duminică, 14 decembrie 2014

Nu și pentru căței

 

Cu două săptămâni în urmă, la momentul inchiderii perioadei de evaluare, scriam cu bucurie despre poziționarea noastră in Open Data Index 2014 pe poziția a 4-a. Timp de un an această platformă a înregistrat și evaluat acțiunile țărilor în privința deschiderii datelor guvernamentale, progres vizibil de la lună la lună. Începutul lui Decembrie ar fi trebuit să înghețe o imagine a acestei situații ca referință pentru viitor. Iată însă că după închidere au apărut voci din țările presupus avansate care, incomodate de rezultat, au forțat reinterpretarea retroactivă și restrictivă a regulilor. Un exemplu:

image

 

Canadienii doar s-au plâns, francezilor le-a reușit un salt de pe 22 pe 3. Măsura principală a fost legată de interpretarea transparenței cheltuielilor guvernamentale care brusc a devenit necorespunzătoare mai pentru toată lumea, pe noi ne-a afectat suplimentar capitolul coduri poștale. Deși definiția a rămas aceeași:

” What data is expected?

A database of postcodes/zipcodes and the corresponding geospatial locations in terms of a latitude and a longitude (or similar co-ordinates in an openly published national co-ordinate system). A database which gives a location in terms of the name of a town or a street without lat/long co-ordinates is not considered acceptable unless the name of the town or street can be further converted to a latitude and longitude by means of other open data (eg an open gazetteer with latitude and longitude attributes). ”

ceeace în urmă cu un an era evaluat la 100% acum a ajuns la 10%. Din câte am aflat ulterior, ar fi fost reclamată lipsa coordonatelor geografice și cu acest prilej declarat întreg pachetul ca inexistent. Să ne uităm însă la prietenii noștrii francezi … iată explicația celor 100% acordați lor:

”La Poste now provides postcodes dataset as open data. Postcodes in France often cover several municipalities. The dataset can be completed with GEOFLA® data from IGN wich provides geo-referenced administrative boundaries also as open data.”

Serviciul GEOFLA@ oferă întradevăr coordonate geospațiale dar numai la nivel de localitate, nu și de stradă/străzi așa cum ni se cere pentru descrierea unui cod poștal. Noi avem publicate ca date deschise exact aceeași informație (limitele administrative) iar acestea sunt încarcate în OpenStreet Map pe baza căruia pot fi interogate exact ca la francezi. Cum nu există nici o regulă care spune că datele sunt deschise doar dacă sunt interogabile prin API guvernamental,  această diferență între o platformă guvernamentală și una voluntară nu are nici o relevanță. Așa că, după cum spuneam, la numărare cei care au numărat au ajuns pe 3 iar noi ne-am trezit pe 15.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu