miercuri, 10 septembrie 2014

Am avut dreptate !

 

In Iulie scriam despre o evaluare divergenta cu ce a MSI pe un document european. Astazi a avut loc reuniunea Grupului de Lucru PSI si binenteles ca i-am intrebat direct si clar primind un raspuns la fel de explicit.

DSCN2250

Da, Comisia Europeana are dorinta de publicare in sistem open data a datelor private, ale companiilor. Mai exact vor urma doua directii, pe de o parte vor cere companiilor din domeniul energiei sa publice seturi de date usor anonimizate dar de mari dimensiuni iar pe de alta parte vor incuraja prin finantari clustere de agenti economici care vor pune in comun date pentru exploatarea in comun via tehnologii Big Data. Posibil ca aceste clustere dupa un timp sa devina obligatorii si sa se uneasca intr-unul singur ajungand astfel cu adevarat la “data driven economy”. Bine / rau , mai avem destul timp sa meditam pe subiect!

Daca tot am inceput cu asta sariind peste concediul din Egipt, sa continui cu ziua de azi. Este uimitor cum la mai bine de un an de la adoptarea directivei se trezesc statele sa descopere o avalansa de probleme practice legate de aceasta. Statul nu detine proprietatea intelectuala pentru absolut toate informatiile existente pe calculatoarele sale (unele sunt date doar spre informare de catre companii si cetateni) si prin urmare nu le poate oferi mai departe – directiva nu ia in calcul acest lucru. Astazi din acest motiv Germania are doua licente “pentru open data”, unde cea mai restrictiva se aplica datelor geo obtinute de la privati. Alta problema vine din faptul ca directiva permite doar stabilirea prin lege a deschiderii/inchiderii datelor lasand in offside atat deciziile judecatoresti cat si hotararile organismului pentru protectia datelor personale. Multe alte probleme, o gramada de intrebari debusolate chiar si din partea unor state importante. Mai toata lumea este in faza de dezbatere interna sau publica a unui draft al legii de transpunere si spera, la limita, sa respecte termenul de 15 iunie 2015. Noi suntem iarasi in urma, inca nu am gasit raspuns la probleme de baza, ce sa mai vorbim de subtilitati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu