sâmbătă, 3 mai 2014

Am fost la Imagine Cup

 

Cu ceva vreme in urmă am facut parte din publicul finalei Imagine Cup din dorința de a-mi face o idee directă despre acest concurs studențesc. Aveam câteva așteptări stimulate de blogul lui Valy Greavu și de povestirile lui Decebal, așteptări care nu au coincis întrutotul cu realitatea. Să o iau totuși metodic … Imagine Cup este un concurs internațional deschis studenților din zona Computer Science organizat de către Microsoft la care ai noștrii au avut în timp rezultate internaționale remarcabile. Studenții sunt organizați în echipe și prezintă diverse proiecte realizate în principal pe tehnologii Microsoft. O clasare bună este un prilej de mândrie și un avantaj in CV atât pentru studenți cât și pentru mentori – cadrele didactice care-i îndrumă în proiect.

20140416_134706

Am prins câteva prezentări … În așteptarea mea ideea de bază a acestui concurs era ca studenții să identifice noi modalități de aplicare a tehnologiilor IT în domenii surprinzătoare, să vină cu soluții informatice originale la probleme cotidiene. Ceva de genul proiectului prin care dispozitive montate in padure recunosc zgomotul drujbei și dau alarma de tăieri ilegale. Nu mă așteptam ca soluția tehnică să fie cizelată, să treacă dincolo de stadiul de proof of concept.  Anul acesta eu am vazut proiecte mult mai cuminți, care se depărtau doar câțiva pași de soluțiile consacrate. Am fost surprins de întrebările juriului axate în bună măsură pe probleme de business, spre exemplu cum s-ar promova mai bine produsul în piață, care este competiția, etc. Am fost foarte surprins de anonimatul organizării, practic nu exista public în sală, nici măcar celelalte echipe nu rămâneau înăuntru. Mă așteptam la mult mai mult de la Microsoft și o astfel de competiție de prestigiu.

Totuși nu a fost o zi irosită pentru mine … am vorbit cu Valy să mă introducă mediului universitar ieșean cu portalul național open data ceeace s-a și întâmplat. Bonus am agațat o organizație studențească din vecini cărora le-am vândut ideea ca la viitorul lor maraton de programare să folosească date deschise. Să vedem, nu știi niciodată de unde sare iepurele … !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu