sâmbătă, 12 aprilie 2014

SOCRATA - un exemplu

După cum am mai scris am avut o serie de pățanii tehnico-sociale legate de intenția noastră de a aduce datele deschise mai aproape de marele public prin testarea unei platforme adresate direct acestuia. Avem prin urmare un trial devenit de curând accesibil publicului aici și un exemplu mai jos de utilizare a acesteia într-un scenariu pe care personal îl consider important.

Să spunem că sunt un jurnalist / blogger / etc. și vreau să-mi argumentez teoria conform căreia parlamentarul reprezentant al minorității armene , Dl. Varujan Pambuccian, este mai mult reprezentantul IT-iștilor decât al acesteia. Plec de la faptul că la recensământul din 2011 figurează 1361 armeni. Pentru comparație aleg reprezentantul polonezilor a căror comunitate are 2543 membri. Apoi mă duc în portal la rezultatele alegerilor din 2012 și produc reprezentarea grafică de mai jos:


Powered by Socrata


Pe baza ei îmi pot construi argumentația, pot spune că voturile poloneze au un maxim semnificativ în Suceava iar cele armene în diaspora. Bucureștiul, ce are un caracter neutru regional, are de asemenea un vârf pentru DL. Pambuccian. Aceste informații sunt publice aici sub formă de fișier brut. Cititorul are câteva opțiuni:


  1. să mă creadă pe cuvânt că cifrele prezentate și metodologia sunt corecte
  2. să descarce datele din portalul național open data și să refacă calculele mele pentru a vedea dacă ajunge la aceleași rezultate
  3. să beneficieze de tehnologia inserată mai sus care-i poate asigura gradul de siguranță necesar

Să vedem de unde vă vine această siguranță:

Dacă dați click pe butonul rotund se va afișa un cartuș cu informații despre setul de date care a stat la baza graficului meu. Scrie acolo ”Data Provided By CPM” făcându-se distincție între date și prelucrarea acestora făcută de ”Author Simona”. Acum lucrurile sunt mai clare: datele brute sunt asumate de către Cancelaria Primului Ministru care le-a uploadat pe cele publicate de AEP, metodologia de prelucrare a lor aparține Simonei iar de mine aparțin comentariile.Să trecem peste larg răspândita neîncredere în Guvern, în Simona aveți încredere ? Eu zic să nu și să-i inspectăm munca ... pentru aceasta dăm click pe numele vederii - W4 în acest caz și ajungem în aplicația în care a fost construit graficul.


Aici se pot vizualiza toate funcțiile și parametrii utilizați de Simona după cum se vede mai sus. Astfel vă este clar dacă metodologia este bună sau, dimpotrivă, este adevărat că cu statistica poți demonstra orice ! Mai mult decât atât, puteți să experimentați cu alți parametrii pentru a vă organiza datele în modul cel mai folositor dvs. Iar dacă vă faceți cont puteți să vă salvați noua vizualizare pe care să o inserați în propriul blog și care poate apărea în lista de vizualizări aferente acestor date. Ceea ce nu puteți face este să adăugați sau să modificați date. Din acest motiv valoarea procentului afișată provine dintr-o medie a procentelor pe secțiile de vot și nu reprezintă valoarea exactă pe județ care ar fi necesitat creerea de către Simona a unei coloane noi cu valori calculate.

Astfel cred că se fac progrese spre atingerea a doua obiective importante: se lărgește accesul publicului în publicarea de informații într-un mod profesionist și, în același timp, aceste publicări primesc un înalt grad de credibilitate. Ambele reprezintă cu adevărat pași în democratizarea dezbaterilor publice făcând mai important ce spui decât cine ești !

Unul dintre obiectivele trial-ului nostru cu Socrata este ca aceștia să ajute la promovarea open data spre marele public românesc prin canale mainstream. Sper ca o viitoare lansare publica a  exploredata.gov.ro să contribuie la aceasta urmând ca noi și comunitatea datelor deschise să ne bucurăm la bilanț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu