sâmbătă, 4 octombrie 2014

Roadshow OGP Iași

 

Săptămâna aceasta am fost cu roadshow-ul OGP la Iași. Audiența a fost formată din reprezentanții prefecturilor câtorva județe, speakerii au fost de la CPM Radu și cu mine iar de la societatea civilă Lucian Oprea, Ovidiu Voicu și Dan Bugariu.

prezentare Radu Puchiu

 

Radu a vorbit despre OGP în ansamblu, eu despre Open Data și in special despre licența guvernamentală, Lucian Oprea despre potențialul utilizării datelor deschise de către programatori, Ovidiu Voicu despre importanța datelor deschise pentru ONG-urile netehnice iar Dan Bugariu a prezentat mecanisme de cooperare dintre autoritățile locale și societatea civilă, cea care poate veni activ în sprijinul acestora.

prezentare Lucian Oprea

prezentare Ovidiu Voicu

prezentare Dan BugariuAudiența s-a deschis greu dar odată ce am început dialogul au apărut aceleași poziții: că ideea este frumoasă dar că nimeni nu o să-și asume inițiativa de a publica date. Mai bine să primească ordin scris de la șef în care să scrie exact care fișier se publică, eventual să fie inclusă și o copie a sa. Noi, cei de la centru, ne-am străduit să găsim conbinația optimă între coerciție și discurs inspirațional. Cum ideal ar fi ca cei din sală să devină promotori ai OGP către primării în mod evident va mai fi necesară multă muncă cu aceștia.

În a doua parte a zilei ne-am străduit să promovăm datele deschise în cadrul Iași Business  Days, într-o secțiune dedicată Smart City pe ideea că oricât ai fi de smart dacă nu ai informație nu-ți folosește la nimic.

sectiune Smart City

Din păcate cred că și mediul antreprenorial local nu este cu adevărat pregătit pentru acest concept, am auzit chiar o opinie vehementă cum că administrația încaseză impozite și să faca bine să rezolve probleme nu să se aștepe ca membrii comunității să facă treaba ei … Altfel nu pot spune că am apucat să vad ceva din Iași, în schimb am adus o răceală cu mine de pe tren la București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu