Astăzi a avut loc a 6-a editie a Clubului OGP. O ediție de vară cu un subiect plăcut, menit a șterge cicatricile lăsate de greutatea ediției anterioare. Am reușit însă să-l transformăm într-o dezbatere vie cu păreri diverse și, important, necantonate instituțional. Le-am avut deci invitate pe Andreea Hanganu și Andra Alexandru de la DigitalDiplomacy.ro vorbindu-ne despre prezența instituțiilor publice in social-media.
Cele două invitate au răspuns de comunicarea în social media a unor guverne mai avansate, respectiv a ambasadelor acestora. Aproape imediat prezentarea le-a fost întreruptă cu o discuție despre un fenomen larg răspândit - agresivitatea internauților față de instituțiile statului și cum trebuiesc tratate postările de acest gen. Apoi s-a discutat despre social-media ca mijloc de primire a cererilor și întrebarilor. Au fost făcute exemplificări și comparații între procesarea acestora și a celor primite pe calea L544, concluzia a fost că social media poate doar să îndrume spre canalul oficial de procesare a cererii. Asta deoarce un timp de răspuns de căteva zile este incompatibil cu natura comunicării online. Au fost punctate căteva condiționalități, a căror îndeplinire ar permite o altă abordare mai apropiată de natura comunicării online, care însă în actuala stare socială sunt utopice. O altă discuție interesantă a fost legată de rolul anonimității în calitatea dialogului online – concluzia a fost că, atât legal cât și natural, în funcție de scopul dialogului acesta poate fi restricționat numai la persoane care-și asumă opiniile.
Concluzia este că a fost un eveniment mai animat și mai aplicat decât mă așteptam. Următoarea ediție va fi la sfârșitul lunii August și avem promisiuni să aibă ca invitați reprezentanți ai MSI care să prezinte Agenda Digitală și transpunerea Directivei PSI ( Open Data ).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu