marți, 30 decembrie 2014

Un pavaj de bune intenții

 

Astăzi este o zi dedicată acestui blog. Înainte însă de a trece la o analiză a anului scurs mai există ceva despre care nu am avut timp să scriu. Conform hotnews următorul text a fost însușit implicit de către Înalta Curte:

"Reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook chiar daca este accesibil doar prietenilor adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre <<prieteni>> putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunostea"

 

Este vorba de un proces legat de o postare pe facebook considerată ilegală și, iată, cu caracter public. De ce mi-a atras atenția ? Deoarece cuvântul ”public” este antonim pentru ”privat” iar privat înseamnă un regim legal special în privința accesului și utilizării, o aplicare practică fiind secretul corespondenței. Dacă postările proprii de pe facebook sunt publice atunci operatorul platformei – Facebook – nu are nici o obligație legată de a împiedica accesul ne-prietenilor la acest conținut iar limitările de utilizare a informației nu mai există (în legislație protecția datelor personale nu se aplică datelor publice). O altă deducție logică este că cel care ”distribuie informațiile postate de titularul paginii” nu are nici o răspundere personală legată de conținutul redistribuit.

Mă văd nevoit să nu achiesez ambele subiecte. Rezultă că cel care distribuie torente nu are nici o răspundere întrucât nu el este acela care a cumpărat discul acceptând licența pe care apoi a încălcat-o copiind-ul. Mai grav, nici profilarea utlizatorului de către orișicine nu este ilegală – ultima barieră, cea tehnică, fiind de mult rezolvată. Desigur că cele de mai sus sunt doar ipoteze juridice (și poate teme de meditație pentru cei care s-au grăbit să repare onoarea celor câțiva afectați în respectiva cauză), mi-ar plăcea cu adevărat să le văd discutate de oameni profesioniști și imparțiali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu