprinsă într-un Entreprise Agreement, trebuie evaluat câte versiuni utile vor apare în următorul ciclu contractual și dacă merită banii. Mai trebuia obținută și o imagine a drepturilor licențiate prin buy-out pentru că SA oferă unele beneficii care nu pot fi obținute altfel. Destul de complicat, a trebuit să avem mai multe întâlniri cu cei de la Microsoft, azi puneam o întrebare, răspunsul venea întâlnirea următoare. Ceeace am cerut și nu a venit niciodată a fost lista de prețuri pentru clienții guvernamentali. Înafară de SIE am încercat orice sursă fără nici un rezultat. Așa că am fost entuziasmat de apariția în presa acestei săptămîni a știrii că MS va publica această listă. Am citit cu interes și comunicatul oficial. Din păcate MS se angajează să comunice valori de discounturi aplicate la liste de prețuri în continuare secrete – tot trebuie să contactezi un LAR pentru a le afla! Așa că văd o evoluție dar nimic spectaculos.

În mod evident rolul LAR-ului este important ( cei de la D-CON erau o glumă de firmă, am avut o singură întâlnire cu ei și a fost îndeajuns ) dar, totuși, EU este o piață unică după cum MS a avut grijă să spună odată cu creșterea prețurilor prilejuită de aderarea noastră la UE așa că nu găsesc de loc deplasată ideea publicării unei liste de prețuri guvernamentale valabile pentru orice stat membru. Poziția lor, ” Prețul de revânzare poate varia și este determinat exclusiv prin acordul dintre client și reseller ” este foarte permisivă însă abuzul intermediarilor a dus deja în alte cazuri , agențiile de publicitate și brokerii de asigurări, la măsuri corective deși neliberale ale statului.

Ca să fiu corect trebuie să menționez că nici una dintre marile corporații de software nu publică astfel de liste iar Microsoft, în opinia mea, în ciuda agitației din presă nu este cel mai mare rechin din Dâmbovița.

marți, 4 noiembrie 2014

Conferința anuală CERT-RO


A fost astăzi, ediția a 4-a. Deși mi-ar place nu sunt un expert în securitate IT, am reținut și dau mai departe acele informații care s-au intersectat cu interesele mele. Din discursurile politice de deschidere am reținut că aprobarea proiectului de lege privind securitatea infrastructurilor cibernetice ar produce aproximativ 1000 de locuri de muncă de specialitate. O cifră importantă deoarece noi avem tradiția să ne interesăm numai de ce ne afectează direct ori proiectul de lege nu indică clar numărul de entităților supuse lui. O altă informație sugerată a fost că Agenda Digitală va fi modificată la sugestia președenției pentru a pune mai mult accentul pe securitate și interoperabilitate.
20141103_103002

Am ales ?

 

De votat am votat, dar am ales ? Aș zice că nu, am avut parte de cea mai imaterială campanie electorală, absolut inutilă. Oriunde mi-am îndreptat curiozitatea nu am găsit răspunsuri, să nu mai vorbesc de certitudini.

Victor Ponta nu poate spune dacă a fost spion, fiecare să creadă ce vrea. Victor Ponta nu poate spune dacă intenționează să înfrâneze DNA, fiecare să creadă ce vrea. Așa că electoratul său îl găsește cool (chiar dacă nu cunoaște termenul) iar aparatul PSD trage în campanie chiar dacă nu are garanții.

Klaus Iohannis pare om serios. Mai multe nu am reușit să știu despre el. Candidează ca membru PNL dar în orice poză de care îmi amintesc este înconjurat de figuri PDL. Asta nu pentru că erau numeric preponderenți ci pentru că valul adus de Antonescu de persoane fără carismă a fost continuat cu ocazia ultimului congres de un alt val de figuri care nu-mi spun nimic. Unde sunt vremurile în care PNL-AT avea un poster cu 5 membri în linie despre care, ca simpatizant, aveai aprecieri calitative și dezbateri comparabile astăzi doar cu cele despre sportivii de top ? PNL a fost un partid elitist în care valoare complexă individuală era dominantă în fața capacității de a funcționa într-o depersonalizată mașină de partid. Astăzi își alienează personalitățile și cedează într-o competiție internă cu mașinăria PDL exact pe schema darwiniană, cel mai adaptat / eficient devine dominant. Este un moment de totală depersonalizare a singurului partid istoric rămas in România. Eu nu pot să apreciez un aparat eficient cât timp constat că toate partidele românești sunt departe în acțiunile lor atât de doctrina asumată cât și de voința membrilor simpli.

C.P. Tăriceanu prin ruperea în PLR a răspuns unei conjuncturi reale, de moment, în dauna unor principii și tradiții. Putea să aștepte, viața l-ar fi recompensat.

De Elena Udrea imi este frică să aflu ceva nou, imi este preadeajuns ce știu deja. N-am avut cum să evit să aflu că stă bine sus în ierarhia hoților având pile la parchet. Nu mă miră că a reușit să finanțeze campania PMP mai bine decât candidatul inițial.

Monica Macovei a avut, îmi spun colegii, cea mai bună campanie pe online. A reușit să convingă un paradoxal electorat educat și neinformat. Sau invers ? MM a fost, în termeni simpli, un despot luminat – a folosit abordări nedemocratice pentru a sprijini justiția și democrația. Maurul și-a făcut datoria dar nu vrea să moară, astăzi tânjește după gloria de altădată. Eu vreau însă un președinte de alt tip, de ce nu a întârziat Ion Rațiu cu al său papion 30 de ani ?

Și uite așa în turul doi o să votăm pro sau contra Ponta/PSD. Halal alegere !

joi, 30 octombrie 2014

Club OGP #9

 

Astăzi am avut un club OGP mai special … am cedat organizarea sa societății civile și am vrut să fim și noi, măcar o dată, oaspeți. Coaliția pentru Date Deschise a decis să dedicăm evenimentul transpunerii Directivei PSI din 2013. S-a ținut la sediul Fundației pentru o Societate Deschisă la o foarte democratică masă rotundă la care civilii și guvernamentalii s-au așezat aleator.

DSCN2933

 

marți, 28 octombrie 2014

DigiGOV

 

Astăzi am întors vizita primită cu ocazia clubului OGP din vară fiind la rândul nostru oaspeți la prima ediție DIGIGOV. Acesta este o inițiativă în esență privată dar care a reușit să obțină sprijin și încurajări de la cel puțin două guverne, român și britanic. Își propune să adune angajați guvernamentali, indiferent ai cărui guvern, care lucrează cu social-media și care întâmpină numeroase provocări de o mare diversitate, de la aspecte înstituționale până la interlocutori dificili.

B1CfmLRIAAAR1EY

 

luni, 27 octombrie 2014

Roadshow Brașov

 

Săptămâna trecută am fost oaspeții prefecturii brașovene împreună cu reprezentanții județelor Alba, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Același desfășurător, de data aceasta însă am avut un public mai deschis, mai doritor să-și spună opinia.

DSCN2906

 

duminică, 19 octombrie 2014

Un super hackathon !

 

Într-un mod absolut remarcabil comunitatea IT bănățeană a reușit să se unească și să organizeze un super hackathon. Au reușit să primească sprijin sub multe forme, de la noi, de la primărie dar mai ales de la o grămadă de sponsori mărturie a puterii industriei IT locale. Înțeleg că au avut în jur de 400 de participanți, nu i-am numărat dar uite o imagine de la festivitatea de deschidere

DSCN2831

 

Roadshow OGP Timișoara

 

De această dată am avut o acțiune mai complexă, ne-am întâlnit cu prefecturile din județele Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin , a avut loc un eveniment organizat de către Coaliția pentru Date Deschise precum și un hackathon uriaș care merită o postare separată.

20141017_101004

 

miercuri, 15 octombrie 2014

Mersul trenurilor download

 

După aproape un an de învârtire în jurul cozii am reușit să publicăm mersul trenurilor in portalul național open data. Chiar dacă nu este atât de spectaculos l-aș cataloga totuși ca o obsesie a societății civile care a alocat multă energie acestui subiect. Măcar l-am publicat într-un format optim din punct de vedere tehnic, nu că nu ar fi apărut imediat cineva care să se plângă că nu înțelege XML-ul.

vineri, 10 octombrie 2014

Roadshow OGP Cluj

 

Bun, săptămâna aceasta am fost la Cluj cu roadshow-ul OGP. Am fost bine primiți, ascultați cu cea mai mare atenție, ba chiar am primit , în glumă, o cerere de primire în trupă … Ne-am adresat județelor Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj.

20141008_102954

Fiind răcit pot spune că mi-a lipsit nu numai inspirația cât și aerul așa că mi-am scurtat prezentarea cât de mult posibil. De la societatea civilă au vorbit Lucian Oprea si Andra Bucur. Informații suplimentare aici.

Așadar ne pregatim săptămâna aceasta pentru Timișoara când vom evolua compus și într-o echipă extinsă. Vom avea atât întâlnirea oficială cu județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin cât și întâlnirea cu comunitatea IT cu ocazia hackatonului. Vom avea două zile pline !

joi, 9 octombrie 2014

Conferinţa anuală anticorupţie 2014


La inceputul săptămânii a avut loc un eveniment de 2 zile dedicat SNA. Cum OGP de România s-a născut moșit fiind de SNA chiar dacă astăzi suntem cvasi-independenți ne-am reintors cu bucurie la origini și am participat la nivel organizatoric și de mesaj.
20141006_093505

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Roadshow OGP Iași

 

Săptămâna aceasta am fost cu roadshow-ul OGP la Iași. Audiența a fost formată din reprezentanții prefecturilor câtorva județe, speakerii au fost de la CPM Radu și cu mine iar de la societatea civilă Lucian Oprea, Ovidiu Voicu și Dan Bugariu.

prezentare Radu Puchiu

 

marți, 30 septembrie 2014

Club OGP #8

 

Astăzi a avut loc Club-ul OGP pentru Septembrie, dedicat mediului de afaceri. Din punctul meu de vedere entitățiile comerciale au cel mai bun potențial de fructificare a datelor deschise prin prisma forței lor tehnologice și financiare. Astfel a avut loc încă un demers de atragere a acestora, de această dată folosind și asociații patronale ca diseminator al invitației noastre.

DSCN2762

 

duminică, 21 septembrie 2014

Open Data training–Istanbul 2014

 

Săptămâna trecută am participat la un training pentru oficiali din 15 țări în principal ex-sovietice organizat la Istanbul de către UNDP si Banca Mondială. Descrierea oficială și programul sunt aici, în continuare voi încerca, cu dificultate, să-mi exprim câteva dintre gândurile născute de acest eveniment. Intrarea în context mi-a fost dificilă, datorită concediului si delegației la Luxemburg nu am avut timpul și starea necesară pentru a face o cercetare prealabilă a evenimentului și participanților. Am pregătit doar o prezentare despre challange-urile întâmpinate de noi în promovarea Open Data după cum mi s-a cerut într-un mail de la organizatori.

DSCN2390

sâmbătă, 13 septembrie 2014

Noul portal european [Open] Data

 

Peste câteva zile se vor deschide ofertele pentru noul portal Open Data al comisiei, cel care va înlocui actualul publicdata.eu bazat pe CKAN. În cerințele noii achiziți există , se pare, prevederea de a folosi tehnologii OS însă nu este clar dacă rezultatul va fi la rândul său OS. Noi am cerut explicit ca măcar statele să primească un drept de refolosire a surselor în aplicațiile proprii și am primit asigurări în acest sens.

Proiectul are o poziționare ambițioasă, in cadrul CEF – Connecting Europe Facility se vrea a fi DSI – Digital Service Infrastructure urmând a deservi prin interoperabilitate statele membre. Dacă vechiul publicdata.eu care a costat sub 1 milion euro este considerat proof of concept actualul proiect are o valoare estimată de 8 milioane euro dintre care 3 pentru infrastructură iar restul pentru celelalte activități din ”develop, launch, operate and maintain”.

Prezentarea la care am asistat nu a avut caracter tehnic, a menționat însă o listă de funcționalități din care mi-a fost greu să identific noutățile. În continuare nu se stochează date ci doar linkuri către acestea și evident nu vor exista API pentru interogarea datelor. Nici linked data. Noutățile sunt un search adaptat multilingvismului, o dorință, față de care personal sunt sceptic, de a inventa o tehnologie de urmărire a utilizării datelor și o modalitate de prezentare semiautomată a condițiilor de licențiere a datasetului. Aceasta din urmă va trebui să protejeze utilizatorul întrucât pe portal vor exista date cu orice tip de licențiere, nu numai date deschise.

Ne-a fost prezentată o modalitate neclară prin care statele membre ar putea influența guvernarea aplicației, voi urmări acest aspect. Se prevede o lansare beta în Noiembrie 2015 și o lansare oficială în Ianuarie 2016 cu update-uri până în Septembrie 2017.

Egipt 2014

 

În Egipt internetul este scump și prost iar hotelurile, chiar și cele de prestigiu, îl oferă într-un mod de-ți trece cheful să-l folosești. Așa că de acolo nu am avut răbdare să postez mare lucru iar când ne-am întors m-a așteptat un maldăr de subiecte nerezolvate plus una dintre cele mai proaste experiențe de călătorie cu avionul de până acum. Astăzi mi-a trecut entuziasmul, mă voi limta doar la cîteva imagini.

DSCN1741

Acestea sunt cascadele hotelului care i-au dat și numele, foarte util funicularul ! Noi am avut o cameră la parter cu ieșire directă spre o piscină mai retrasă la care practic am fost singuri în primele zile, până ne-am obișnuit cu clima.

miercuri, 10 septembrie 2014

Am avut dreptate !

 

In Iulie scriam despre o evaluare divergenta cu ce a MSI pe un document european. Astazi a avut loc reuniunea Grupului de Lucru PSI si binenteles ca i-am intrebat direct si clar primind un raspuns la fel de explicit.

DSCN2250

Da, Comisia Europeana are dorinta de publicare in sistem open data a datelor private, ale companiilor. Mai exact vor urma doua directii, pe de o parte vor cere companiilor din domeniul energiei sa publice seturi de date usor anonimizate dar de mari dimensiuni iar pe de alta parte vor incuraja prin finantari clustere de agenti economici care vor pune in comun date pentru exploatarea in comun via tehnologii Big Data. Posibil ca aceste clustere dupa un timp sa devina obligatorii si sa se uneasca intr-unul singur ajungand astfel cu adevarat la “data driven economy”. Bine / rau , mai avem destul timp sa meditam pe subiect!

Daca tot am inceput cu asta sariind peste concediul din Egipt, sa continui cu ziua de azi. Este uimitor cum la mai bine de un an de la adoptarea directivei se trezesc statele sa descopere o avalansa de probleme practice legate de aceasta. Statul nu detine proprietatea intelectuala pentru absolut toate informatiile existente pe calculatoarele sale (unele sunt date doar spre informare de catre companii si cetateni) si prin urmare nu le poate oferi mai departe – directiva nu ia in calcul acest lucru. Astazi din acest motiv Germania are doua licente “pentru open data”, unde cea mai restrictiva se aplica datelor geo obtinute de la privati. Alta problema vine din faptul ca directiva permite doar stabilirea prin lege a deschiderii/inchiderii datelor lasand in offside atat deciziile judecatoresti cat si hotararile organismului pentru protectia datelor personale. Multe alte probleme, o gramada de intrebari debusolate chiar si din partea unor state importante. Mai toata lumea este in faza de dezbatere interna sau publica a unui draft al legii de transpunere si spera, la limita, sa respecte termenul de 15 iunie 2015. Noi suntem iarasi in urma, inca nu am gasit raspuns la probleme de baza, ce sa mai vorbim de subtilitati.

joi, 28 august 2014

Club OGP #7

 

Astăzi a avut loc a șaptea ediție a clubului OGP dedicată dezbaterii Agendei DIgitale 2014-2020, invitată fiind Dna. Secretar de Stat Diana Voicu, cea care răspunde din partea MSI de acest important subiect. În sală au fost preponderent membri din diverse ONG-uri interesate.

DSCN1694

luni, 18 august 2014

Dean Thompson

 

Este noul însărcinat cu afaceri al Statelor Unite la București iar una dintre primele sale ieșiri publice a avut loc săptămâna trecută într-o întâlnire cu internii noștrii.

DSC_5488

Dacă în cazul întâlnirilor cu invitați guvernamentali mai intervin punând întrebări de data aceasta i-am lăsat pe interni. Și nu mi-a părut rău, întrebările lor au fost logice, îndrăznețe și bine formulate.Cred că evenimentul a fost o provocare pentru invitat, în cel mai bun sens cu putință. Bravo celor de mai jos !

_DSC5882

luni, 11 august 2014

Atipici

Am pescuit de pe pagina de facebook a programului de intership guvernamental 2014 imaginea de mai jos

internship @ Palatul Victoria - Salonul Alb

Este de la una dintre primele întâlniri din program, ocazie cu care Radu a răspuns întrebărilor internilor. Mai exact aceștia colaționaseră 120 de întrebări cu o seară înainte și așteptau răspunsuri, întrebări nu atât incomode cât foarte directe. S-a discutat despre parcursul lui Radu în mediul guvernamental, despre (in)existența viziunii IT printre funcționarii de carieră, despre motivația intrării în sistem și despre ce este nevoie pentru a avea succes. La un moment dat am fost chiar observat în ultimul rând și întrebat direct cum mă acomodez cu cele relatate.
Mi s-a părut cinstit să le spun adevărul, că deși tot ce le povestise Radu era adevărat nu era și reprezentativ. Noi, întreaga echipă, suntem puternic atipici atât ca oameni cât și ca obiect de activitate.

joi, 31 iulie 2014

Clubul OGP #6

 

20140731_142115

Astăzi a avut loc a 6-a editie a Clubului OGP. O ediție de vară cu un subiect plăcut, menit a șterge cicatricile lăsate de greutatea ediției anterioare. Am reușit însă să-l transformăm într-o dezbatere vie cu păreri diverse și, important, necantonate instituțional. Le-am avut deci invitate pe Andreea Hanganu și Andra Alexandru de la DigitalDiplomacy.ro vorbindu-ne despre prezența instituțiilor publice in social-media.

joi, 24 iulie 2014

Internship #2

Ieri a fost lansată a doua ediție a internshipului guvernamental, de această dată la o scară mult mai mare.


Mulți mai mulți interni după cum se vede, mult mai multe instituții gazdă. Față de prima ediție deja există o abordare instituțională care mă va face poate să regret acea atmosferă poate romantică descrisă in acest post.

sâmbătă, 19 iulie 2014

Revista săptămânii

 

Dacă ar trebui să-i pun un nume, i-aș spune săptămâna defazării … Am constatat că am o interpretare complet diferită a unor teme clare, cu destule fapte concrete.

Primul caz este cel al telenovelei CAS filmată la Cotroceni. În inginerie se practică ca între 2 piese scumpe să se introducă o șaibă dintr-un material moale care se tocește și este ieftin de schimbat. În Franța, între Președinte și societate este Guvernul, cu un Prim Ministru destul de anonim și predispus sacrificării. Constituția noastră nu interzice explicit acest fel de setup permițând unui Președinte fără respect pentru spiritul ei să-i exploateze toate vulnerabilitățile. Toată presa a văzut în filmulețul publicat un Ministru de Finanțe incompetent si un Prim Ministru pe lângă subiect. Eu am văzut în primul rând o gravă subminare a instituției prezidențiale a cărei prestigiu este strâns legat de protocolul respectat. A da publicității o înregistrare fără acordul părților este o încălcare a celei mai simple etiquette. De mâine am putea vedea cum la Cotroceni se scot reportofoane pe masă pentru a putea egala dreptul de a publica unilateral înregistrări. Apoi am văzut un Președinte care vroia să fie ”diriginte”, să corecteze cu creionul roșu extemporalul elevului, nu pentru subiect ci pentru a-și marca superioritatea. Apoi am văzut un Ministru de Finanțe căruia nu-i era permis să-i facă jocul și prin urmare nu putea spune nimic concret. Cea mai distractivă a fost gama de gesturi ale Primului Ministru menite să-i comunice Presedintelui disprețul său, cred că doar arătatul tălpii i-a scăpat. Ulterior au venit apoteotic comentariile despre poziția FMI fără a se arăta că, spre deosebire de noi toți, FMI percepe orice reducere de taxe și impozite ca o cheltuială și nu o investiție sau o decizie politică. Fiind un adept al statului minimal această percepție că statul trebuie să ruleze cât mai mulți bani îmi este principial adversă.

Alltă situație este legată de o Comunicare a CE cu titlul ”Către o economie de succes bazată pe date {SWD(2014) 214 final}” pe care am analizat-o în vederea unei poziții oficiale via MSI. Acest tip de document reprezintă o primă exprimare a unor idei născute în rândul experților comisiei, idei care mai au un drum lung, poate 10 ani, și multe transformări până să aibă valoare legală. Totuși cred că sunt importante și merită cercetate cu atenție. Ori mie mi-au atras atenția câteva propuneri precum modificarea unor legi cu referire la un drept natural, cel al proprietății intelectuale. Mai exact introducerea de noi excepții în legea drepturilor de autor și crearea unei legiferări distincte pentru dreptul asupra datelor. Aceste domenii sunt cu acoperire globală, dincolo de datele guvernamentale, iar pentru subiect – Big Data – oricum cantitățile semnificative de date se regăsesc în mediul privat. Așa că am emis ipoteza dorinței CE ca, cândva, să oblige mediul comercial să publice bazele de date aferente activității proprii, un fel de Open Data obligatoriu pentru toată lumea. Am propus deci să fie întrebată Comisia, negru pe alb. dacă are vre-un gând cu datele private sau nu. Așa am iscat o dezbatere aprinsă, că ar fi inoportun să acuzăm Comisia că ar putea gândi așa. În final a rămas o îmtrebare benignă, o cerere de informații suplimentare pe partea de modificări legislative.

joi, 17 iulie 2014

Xenofon, partial color

 

20140716_174028

Prea multă reclamă a strică … este adevărat că au reparat scările dar și că nu mai era loc de mers pe ele … Oricum un bună oportunitate foto.

vineri, 11 iulie 2014

WiBe în România

 

Am avut ocazia de a asista la o prelegere a Dr.Roethig despre WiBe în organizarea Microsoft România. Pe scurt, WiBe este o metodologie de evaluare dincolo de TCO a proiectelor informatice prin faptul că evaluează și beneficiile acestora. În esență este un catalog de aspecte relevante pentru orice tip de proiect, o serie de ponderi alocate acestora precum și o bază de date cu valori refolosibile. În Germania este adoptată de Curtea de Conturi și se aplică cvasiobligatoriu pentru toate proiectele guvernamentale. Metodologia este Open Source însă aplicația care sprijină această evaluare este contra cost.

În prima parte ne-a fost prezentată o imagine a proiectelor IT, a cloud computingului si a utilizării aplicațiilor OS în Germania.Interesantă prin faptul că ne-a dezvăluit o abordare mult mai flexibilă, liberă de constrângerile finanțărilor europene prin lipsa acestora și cu deajunsă încredere în angajații guvernamentali astfel încât acestora le sunt permise decizii autonome, uneori înafara standardelor dacă pot susține necesitatea unei excepții. Ni s-au prezentat și câteva cazuri de eșec al implementării de OS în detrimentul Windows, haios a fost că unele proiecte coincideau cu cele folosite pentru promovarea OS de partizanii săi. Cred că totul ține de ce aspecte vrei să scoți în evidență, adevărul fiind undeva la mijloc. Până la urmă și din nivelul discuțiilor publice caracterizate de patos și nu de profesionalism se poate ajunge la aceeași concluzie, mult prea mult PR si poziționare politică, prea puține evaluări obiective. Audiența a primit cu înțelegere selecția de exemple luînd în considerare facilitatorul evenimentului și s-a concentrat pe metodologia în sine. Care metodologie nu este o descoperire epocală, doar multă muncă de identificare a tuturor aspectelor relevante și wizard-uri de evaluare/completare a acestora. Dacă ar fi bine acoperite proiectele cu finanțare europeană și alte particularități românești ar fi interesantă de văzut aplicarea ei pe un lot de proiecte. Însă dacă plătești adaptarea ei și nu o folosești apar probleme cu a noastră curte de conturi, iar dacă folosind-o rezultă ineficiența anumitor proiecte apar probleme cu finanțatorul european. Este un document destul de stufos, mă întreb dacă nu ar fi ideal să fie preluat si prelucrat în mediul nostru academic, în definitiv constat că există teoreticieni și chiar catedre dedicate e-guvernării !

duminică, 6 iulie 2014

Nodul Gordian

 

Săptămâna aceasta am interacționat cu două instituții uriașe în privința cantitații datelor deținute. Ambele furnizează date în mediul guvernamental pe bază de protocoale ale căror prevederi oferă o scuză perfectă celorlalte instituții pentru a nu publica rezultatele proprii ce le includ. Am decis să fructific conjuncturi favorabile pentru aceste contacte, nu a fost o abordare directă. Am amânat această abordare directă deoarece pentru acest gen de instituții Open Data are un impact uriaș și în mod evident negativ. Chiar dacă la una dintre instituții a fost doar o discuție prilejuită de alt eveniment în ambele cazuri am constatat că, deși noțiunea de Open Data este cunoscută, nu au depus efortul de a studia temeinic juridic toate aspectele relevante.

În mod evident Drectiva 37/2013 nu a fost citită. Există oameni care investesc în echipamente și platforme care parțial își pierd utilitatea începând cu vara viitoare. A trebuit într-o lungă întâlnire să fiu și aducătorul de vești proaste și să incerc în același timp să le explic că există și unele beneficii ce pot fi maximizate dacă se lucrează din timp la subiect. Ce este ciudat, este că sunt forțat să încerc să echilibrez interesele open data cu cele ale instituțiilor în lipsa unei preucupări a unei instituți specializată în bugete și finanțări cum este Ministerul de Finanțe.

joi, 3 iulie 2014

Canonical

 

Astăzi am organizat și am fost gazdă pentru o întâlnire intre un Development Director din Canonical, firma care sponsorizează Ubuntu, si Augustin, Decebal și cu mine. Dacă ei au pus accentul pe aspecte tehnice și comparații între distribuții eu m-am axat pe un subiectul principal care stânjenește OS în mediul guvernamental. Am vrut să știu care sunt garanțiile pe care Canonical le oferă contra prețului încasat. În esență ei nu-și asumă nimic relativ la produs, doar relativ la serviciile lor de suport. Altfel se ocupă de dezvoltarea de drivere pentru orice fel de periferic, de certificarea de desktop-uri, etc. Nu am prea înțeles de ce să-i plătesc să-mi facă drivere pentru un sistem nou când aș putea să-mi aleg sistemul după drivere. La fel, nu înțeleg de ce să contractez suport la ei cât timp nu au prezență în România și lucrează prin firme locale gen HP. Mai bine de apelat direct.

Până la urmă este o problemă de preț, greu de cuantificat cât timp ne adresăm parcului de vechituri cu Win XP. Pare însă că , cel puțin în cazul lor, nu este un mare avantaj financiar deoarece trade-ul se face între upgrade hardware vs servicii suport. Este însă un subiect pe care îl vom urmării în continuare.

duminică, 22 iunie 2014

Bucharest Air Show 2014

 

DSCN1488

Am fost astăzi la ediția de dimineață a principalului show aviatic din 2014. Nu mai fusesem din copilărie așa că nu am ratat această zi frumoasă.

sâmbătă, 14 iunie 2014

joi, 12 iunie 2014

Clubul OGP #5

 

Ediția din 11 Iunie 2014 a Clubului OGP a fost realmente deosebită. A găzduit ediția românească a trainingului Open Data Support oferit de Comisia Europeană. Am ales deliberat o agendă grea, cu orientare spre aspectele practice explorate în vederea definirii viitoarelor politici europene. Scopul a fost dublu, atât training cât și feed-back din partea sălii referitor la conceptele prezentate.

DSCN1364

Speakerul a fost Nikos Lautas din partea PWC, companie angajată de CE pentru servicii de consultanță în definirea conceptelor, standardului DCAT și a platformei pilot de centralizare a metadatelor - ODIP. Am făcut tot posibilul pentru popularizarea evenimentului și am avut un record de audiență după cum se vede mai jos.

luni, 9 iunie 2014

COLIBERATOR 2014


Am fost speaker pentru 2 evenimente din cadrul Coliberator 2014. Acest eveniment cu prezență internațională a ajuns astfel la a doua ediție fiind organizat de fundația Ceata. Aceasta este o ceată de activiști foarte fermi și radicali în promovarea software-ului liber, o noțiune pe care o urmăresc dincolo de cea de gratuit până la analizarea condițiilor de utilizare pentru cea mai mică componentă a unei distribuții open source. Deși nu rezonez cu ei salut existența lor și apreciez capacitatea lor de a se organiza și de a-și manifesta prezența dincolo de mărimea organizației.

Pentru prima prezentare nu avea rost să le povestesc lor despre beneficiile datelor deschise & libere, în al doilea eveniment urma să vorbesc aplicat despre portal așa că, în căutarea unui subiect realmente util, m-am gandit să trec în revistă evoluția abordării legale în Europa. Am început cu Franța anului 1978 și am ajuns la acțiunile OGP pentru 2016. M-am bucurat să observ că o parte din audiență a sesizat că, din anumite puncte de vedere, România este practic mai deschisă decât vechea europă. Cred că au considerat prezentarea mea utilă, chiar dacă nu neapărat și placută. Îndeajuns pentru mine !
Apoi a fost un atelier de unde este poza de mai jos.
Irina Tisacova @ coliberator 2014
Coaliția pentru date deschise a organizat acest atelier menit să pună în contact organizațiile care implementează open data în România și Moldova. Evident că pentru audiența bucureșteană de cel mai mare interes a fost prezentarea Irinei Tisacova, cea care susține portalul moldovenesc. Discuția a deviat însă des și spre alte proiecte ale centrului pentru e-guvernare din Moldova provocându-mi o senzație ciudată … foarte mult entuziasm și pentru unele idei care nu au performat în România , spre exemplu Sistemul Electronic Național -  SEN, chiar mă gândeam dacă ei o să poată să o scoată la capăt și ce ar însemna asta ca un semn al unei diferențe de mentalitate având în vedere că problemele românesti nu au fost de natură tehnologică. Sper să ținem legătura cu ei.

joi, 5 iunie 2014

Aspecte juridice legate de datele din cloud

 

Astăzi am audiat evenimentul „Cloud Computing: provocări şi oportunităţi din perspectiva protecţiei datelor” organizat de către două mari case de avocatură și Microsoft România. Cred că este firesc ca un avocat să selecteze doar faptele favorabile clientului său atunci când îl reprezintă în fața instanței, mă așteptam însă ca astăzi să fie totuși o prezentare echilibrată. Nu a fost așa, toate întrebările de după fiecare prezentare au fost amânate până la final iar prezentările au ocolit cu grijă orice aspect nefavorabil cloud-ului.

20140604_100717

joi, 29 mai 2014

Despre aceste vremuri interesante

 

Mă tot întreabă lumea ce cred despre ultimele tendințe aduse de rezultatele alegerilor europarlamentare. Mai jos sunt câteva idei pe această temă:

  • Cred că punctul slab care a dus la ruperea USL au fost unii/mulți miniștrii PNL. Aceștia și-au urmărit accelerat interesele politice proprii, detașând în fapt PNL de guvernare și aducând mize străine în partid. Am un reproș instituțional către conducerea PNL relativ la oamenii care au reprezentat în guvern și în societate partidul. Nu știu cine alții dar nu pot accepta ideea că nu se putea și mai bine.
  • Sunt convins că mai multe partide și-au încurajat oamenii să semneze pentru candidatura lui Mircea Diaconu. NU cred că a existat un partid care sa-i transfere voturi. Nu cred că din postura de independent și de adversar ANI va face ceva in Parlamentul European.
  • Este bine că a demisionat Crin, chiar dacă prea târziu – după referendum ar fi fost onest și mult mai productiv politic să o facă. Acum chiar m-am așteptat să spună că nu demisionează pentru că voturile lui Diaconu sunt în fapt tot pentru PNL și adunate ating 20% … nu prea poți face multe când lumea are așteptări atât de mici de la tine. Cred că poate rămâne principalul playmaker din PNL.
  • Nu vreu să aud sub nici o formă de o construcție, chiar verbală, care să alăture PNL cu PMP sau membri acestuia sau a fundației omonime.
  • M-aș putea lipsi de colaborarea cu PDL. Pe linie organizatorică aș absorbi largi zone din PDL după o atentă verificare individuală.
  • Prețul colaborării cu PSD a fost usturător, dar a fost achitat deja. Nu cred că va putea fi recuperat pe termen lung. Dacă tot am facut-o, măcar să o facem calumea !
  • Nu cred că merită atenție nume precum Forța Civică, Noua Românie, etc.
  • Dacă Tăriceanu nu dezerta mizerabil poate că nu aș fi spus astăzi că Iohanis este cea mai bună soluție, inclusiv pentru candidatul la președenție.

sâmbătă, 24 mai 2014

O săptămână americană

 

Au fost 7 zile pline de evenimente publice cu iz american. Am început prin a sărbătorii, într-un hangar și stil american, 20 de ani de colaborare între Romaero si Boeing.

20140515_171701

Multă lume prezentă, inclusiv personal Romaero. Banui că s-au spus multe cuvinte frumoase, din cauza ecoului nu se înțelegea mare lucru …

20140515_170419

Cu ocazia asta am vizitat și expoziția de tehnică militară care tocmai se inchidea intr-un hangar alăturat.

Apoi a fost vizita Vice-Președintelui american Biden. Un lucru valoros pentru mine, chiar dacă privit cu amuzament de către colegii mei, este de a putea asista la astfel de momente. În opinia mea pentru lucrurile importante este bine să încerci să le consumi ”la prima mână”.

vineri, 16 mai 2014

Clubul OGP #4

 

Clubul OGP de astăzi a fot în intregime dedicat temei Open AccessPublicarea studiilor și a rezultatelor de cercetare finanțate din fonduri publice. Invitatul ediției a fost domnul ADRIAN CURAJ, Directorul General al  Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). A fost cea mai animată ediție de până acum, Dl. Curaj și-a susținut cu mult curaj și putere de convingere poziția, chiar dacă aceasta nu era 100% în concordanță cu așteptările publicului.

Club OGP 16 mai 2014 Adrian Curaj

duminică, 11 mai 2014

Eurovision și prețul democrației

 

Aseară am stat cu Simona și am urmărit finala Eurovision. În fiecare an cred că nu o să mă uit și totuși văd măcar fragmente, întotdeauna prins fiind de scenografia impresionantă și producția năucitoare. Melodiile sunt întotdeauna de la penibile până la pasabile pentru mine și gusturile mele. Toate par făcute științific, după rețetă și nu pentru muzică … Anul acesta mi-a atras atenția doar melodia de mai jos care, cu altă orchestrație /instrumente ar putea fi acceptabilă.

Urmărind însă votarea nu m-am putut opri să nu fac o paralelă cu votarea electorală … Anul acesta punctele au fost acordate prin medierea preferințelor juriului cu cele manifestate prin televoting. Valori oficiale detaliate sunt aici.

Jurat Loc 1 Loc 2 Loc 3 Loc 4 Loc 5
Mădălin Voicu Elveția UK Danemarca Slovenia Germania
Mirela Fugaru Suedia Danemarca Spania Ungaria Armenia
Mihai Stoica Germania Elvetia Norvegia Suedia Danemarca
Calin Geambașu Danemarca Spania Armenia Suedia Austria
Nicoleta Matei Ungaria Suedia Danemarca Armenia Norvegia

 

Să presupunem că fiecare melodie din top 5 este agreeabilă fiecărui jurat. Putem observa că Austria este doar a 5-a opțiune pentru un singur jurat.

Însă la televoting avem:

sâmbătă, 10 mai 2014

Simona pentru Europa

 

Institutul Francez Bucuresti

 

9 Mai - trepte Metrou Romana

Anul acesta Ziua Europei, respectiv 9 Mai, a fost marcată de către statele membre în București prin diverse manifestări cultural – artistice. Fiecare țară a preluat o stație de metrou pe care a decorat-o cu trimteri naționale și în care a produs diverse evenimente din categoria performing arts.

Și uite așa, după ce mult timp a decorat clădirea Institului Francez și alte medii publicitare pentru acesta, Simona a ajuns să decoreze stația de metrou Piața Romană.

Binențeles că eu am fost prea leneș să stau noaptea în metrou iar, după cum se știe, Simona nu este pasionată de fotografiat așa că mă consider norocos că pot să postez măcar aceste poze !

joi, 8 mai 2014

Big Data de Romania

 

Astăzi am fost la evenimentul Big Data organizat de Computerworld respectiv de către Dna. Gorodcov. A fost un nou eveniment de tip PR prin care organizatorii oferă o audiență sponsorilor pentru ca aceștia să-și transmită mesajul. În desfășurarea evenimentului partea dedicată beneficiarilor IT (panelul de final) nu a mai existat, partea academică s-a limitat la un gest de curtoazie la adresa proprietarului locației iar partea guvernamentală a fost prezența Direcției Topografice Militare cu o prezentare mult scurtată. Totuși nu a fost o zi pierdută … să vedem însă mai întai rezumatul.

Omnilogic prin Dl Gabriel Marin ne-a prezentat piața internațională și s-a plasat la nivelul acesteia comunicându-ne efortul dânșilor de a-și construi expertiză in Hadoop. Interesant la final, ne-a sfătuit direct să ne luăm gândul de la o protecție reală a datelor personale. ESRI Romania ne-a comunicat ca produsul lor GIS include posibilitatea tehnică de a-și extrage date conectânduse la sisteme big data / Hadoop. APC ne-a prezentat tehnologia datacenter-elor modulare / prefabricate. Geo Strategies a prezentat expertiza dânșilor în curățarea datelor.

Mai interesante au fost discuțiile aplicate țării noastre pe care a fost orientată și prezentarea EY. Concluzia unanimă a fost că în Romania big data nu există și nici nu va exista prea curând în termenii definiției aplicate astăzi în vest. Motivul vine din lipsa cererii din partea managementului (inclusiv privat) și din lipsa depozitelor de date cu adevărat mari. Am fost măgulit să văd că programul guvernamental open data a fost menționat de 3 ori ca posibilă sursă de big data ! Din păcate după ce eliminăm datele personale (sănătate, identitate) și secretele fiscale (declarații și plăți impozite) nu mai rămân prea multe domenii guvernamentale pasibile de a avea big data … poate ceva măsurători de senzori din domeniul protecției mediului. Iarăși au fost declamări ipocrite a lipsei de viziune /calitate a administrării guvernamentale – din partea unor implementatori care au furnizat fără pic de mândrie profesională proiecte supradimensionate și fără rezultate sau a unor ziariști gata să bage pumnul în gură celor care atacă aceste proiecte. Înafară de Dl Marin nimeni nu a punctat faptul că, atunci când tehnologia va fi matură și vor exista rezultate vizibile direct publicului (profilări agresive cu impact în prețul și promovarea produselor de larg consum), va exista o confruntare în privința drepturilor personale iar eu, spre deosebire de dânsul, anticipez că aceasta va impinge puternic înapoi această activitate obligând-o să investească masiv în mecanisme de control al prelucrărilor de date.

Pe parcursul prezentării Geo Strategies referitoare la curățirea datelor (exemplul lor consta în uniformizarea adreselor poștale din bazele de date) mi-am dat seama că acestă activitate în subsidiar realizează și o evaluare a calității datelor. Voi incerca să văd dacă putem prelucra datele din portalul open data ca un eșantion pentru evaluarea calității datelor guvernamentale – o informație necesară și importantă pentru interoperabilitatea guvernamentală.

sâmbătă, 3 mai 2014

Am fost la Imagine Cup

 

Cu ceva vreme in urmă am facut parte din publicul finalei Imagine Cup din dorința de a-mi face o idee directă despre acest concurs studențesc. Aveam câteva așteptări stimulate de blogul lui Valy Greavu și de povestirile lui Decebal, așteptări care nu au coincis întrutotul cu realitatea. Să o iau totuși metodic … Imagine Cup este un concurs internațional deschis studenților din zona Computer Science organizat de către Microsoft la care ai noștrii au avut în timp rezultate internaționale remarcabile. Studenții sunt organizați în echipe și prezintă diverse proiecte realizate în principal pe tehnologii Microsoft. O clasare bună este un prilej de mândrie și un avantaj in CV atât pentru studenți cât și pentru mentori – cadrele didactice care-i îndrumă în proiect.

20140416_134706

sâmbătă, 26 aprilie 2014

Clubul OGP #3

 

Vineri 25 Aprilie a avul loc a treia ediție a Clubului OGP. Invitatul special al Clubului OGP a fost domnul Bogdan – Paul DOBRIN, președintele Autorității Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice iar discuțiile s-au axat pe ce înseamnă Open Contracting și ce implicații practice aduce acest concept. Deși pe lista de înscrieri văzusem muți reprezentanți din societatea civilă în sală am văzut numai trei. Însă partea guvernamentală a audienței a fost foarte activă și implicată confirmând încă o dată cît este de necesară și cât de rară este oportunitatea de a se dialoga în administrație între nivele ierarhice diferite. Eu am ridicat 2 probleme asupra cărora aveam o imagine clară deoarece le-am dezbătut amănunțit în CTS însă am considerat că subiectul trebuie punctat și în public.

Club OGP 25 apr 2014

sâmbătă, 12 aprilie 2014

SOCRATA - un exemplu

După cum am mai scris am avut o serie de pățanii tehnico-sociale legate de intenția noastră de a aduce datele deschise mai aproape de marele public prin testarea unei platforme adresate direct acestuia. Avem prin urmare un trial devenit de curând accesibil publicului aici și un exemplu mai jos de utilizare a acesteia într-un scenariu pe care personal îl consider important.

Să spunem că sunt un jurnalist / blogger / etc. și vreau să-mi argumentez teoria conform căreia parlamentarul reprezentant al minorității armene , Dl. Varujan Pambuccian, este mai mult reprezentantul IT-iștilor decât al acesteia. Plec de la faptul că la recensământul din 2011 figurează 1361 armeni. Pentru comparație aleg reprezentantul polonezilor a căror comunitate are 2543 membri. Apoi mă duc în portal la rezultatele alegerilor din 2012 și produc reprezentarea grafică de mai jos:


Powered by Socrata


Pe baza ei îmi pot construi argumentația, pot spune că voturile poloneze au un maxim semnificativ în Suceava iar cele armene în diaspora. Bucureștiul, ce are un caracter neutru regional, are de asemenea un vârf pentru DL. Pambuccian. Aceste informații sunt publice aici sub formă de fișier brut. Cititorul are câteva opțiuni:

joi, 10 aprilie 2014

Între 2 lumi

 

Astăzi practic ziua mi-a fost împărțită în două lungi întâlniri … Dimineață am fost 4 de la CPM + 2 ONG-iști într-o întâlnire cu 10 reprezentanți guvernamentali. După-amiază am avut o consistentă discuție pe tema colaborării viitoare cu societatea civilă. În ambele întâlniri am auzit cereri și afirmații exagerate, de la ”nu ne lasă CE să publicăm datele obținute din proiecte finanțate pe fonduri” până la ”interesul public este suprem”.

În ultima vreme am auzit nenumărate argumente, din toate părțile și de toate felurile. Unele aruncate la plezneală, altele căutându-si sprijin în legislație internă sau europeană. A intra într-o dezbatere juridică însă nu-și are rostul, datele deschise nu-și pot găsi sustenabilitatea decât în acceptarea lor benevolă. Însă rămâne necesitatea armonizării diverselor principii fundamentale. Încă o dată, după evenimentul dedicat datelor deschise vs date personale, astăzi am constatat că, în mod natural și prin firea mea, dau precedență drepturilor individuale semnificative în fața interesului public. Astăzi au fost drepturile de autor vs transparență, mâine cine știe … Spun semnificative pentru că astăzi există mult prea multe ”drepturi” care au căzut în derizoriu cum sunt datele personale sau sunt încorsetate în diverse excepții și precizări transformându-se dintr-un drept natural în materie primă pentru avocați. Ori când nu-ți poți înțelege propriul drept, nu-l mai prețuiești , nu-l mai aperi și într-un final nu-l vei mai avea !