marți, 18 noiembrie 2014

O minune !

În condițiile unei lipse toate de informații un număr uriaș de români au votat instinctual și bine! Este extraordinar faptul că, dintre toate posibilitățile, declanșatorul a fost esența democrației - dreptul de a vota liber. Cât timp va exista această scânteie interioară orice guvernant își va cunoaște limitele. Mai departe este o chestiune de educație, trebuie ca marea masă să învețe cum aceste principii simple se regăsesc în conceptele și legile complicate care ne guvernează viața zilnică. Abia atunci, când juriul va fi avizat, vom avea siguranța că aceste legi vor fi de la început concepute corect, altfel vom continua cu ”scopul scuză mijloacele” adus la paroxism de regimul Băsescu. Nu voi accepta niciodată această abordare, nu pentru că ” fiat justitia, et pereat mundus ” ci pentru că ”drumul spre iad este pavat cu bune intenții”. Nu este corect să schimbi organizarea alegerilor în timpul acestora la fel cum nu este corect să impui teme de campanie fără nici o legătură cu rolul președintelui cu toate că ar fi putut vota mai multe persoane și s-ar fi putut aborda teme importante pentru țară. Chiar dacă necesită credință uite că în final iese bine !

Deși am fugit cu toții de un viitor apăsător nu înseamnă neapărat că drumul actual este luminos. În opinia mea, în următoarea lună, se vor succeda rapid evenimente cu rezultat incert dar definitorii pentru anii ce vor urma. În PSD șocul poate fi absorbit sau concentrat spre o zonă restrânsă. PNL încă nu are o structură clară, ierarhică, perspectiva guvernării poate fi fatală coeziunii acestuia. Dar cele mai importante procese sunt altele ...

Pe de o parte Iohannis, din fericire are la dispoziți mai mult de o lună, trebuie să-și selecteze echipa. Sper să înțeleagă că nu are nici o datorie față de echipa de campanie - aceasta i-a adus doar rezultatele turului întâi - și să se orienteze bine. Are însă o problemă, clasică pentru această etapă: un consilier bun vine nu pentru poziție ci pentru program iar intențiile Președintelui nu sunt cunoscute (nu contează programul electoral și prea puțin îi este cunoscută și relevantă activitatea anterioară). Așa că va trebui să-și dedice mult timp acestui proces de recrutare sau, mult mai rău, să accepte ce-i oferă partidele susținătoare.

Pe de altă parte Băsescu va face in această lună tot posibilul, legal sau nu, să doboare guvernul Ponta. Dacă reușește se va poziționa ca cel care a adus opoziției puterea și-și va opri o porțiune semnificativă din ea. Un președinte adevărat nu face trocuri cu traseiști parlamentari și în general nu are în fișa postului schimbarea premierului așa că ”oferta” băsistă este take it or leave it, un cadou care nu poate veni și de la Iohannis (nu vrea, nu poate).

Eu nu pot uita că, la perdeluță, Băsescu s-a despărțit de PDL și nu invers, așa că, după cum am mai scris, aș fi preferat o fuziune individuală și nu la pachet. În ultimii ani am văzut destui demnitari ca să știu că se poate recunoaște rapid capacitatea politică (Băsescu, Antonescu, Ponta se detașează net) și cea administrativă a cuiva dar mai rămâne subiectul dosarelor și dependențelor, lucruri care necesită timp. De aceste timp are nevoie noul PNL pentru a-și construi o structură puternică, fără vulnerabilități. Să vedem însă dacă va învinge rațiunea sau nu ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu