luni, 9 iunie 2014

COLIBERATOR 2014


Am fost speaker pentru 2 evenimente din cadrul Coliberator 2014. Acest eveniment cu prezență internațională a ajuns astfel la a doua ediție fiind organizat de fundația Ceata. Aceasta este o ceată de activiști foarte fermi și radicali în promovarea software-ului liber, o noțiune pe care o urmăresc dincolo de cea de gratuit până la analizarea condițiilor de utilizare pentru cea mai mică componentă a unei distribuții open source. Deși nu rezonez cu ei salut existența lor și apreciez capacitatea lor de a se organiza și de a-și manifesta prezența dincolo de mărimea organizației.

Pentru prima prezentare nu avea rost să le povestesc lor despre beneficiile datelor deschise & libere, în al doilea eveniment urma să vorbesc aplicat despre portal așa că, în căutarea unui subiect realmente util, m-am gandit să trec în revistă evoluția abordării legale în Europa. Am început cu Franța anului 1978 și am ajuns la acțiunile OGP pentru 2016. M-am bucurat să observ că o parte din audiență a sesizat că, din anumite puncte de vedere, România este practic mai deschisă decât vechea europă. Cred că au considerat prezentarea mea utilă, chiar dacă nu neapărat și placută. Îndeajuns pentru mine !
Apoi a fost un atelier de unde este poza de mai jos.
Irina Tisacova @ coliberator 2014
Coaliția pentru date deschise a organizat acest atelier menit să pună în contact organizațiile care implementează open data în România și Moldova. Evident că pentru audiența bucureșteană de cel mai mare interes a fost prezentarea Irinei Tisacova, cea care susține portalul moldovenesc. Discuția a deviat însă des și spre alte proiecte ale centrului pentru e-guvernare din Moldova provocându-mi o senzație ciudată … foarte mult entuziasm și pentru unele idei care nu au performat în România , spre exemplu Sistemul Electronic Național -  SEN, chiar mă gândeam dacă ei o să poată să o scoată la capăt și ce ar însemna asta ca un semn al unei diferențe de mentalitate având în vedere că problemele românesti nu au fost de natură tehnologică. Sper să ținem legătura cu ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu