sâmbătă, 26 decembrie 2009

Despre vanzari si vanzatori in publicitate (scris si amanat din 30 Nov.)

Acesta este un post ce ma sacaie de mult timp sa-l public. Imi permit sa abordez un subiect din care nu am facut parte niciodata fiind incurajat de gestul unui recent ex-manager HR al Euromedia care, in nici un an de activare in publicitate, deja nu numai ca preluase partea de administratie office a companiei dar era ferm convins ca este persoana potrivita sa scrie procedurile de lucru pentru toate departamentele, proceduri ce deveneau oficiale si de neocolit prin IT si ISO. Sper ca prietenii eum-isti si Monica Magureanu sa-mi ierte indrazneala.


Este corect sa declar din prima ca ,desi traiesc langa un vanzator, nu agreez tehnicile de vanzare, ma enervez cand imi sunt aplicate si in general consider ca produsul este conditia esentiala si nu vanzatorul providential.


In multe companii exista o anumita segregare intre departamente. De cele mai multe ori Departamentul de Vanzari este cel mai bun exemplu in acest sens. In acest departament oamenii sunt cel mai "altfel", manifesta relatii interpersonale aparte, relationeaza complicat si au cea mai clara tendinta de extrateritorialitate. Un lucru simplu, ce este valabil pentru orice membru al companiei, devine cetos si discutabil in acest departament -  acesta este PROFITUL COMPANIEI. Acest rezultat paradoxal deriva dintr-o regula simpla: finalitatea survine din suma termenilor, in cazul acesta din agregarea agendelor membrilor echipei.


In continuare ma voi relationa unui portret robot, construit statistic, fara nici o corespondenta unei persoane reale. La recrutare, printre caracteristicile native cautate intr-un vanzator, sunt cautate si indrazneala, agilitatea mentala, spiritul intreprinzator, capacitatea de a identifica oportunitati. Toate acestea le-am vazut in vanzatorii de succes pe care i-am cunoscut. Toti acestia au astazi companii proprii si un standard de viata mult superior aceluia de angajat.


In general drumul unui vanzator din cadrul unei companii de ooh media este dorit de el a fi urmatorul: In prima etapa se cauta intrarea in sistem, cu cat compania este mai mare, cu atat mai bine. Initial primeste clientii cu bugete mici de care se ocupa o perioada. In acest rastimp prestatia vanzatorului depinde strict de calitatile sale native cu referire la viziunea sa fata de munca deoarece nu prea exista nici un mecanism de stimulare iar de multe ori nici de control. Datorita faptului ca avansarea se face prin "moartea / plecarea" superiorului, in timp, orice vanzator ajunge sa pastoreasca conturi cel putin medii sau mari trecand astfel la etapa a doua: iesirea pe piata. Incepand sa cunoasca oamenii din agentii vanzatorul este fermecat de aparenta vietii acestora: un media buyer practic isi exercita talentul in principal prin opresarea furnizorului, este beneficiarul unor stimulente informale, nu este sabotat de un departament tehnic deoarece doar muta hartii si , mai ales, este un mic Dumnezeu fiind cel ce repeta obsesiv ca banii sunt la el !. O viata mai buna, fara cacaturile prozaice pe care trebuie sa le acoperi fiind furnizor si nu comerciant de servicii.

Momentul in care vanzatorul face saltul intr-o agentie este variabil, functie de cateva caracteristici de self management. Principalul tine de anvergura proprie, fiecare om se multumeste cu mai mult sau mai putin, in cazul nostru are ca tinta o agentie mai mica sau mai mare. Atingerea acestei tinte tine de oportunitate (daca se fac recrutari) si de punctele castigate fata de respectiva agentie. Odata ajuns in agentie, dupa o perioada de minim 1-2 ani in care s-a produs intai acomodarea apoi spleenul drumul se bifurca. Ori vanzatorul devine proprietar al unei firme furnizor fructificandu-si relatiile pentru a plasa confortabil, dar de mica amploare, serviciile sale ori cucereste urmatorul varf - devine un om important in marketingul clientilor finali. In aceasta postura mai trage cateva tunulete apoi devine consultant independent si-si omoara timpul in continuare fiind prezent pe piata dar acest drum nu mai este subiect pentru mine.

Cautarea fericirii este un drept atat in asentimentul meu cat si in constitutia SUA. Cat timp aceasta dorinta de progres nu incalca anumite angajamente asumate de persoana in cauza este pe deplin onorabila. In cazul de fata vorbim de respectarea regulilor de functionare a companiei de media iar raspunderea bunei alcatuiri a acestora cade asupra actionarilor si executivilor numiti de ei.


Hai sa enumeram impreuna cateva dintre zonele de conflict si ambivalenta ale acestui ecosistem. Pornind de la general spre particular ne lovim de faptul ca exista o mare sensibilitate a companiei fata de opinia clientului fara a fi insotita de o justa evaluare si verificare a semnalelor primite. In mod practic votul majoritar in imperecherea client - account manager apartine clientului, mai ales in cazul clientilor principali. Practic am intalnit cazuri de account schimbat la cererea nemotivata a clientului dar nu am intalnit accounti schimbati pe motiv de prea mare prietenie cu acesta. Pentru aceste cazuri se aplica in general o procedura de monitorizare si limitare a atributiilor ce devine rapid desueta si se amnistiaza intr-o perioada maxima de ordinul lunilor. Astfel, suplimentar interesului propriu, accountul invata ca este mai bine sa-si multumeasca clientul prompt si decisiv iar o prima rezultanta este ofertarea din start a unui pret cat mai apropiat de limita banuit acceptabila de catre companie. Accountul nu are nici un motiv real sa ofere un pret mare si sa intre intr-o procedura de negociere ce ii poate antagoniza partenerul de discutie, de aici o pierdere de profit pentru companie.

Mai departe, daca acceptam faptul ca aceasta lume este mica, ca migratia intre companii si mai ales intre agentii este mare, putem spune ca intr-un final nu exista secrete. Coroborat cu paragraful anterior ajungem in situatia in care accountul nu este in competitie cu colegii sai numai pentru aprecierea sefului ci si pentru apreciererea clientului materializata prin statutul de favorit al acestuia. Ce poate oferi un account in plus fata de pretul mic ? Desigur ca disponibilitate, promptitudine, amabilitate, fairness dar pentru toate acestea pe langa calitati native trebuie si munca si timp. Este deci util sa le suplimentezi cu o oferta soc: faptul ca tu ii poti oferi clientului ceeace colegul tau nu poate ! Realizarea practica este simpla si inventata cu ani in urma in case mai mari si mai vestice : rezervarile fantoma ! Accountul identifica intre afisajele disponibile pe cele vandabile si isi rezerva un pachet tampon sub numele unui oarecare client. Dupa un timp anuleaza rezervarea si o inlocuie cu alta pentru un alt client. Si tot asa isi mentine un stoc de afisaje in speranta ca nu-si va dezamagi clientii cand o sa-l solicite. Desigur ca dintre aceste afisaje blocate unele si-ar fi gasit poate un client adus de alt account de aici rezultand mai multe feluri de pagube pentru companie dintre care cele financiare nu sunt de neglijat.

Un alt conflict este la nivel de imagine atunci cand accountul trebuie sa aleaga intre protejarea imaginii proprii si ce a companiei. Concret, de multe ori anumite lucruri, frecvent decorarile, nu merg cum a fost stabilit iar clientul devine iritat si vindicativ. In acest moment cheie accountul are de ales intre "a-l aburii" furnizand diverse scuze mai mult sau mai putin credibile sau sa recunoasca problema si sa recurga la discounturi sau alte compensari. In majoritatea cazurilor accountul alege o imagine sincera, de partea clientului implicit incurajand-ul si-l dezdauneaza financiar, uneori nejustificat, afectand astfel profitul companiei. Nu stiu daca este o cauza sau in efect dar, in departamentul de vanzari, mandria de a lucra pentru angajator isi gaseste cel mai putin locul.

Cred ca de mai sus se intelege ce inteleg prin puncte castigate de un account in fata clientului. Cred ca este fair , inainte de a aborda tema relatiei dintre companie si account , sa abordez si relatia dintre account si sefii sai directi. In generali sefii provin din randul accountilor si au aceeasi viziune si metoda, doar aplicate la o scara mai mare. Ca si in agentii in cazul media buyerului, accountului i se permit anumite libertati sub conditia plafonarii acestora si preluarii personale de catre sef a mizelor mai importante. De prea multe ori un pret imposibil de oferit de catre account este oferit direct de catre sefii acestuia! Conditia principala pentru un account pentru o buna relatie cu superiorii este abilitatea acestuia de a le da senzatia ca sunt informati cu privire la toate dealurile in curs. Pentru aceasta sefii inventeaza tot felul de rapoarte orientate preponderent spre cantitate si nu calitate iar accountii le completeaza in sictir. Apoi se intalnesc la o tigara si-i vand sefului varianta informala a situatiei fara ca aceasta sa fie inregistrata in sistemele companiei. In cele anterioare sa nu intelegeti prin "sef" neaparat seful imediat ierarhic superior ci intotdeauna acea persoana care trage sforile (fiecare companie o are pe a ei si si-o stie foarte bine :)

Toate cele de mai sus reprezinta viziunea mea pur subiectiva pe baza careia am construit ANSE. In aplicatie exista expirarea automata a rezervarii, separarea rolului de manager de rezervari de cel de account manager, calculul grosier al gross-marginului pentru fiecare oferta. In nici una dintre implementari beneficiarii nu au folosit decat intr-o mica masura aceste facilitati! Mecanismul de subminare a lor a fost intotdeauna simplu: persoanele interesate s-au folosit de cate un client / deal important pentru a obtine o derogare ce apoi s-a multiplicat pana la nivelul in care regula si-a pierdut substanta. Nu pot spune ca nu era de asteptat, aceasta constructie ignora o regula naturala: decat sa interzici anumite practici mai bine restrangi cauzele ce au dus natural la aparitia acestora.

Voi selecta in continuare cateva premise ce stau la baza construtiei finale:
  • prin comportamentul de business si prin influentele personale marile agentii afecteaza cel mai puternic rata profitului unui furnizor de media. Rebateul si alte facilitati pot duce lejer pe negativ profitul aferent cifrei de afaceri cu acestea.
  • companiile de media pierd batalia pentru atractivitate in fata agentiilor. A incerca sa castige aceasta competitie ar implica o debalansare fata de celelalte departamente ce, istoric, s-a dovedit nefasta iar o politica salariala globala si de nivel ridicat este prea scumpa si nenecesara pe piata generala a muncii. Migratia spre agentii a accountilor nu poate fi eliminata.
  • exista o importanta piata de clienti directi si mici agentii fata de care nu exista aspectele mentionate.
  • in pachetul vanzare + derulare contract, ponderea difera in functie de client si marimea contractului. Clientii si contractele mici implica eforturi de vanzare, inclusiv de educare a clientului. Marii clienti se apropie de ideea de licitatie financiara simplificand tehnica vanzarii dar implicand un volum urias de munca tehnica pentru pregatirea ofertei si derularea contractului.
  • profitul companiei este cel putin in egala masura si responsabilitatea departamentului media.

O constatare realista este si faptul ca, fie orice regula sau regulament, se va gasi intotdeauna un deal destul de mare pentru a provoca o exceptie. Conteaza insa modul prin care se deruleaza managementul acestor exceptii. De aceea, in viziunea mea, este necesara o abordare proactiva la nivel de management, o simpla reglementare fiind insuficienta. Exceptiile trebuiesc insa stabilite si aprobate intr-un organism colectiv iar dificultatea operarii lui impune degrevarea lui de toate celelalte taskuri. De aceea ,dupa mine, clientela ar trebui impartita in doua grupe, cu proceduri,abordari si structuri organizatorice separate.

Prima grupa se refera la clientii directi, si agentiile ce primesc discounturi dar nu primesc rebate anual. De prima importanta in acest context este structura de rate-card, prea ignorata zilele acestea. Totul trebuie pornit de la costurile media, pentru fiecare grupa din rate-card trebuie stabilit pretul minim de breakeven. Trebuie sa reamintesc ca este interzisa de principiu (legal) vanzarea in pierdere. Apoi trebuiesc adaugate crescator adaosuri corespunzatoare diferitelor tipuri de discounturi iar in final vazut pretul final la care se ajunge. Presupunand ca ponderea discountului este similara pe piata, daca valoarea finala este prea mare (nevandabila) trebuiesc intr-un mod interativ ajustate grupele de locatii pana se ajunge la un pret fezabil. Acele locatii ce au trebuit scoase pentru a scadea pretul maxim trebuiesc renegociate, anulate, sau trecute intr-o grupa speciala cu pret individual. In opinia mea numarul acestora trebuie sa reprezinte doar cateva procente din poolul de locatii. Acestea fiind stabilite, procesul de vanzare ar trebui concentrat in principal pe gasirea clientului si selectia atenta a locatiilor pentru acesta, operatiuni in care software-ul poate juca un rol important. Raportul dintre accounti si client-service ar trebui sa fie de 1:1 sau 1:2. Recompensarea accountului ar trebui sa fie procentuala raportata la diferenta de pret dintre pretul tranzactiei si pretul cu cel mai mare discount aplicat. Ar trebui institutionalizat un sistem de "credite" pentru zilele de rezervare cu emitere proportionala cu vanzarile lunii anterioare. Fiecare account poate sa-si utilizeze creditele pentru a rezerva afisaje iar daca le termina respectivul deal impreuna cu comisionul aferent sa fie realocat unui alt account folosind creditele acestuia. Cred ca acest microcosmos economic ar directiona interesele accountului spre o traiectorie tangenta cu cea a companiei. Numarul acestor echipe este nelimitat sub conditia ca fiecare echipa sa se autofinanteze (piata este destul de mare pentru a nu se concura reciproc)

A doua grupa se refera la marile agentii. In cazul acestora intra in joc alte cateva variabile legate de account cum ar fi capacitatea acestuia de a fi informat de aparitia bugetelor dar si pretul stabilit atat global sub diverse forme cat si pentru fiecare deal. Intrucat la acest nivel selectia locatiilor survine ulterior stabilirii unor coordonate financiare de principiu cred ca raportul account - client service trebuie sa mearga spre 1:3 sau chiar 1:4, prin aceasta intelegandu-se un numar de 2 accounti dublati de seful de departament. Aprobarea colectiva pentru fiecare deal sau rezervare ar trebui sa implice accountul, seful acestuia si inca un manager de nivel superior ce are deschidere si spre alte departamente decat vanzarile. Reprezentarea companiei ar trebui sa fie facuta doar de catre account. Stimularea acestora trebuie sa fie putin mai complexa decat cea proportionala implicand diversi KPI, in principal legati de profit si cota de piata.

Daca accountii din prima grupa trebuie sa beneficieze de tehnici clasice de training, coaching, supravegherea si coordonarea taskurilor procesului de vanzare, cei directionati spre marii clienti trebuie sa aiba libertatea stilului propriu fiind cooptati intr-un management colaborativ. Evident pentru aceasta acestia sunt adusi deja formati profesional, prin head-hunting.

Cred ca formarea grupei de mari agentii trebuie facuta cu maxima retinere. Cifra de afaceri calificanta ar trebui sa fie peste un milion de euro iar la scaderea acesteia agentia sa fie degradata. Acest criteriu ar trebui sa fie de competenta consiliului de adminsitratie si sub nici o forma sa nu se accepte derogari din afara acestuia. Un alt criteriu pentru stabilirea pragului ar putea fi ponderea grupei din totalul cifrei de afaceri, o cifra de peste 50% aratand in opinia mea o dependenta nesanatoasa.

Acestea sunt ideile mele, utopice sau doar proaste. Ele descriu o organizare in care rezultatele si performantele sunt masurabile si reconpensate iar atunci cand intervine arbitrarul sau inspiratia raspunderea este clar alocata si apreciata. Desigur o socoteala simpla arata ca se refera la o companie cu o forta de vanzari si client service de minim 15 oameni, dar ,ce sa-i faci, nimic nu ma impiedica sa gandesc la scara mare. Totusi, pentru a preantampina orice speculatii, am asteptat cu aceasta postare pana am inteles ca forma de restructurarea din Euromedia a fost stabilita fara a sti insa exact despre ce este vorba (nu ca ar avea o legatura cu aceasta companie ....)

marți, 22 decembrie 2009

Harlem Gospel Choir

Am fost aseara la Sala Palatului pe baza unor invitatii aduse de Simona. In principiu agreez stilul gospel, imi place sonoritatea bogata si succesiunea ritmurilor dar nu pot sa spun ca sunt un fan, cu atat mai putin al acestei trupe.



Cand am vazut biletele am avut un sentiment neplacut vazand ca organizatorul este compania Emagic. Ultima experienta cu aceasta, concertul Madona, imi este inca vie in memorie prin debandada organizatorica ca sa nu mai mentionez Depeche Mode unde am murit de sete ... Am cateva idei fixe printre care si necesitatea in toate a unui raport corect intre ce platesti si ce primesti si am o aversiune fata de aceste companii ce dupa ce-ti vand biletul taie costuri peste tot fara a cauta decenta lucrului bine facut. Ieri am fost mult mai relaxat in baza proverbului despre calul de dar ce nu se cauta la dinti.

Trupa are 10 membrii + un clapar si un baterist. Scenografia nu a existat, a fost o scena goala, populata cu cele necesare cantarii. Sonorizarea a fost deficitara, nenecesar de tare si usor distorsionanta. Un solo era ok, corul nu. Cand au coborat in sala si au cantat fara microfon a fost perfect !

Au avut o prima parte cu melodii clasice si mesaje crestine. Eu unul nu pot sa ignor diferenta culturala pe care se bazeaza muzica gospel. Noi nu avem obisnuinta atingerii fervoarei religioase cantand si , apreciind doar muzica, nu vad cum am putea avea acelasi demaraj intr-un concert. Totusi exista o larga parte din public ce, odata ce a platit, este pus pe distractie si este gata sa intre voluntar in rolul de fan entuziast.

In partea a 2-a au preluat si adaptat cateva melodii cantate de Michael de la We are the world pana la Billy Jean. Aici entuziasmul publicului mi-a parut chiar autentic si au reusit sa-si imbunatateasca scenografia urcand pe scena oameni din sala, inclusiv Brother John aka Gury Pascu.

Per total o seara ok dar nu un eveniment.

luni, 14 decembrie 2009

fraude si fraudatori

Sa bat fierul cat este cald ... Fraudarea alegerilor se face dintotdeauna, din perioada interbelica, in perioada comunista si desigur astazi. Frauda include votul platit, votul dirijat, votul numarat eronat. Daca comunistii fraudau numaratoarea astazi acest lucru este mai greu de crezut. Toti membrii comisiei din sectia de votare sunt numiti / trimisi de partide, chiar si cei declarati apolitici. In turul 2 oamenii lui Geoana erau preponderenti in comisie iar numaratoarea paralela face stupida orice fraudare a centralizarii votului.
Cu exceptia cazului in care oamenii psd-ului au fost cumparati de pdl , o ipoteza de lucru nu chiar atat de imposibila pe cat pare la prima vedere, nu cred ca exista probleme majore in procesul de votare incepand cu intrarea votantului in sectie.
Exista insa clar probleme legate de votul cumparat si votul multiplu. Din pacate acestea nu vor fi dovedite deoarece ambele parti au apelat la ele. Diferenta a facut-o faptul ca pdl-isitii erau disperati si aveau bani iar psd-istii au fost mai stramtorati si s-au culcat pe o ureche adormiti fiind de suma procentelor atrase teoretic de la candidatii necalificati in turul 2.
In opinia mea pentru a creste calitatea votului in viitor ar trebui aplicate urmatoarele masuri:
1. pentru a vota la alta sectie decat cea la care este arendat votantul trebuie sa anunte cu 1 saptamana in avans ca va fi plecat. El va fi astfel sters din lista sectiei de baza iar la sectia speciala va fi introdus in calculator ca votant.
2. votul in strainatate sa dureze mai multe zile si sa fie programat inaintea celui din tara. Votarea sa se incheie simultan cu cea din tara.
3. pentru rezidentii din Romania votul sa fie obligatoriu , neprezentarea fiind pedepsita cu o amenda simbolica.

Mai trebuie neaparat facut ceva: miile de oameni dovediti sau usor dovedibili ca fraudatori sa fie pedepsiti penal. Este uimitor cum partidele ce i-au trimis opresc justitia in acest caz intr-un mod evident , fara teama si fara reactie din partea publicului.

In final si fara o legatura directa. Este dezarmant cum operatiunea de a strange circa 20.000 de seturi de 3 cifre in cateva ore este considerata o performanta uluitoare si suspecta ... daca Videanu este considerant performant cum or fi ceilalti ....?

luni, 7 decembrie 2009

Prostanacul e chiar prost !

Destul de prost pentru a fi benign, destul de destept pentru a nu-l vizita pe Vantu ! Misiune imposibila ! Vreau votul inapoi !!!!!

Amanat

In Lunea de dupa primul tur al alegerilor am scris o foarte lunga postare despre vanzari si vanzatori in publicitatea outdoor. Ma cuprinsese o chemare de Don Quixote, eram doritor sa abordez orice problema. Foarte curand insa mi-a fost sugerat de catre un prieten eum-ist ca cele spuse ar putea fi interpretabile in contextul reorganizarii firmei.
Sa fiu sincer avusesem oarecum in vedere acest aspect amanand postarea mai mult timp pana ce se parea ca respectiva restructurare era stabilita. Se pare insa ca este totusi vorba de o tehnica chirurgicala de a taia coada in 4-5 etape ... mai bine ca am retras postarea, anumite schimbari si idei coincid pana acum chiar daca este putin probabil ca judecata din spatele lor sa fie aceeasi. Imi propun sa repostez textul nemodificat in perioada dintre Craciun si Anul Nou cand nu cred ca o sa atraga atentia nimanui.

miercuri, 25 noiembrie 2009

Rezultate

Rezultate Crin :

27.88% - sectorul 4
30.8% - cartierul 1 de care apartin
42% - sectia speciala de la Autogara Filaret unde am stat 2 ore la coada cu Simona sa voteze

nu e rau dar nici cu folos.

luni, 23 noiembrie 2009

3 pentru Romania

Ultima saptamana a fost foarte plina si ,pentru ca este mai bine putin decat deloc, voi trece repede peste dezbaterea televizata Basescu - Geoana - Crin. Am urmarit-o la cafeneaua politica PNL aferenta cartierului in care locuiesc.

Am fost acolo mai mult sau mai putin toti membrii cat-de-cat activi ai PNL din zona sau care s-au implicat in campania din aceasta zona. In opinia mea ideea acestei cafenele este foarte buna si poate fi o excelenta baza pentru viitor. Mai multe voi spune altadata cand imi propun sa-mi exprim pe larg impresiile politice capatate in ultimele luni.



In clasamentul meu personal cel mai bun raspuns i-a apartinut lui Crin cand a facut comparatia dintre Biblie si Constitutie, cel mai prost i-a apartinut lui Basescu cand a declarat ca a "salvat" un musulman crestinandu-l iar cea mai grea intrebare, chiar si pentru mine, a fost cererea de a nominaliza o fapta frumoasa proprie.

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Romania predata

Dupa ce la inscrierea in PNL am fost cooptat la strangerea de semnaturi pentru candidatura lui Crin, spre sfarsitul campaniei m-am alaturat unei echipe ce trebuia sa lase scrisori in cutiile postale si pungi cu pix si pliante la anumiti cetateni identificati de call-center. Colegii mei erau echipati cu veste galbene iar zona aleasa imi este foarte cunoscuta, zona fostului restaurant Budapesta.



Ar fi mai multe de spus dar pentru moment ma limitez la cele ce urmeaza. In blocurile acelea am avut colegi in timpul scolii si liceului, intotdeauna le-am considerat o locatie centrala cu oameni peste medie din toate punctele de vedere. Si iata ca am gasit o scara de bloc in care becul de pe un palier era un bec de frigider de 25W iar perioada de luminare a automatului de scara era de 15 secunde! Multe usi nu aveau numarul apartamentului iar soneriile nu erau inscriptionate cu numele proprietarului.

Pana aici putem vorbi eventual de saracia adusa de acesta perioada. Ingrijorator pentru mine este insa altceva. Am gasit un om de varsta medie ce pur si simplu si-a tinut respiratia dupa usa si a deschis-o numai dupa ce am plecat. Am gasit alti oameni ce nu aveau nici macar decenta sa se intrebe pe cine reprezentam si instantaneu s-au repezit spre niste pungi, foarte subtiri dealtfel, ce in mod evident nu le erau adresate. Iar culmea a fost un batran ce a inceput sa traga de vesta unui coleg cerandui-o insistent. Acesti oameni nu sunt saraci, sunt niste invinsi ce nu cred ca vor mai putea vreodata sa-si revina prin propriile forte. Aceasta greu definibila atitudine, dar atat de evidenta, era o combinatie de teama, lipsa de autorespect, respingere a celor ce vin din exterior si dorinta de a ciupi ceva, nu neaparat motivat material ci psihologic.

Pentru mine ramane acesta tema de gandire, cum poti face un astfel de om sa inteleaga ca, fie situatia cat de grea, el reprezinta ceva semnificativ, destul de solid pentru temelia unei noi renasteri.

marți, 17 noiembrie 2009

TOP Gear, Renault, Romania

In acest weekend a fost difuzat episodul din Top Gear filmat in Romania. Asteptat cu mare interes, a iscat multe discutii inclusiv in mass-media. Pe scurt incepe cu o declaratie de tipul "am plecat spre Romania unde se asteptam sa ..." [ oamenii ii prigonesc pe tigani, saracie mare]. Scenariul emisiunii presupune strabaterea unui traseu Mamaia - Bucuresti - Transfagarasan. Pe parcurs, punctele de interes sunt Hotel Rex, Casa Poporului, un sat amarat de tigani, Transfagarasanul.

Afirmatia din introducere nu le poate fi reprosata, daca asta este perceptia generala asupra Romaniei trebuie sa o imbratiseze pentru ca spectatorii lor sa se identifice mai usor cu emisiunea. Mai departe trebuie spus ca toata emisiunea a fost filmata pe baza unui scenariu alcatuit precis, nu putem considera nimic din cele prezentate involuntar sau fortuit. Ne prezinta parcarea Hotel Rex plina de masini straine si comenteaza ce bine o duc romanii. Masinile acelea erau aduse special din show-roomurile importatorilor, jumatate dintre ele nu erau inmatriculate iar celelalte aveau numere cunoscut atribuite acestora. Nu este un mare compliment dar sa zicem ca este "de bine".

Apare in parcare un Sandero prilej de comentarii favorabile. Aceeasi masina apare ulterior si pe autostrada, apoi alt exemplar este testat in emisiune cu multe aprecieri pozitive. Concluzia? Product placement la greu, platit de Renault iar, dupa intinderea sa, Renault a fost sponsorul principal.



Mai departe "se ratacesc" si ajung intr-un sat de tigani cu multa saracie si promiscuitate cum gasesti prea multe in Romania dar nu "la autostrada". Imagini pitoresti dar neplacute noua si defavorabile brandului de tara.

Transfagarasanului i se iarta gropile si este catalogat cel mai frumos drum din lume. Cool !

Concluzia tinand cont de cele 60 de milioane de telespectatori: Renault Dacia Sandero = nota 10, in Romania exista locuri gen Mamaia pline de bani, la benzinariile Mol se vinde ceai de canabis iar in Romania intalnesti preponderent tigani saraci printre locuri frumoase datorate unei epoci apuse.

Acesta este scenariul platit si agreeat de Renault Franta. Pentru ca nu sunt multumit de cum s-a aplicat asupra tarii corect este sa spun ca in primul rand Ministerul Turismului ar fi trebuit sa fie cosponsor si sa cheltuie niste bani cu folos. Nu a facut-o, foarte rau, nu este  prima dar sper ultima oara cand se intampla asta. Insa ma intreb daca faptul ca in balanta necesara dintre pozitiv si negativ toate cele pozitive merg spre Renault si cele negative spre Romania nu ar trebui taxat ? Nu este reprobabil ca invitat fiind intr-o colectivitate sa-ti faci reclama desantata prin sublinierea defectelor celor din jurul tau ? Nu mi se pare un gest responsabil, nici prietenesc. Din fericire oricum nu agreez aceasta firma si deci nu sufar nici o dezamagire existentiala ..

duminică, 15 noiembrie 2009

ITBoard, going steady ...

Dupa cateva zile de probleme tehnice ITBoard mai are un hop de trecut: regulamentul de functionare. Teoretic , caci practic acestea este campul de lupta al celor 2 fractiuni: fondatorul site-ului ce are de partea sa forta juridica si fractiunea retrogradata ce-si aroga puterea numarului. Miza sunt miile de utilizatori inregistrati ce pot ramane sau migra spre o noua comunitate.

Azi suntem in faza 1-a, a fost publicat un regulament , nenegociabil dar corectabil ... Acest regulament nu este deosebit de altele, institutionalizeaza drepturi firesti pentru proprietar cu o singura mentiune, o cam mare apetenta pentru insusurea drepturilor intelectuale asupra postarilor userilor. Am comentat la obiect pe threadul dedicat. Contestatarii au ales o tactica interesanta, au imbratisat stilul EMO si au postat anunturi sforaitoare cum ca se retrag fiind absolut dezamagiti si cerand sa li se stearga conturile (in locul lui Aurelian le-as satisface instantaneu acesta dorinta). In mod ciudat pentru o comunitate IT propagarea informatiei este lenta, reactiile vin greu, este greu de apreciat daca aceasta tactica are succes. Parerea mea este ca nu va avea deoarece userii pot renunta sa viziteze un site dar nu-si vor anula conturile. Nu au de ce sa depuna acest efort iar eliberarea nick-ului sub care au postat poate duce la preluara sa de alta persoana si la generarea unor confuzii neplacute. Pur si simplu conturile gratis se abandoneaza, nu se sterg.

In continuare cred ca ar trebui sa asteptam contraoferta - noul site "fara regulamet" sub patronajul grupului contestatar. Pentru aceasta acestia ar trebui sa se inteleaga intre ei sub forma unei forme juridice oarecare, posibil ONG. Avand in vedere ca toate problemele intiale au izvorat din comportamentul administratorilor ITBoard exista o buna sansa ca acestia sa nu se inteleaga.

Disclaimar

Simona nu citeste acest blog !
Este ingrozita de ideea ca o va intreba lumea de ce am scris un anumit lucru incat vrea sa poata spune cu deplina sinceritate ca nu stie despre ce este vorba.

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

I love it !

Dupa cum am mentionat intr-un post anterior in comunitatea ITBoard in ultima vreme au avut loc framantari, nu pe probleme tehnice cum ar fi fost de asteptat, ci pe probleme de bun simt si moralitate. Sunt de cativa ani un membru oarecare al acestei comunitati online orientata spre specialistii IT fara a pune accentul spre o anumita specializare. Pentru culoarea blog-ului iata si o poza de la o intrunire, cine are ochi buni ma vede ...




Dupa scandalul plagiatului de care am vorbit parea ca acea parte a membrilor "seniori" ce inclinau spre musamalizare si protejare Microsoft si-au inpus punctul de vedere deoarece subiectul a fost evitat. Iata ca ieri un membru vechi si-a anuntat retragerea motivand cu "starea de repulsie care mi-o provoaca ipocrizia si tupeul" si "ITBoard a ajuns o unealta de promovare a unor oameni si chiar firme, in detrimentul calitatii discutiilor si articolelor". Mai mult, in final spune: "Probabil nu foarta multa lume stie din dedesubturile unor actiuni de preluare abuziva a ITBoard, dar nu voi detalia eu, in schimb il provoc pe Vali Greavu sa povesteasca tuturor ce a facut si a incercat sa faca vara trecuta si din nou de ieri incoace."

Cel provocat, Valy Greavu aka Valerică GREAVU-ŞERBAN este un promitator cadru didactic universitar la FEEA Iasi ce si-a sustinut teza de doctorat luna trecuta. Deasemeni este MVP cu specializarea Sharepoint si o mare dezamagire pentru mine in acest domeniu, prezentarile lui aratand un nivel mediu pe partea de instalare / administrare a acestei tehnologii si nul pe partea creeativa a acesteia.

Iata ce raspunde Vali ridicand manusa: "Sunt doctor în cibernetică, locul II mondial într-o “banală” competiție IT, vreo două (1,2) premii naționale pentru educație, membru al juriului într-o competiție internațională, coleg, soț, tată și ce o mai da Domnul" isi incepe el replica. Apoi incepe o depanare a istoriei comunitatii relatandu-ne "Venirea mea, a însemnat trecerea în umbră a lui Narcis, DJ Gabriel și cu greu a lui Cristian. Cu Andrei mă înțelegeam perfect, și cum mai multe păreri erau mai bune decât două, am înființat Consiliul de Coroană," iar dupa ce a "castigat" consiliul: "Apoi lucrurile au fost deosebit de faine, aducând sub umbrela noastră mai mulți cititori și contributori din domeniu IT" nefiind clar daca umbrela era a lor sau a comunitatii. Singurul of era faptul ca "Eu, Andrei, și umărul lui Victor, aparținând doar celor cere ne citesc, am încercat pe diverse căi, metode și artificii să preluăm ITBoard, oficial, de la Aurelian". Putem observa sintagma "aparținând doar celor cere ne citesc", un viguros mugur al plantei numita limba-de-lemn dar trecem repede mai departe si ne lovim abrupt de "am preluat complet autoritatea acestui site, și înclin să cred că prin ceea ce însemn eu, voi fi un garant al transparenței, liberului arbitru și promovării valorilor independente IT din Ro".

Ooooo !  O spectaculoasa lovitura de teatru daca nu chiar de stat ! Desigur, chiar si in Romania, s-or mai gasi cativa ametiti sa se opuna dar, nu-i nimic, este un domn si spune: "Mulțumesc tuturor celor care au contribuit ani de zile aici, și care ne părăsesc acum".

Deci, ce-mi place in toata povestea asta ? Arata foarte clar specificul si capabilitatile internetului! Dupa cum a fost mentionat in treacat mai aveau o singura problema, cea a detinatorului domeniului itboard.ro . Si iata ca acesta, Aurelian Popa - un foarte vechi si cunoscut membru in lumea IT din Ro - pur si simplu muta site-ul pe alt server prin schimbarea DNS si-l lasa pe proaspatul incoronat Valy doar cu un statut de simplu user !

Citatele provin de aici

Si Valy nu se supara ! Oare de ce ? Putea foarte bine sa-si intemeieze propria comunitate asa cum a facut userul ce si-a anuntat plecarea. Noroc ca avem raspunsul chiar de la el: "Da! ITBoard, este un instrument de promovare. Mulți oameni citesc aici, și cu cât sunt mai mulți, cu atât crește valoarea comunității, inclusiv a propriilor afaceri. Nu trăim pe mulțumiri și bogdaproste. Trăim pe bani, și dacă știm să ne promovăm valoarea, știm să ne cultivăm existența. " Si cand te gandesti ca tot el imi spunea, intr-o adresare directa, ca pentru el titlul de MVP nu are nici un aspect sau utilitate comerciala ...

miercuri, 4 noiembrie 2009

Am avut un vis

Nu, nu caut pantofii lui Martin Luther King asa cum altii cauta pantofii Madonnei ... Pur si simplu m-am trezit amintandu-mi ca am visat ca TVA-ul a crescut la 21% iar impozitul pe profit a scazut la 14% si ca in vis eram intens de acord cu aceasta.
Si pentru ca este bine sa nu fi nevoit sa te dai jos imediat din pat am meditat asupra acestei idei ajungand la urmatoarea concluzie:
  1. cei ce cheltuie intr-o luna tot ce castiga nu sunt afectati cu nimic
  2. cei ce platesc rate din ce castiga sunt avantajati cu 2% din valoarea ratelor
  3. cei ce cumpara din fonduri imprumutate sunt dezavantajati cu 2% din imprumut
  4. cei ce castiga la negru pierd 2% din venituri
  5. bugetul pierde de la companii 2% dintr-un profit inexistent
Asta teoretic pentru ca practic TVA-ul este mult mai bine colectat deci veniturile bugetare ar creste substantial.

Parca nu este o idee chiar asa de rea, nu-i asa ?

marți, 3 noiembrie 2009

Maini moarte ...

Pana azi am cunoscut indeaproape trei persoane ce au avut si si-au vandut afacerea din outdoor ( si bine au facut date fiind vremurile). Tuturor le-a fost cerut sa ramana o perioada in postura de actionar si manager general. Toate mai aveau si alte afaceri, in domenii conexe sau mai indepartate. Cred ca ar fi interesant sa vedem cum au decurs lucrurile...

Prima persoana a fost foarte fericita si relaxata, si-a pastrat birolul si asistenta, a incasat in continuare cea mai substantiala retributie din companie si si-a vazut de celelalte afaceri rupta fiind de problemele zilnice ale companiei. Intr-o anumita seara in care aveam cu #2 o discutie hotaratoare in privinta modului in care eu urma sa continui sau nu colaborarea cu respectiva firma a bagat capul pe usa sa ne salute fara sa aiba idee de subiectul discutiei. Intamplator sau nu, in final lucrurile au iesit prost, in principal in opinia mea pentru ca la acel moment nu a percutat un mecanism de tinere sub control al umorilor managerilor de nivel Ofiter Executiv (care teoretic ii erau subordonati). Rezultatul a fost o perioada rece de 5 ani in relatiile mele cu acea companie cu pierderi care, spre deosebire de ale mele, nu mai sunt recuperabile de catre aceasta.

A doua persoana si-a creeat outdoorul ca activitate conexa la afacerea de agentie fullservice. In timp, acesta a devenit principalul vector de dezvoltare si totusi, in mod ciudat, niciodata nu si-a manifestat atasamentul fata de outdoor. Poate ca expunerea, contactele locale si chiar prestigiul adus de agentie o satisfaceau mai mult, oricum, a vandut fara regrete si a afiliat-o unei multinationale. Astazi urmeaza acelasi traseu, compania de outdoor ii satisface nevoile locale si este prea putin interesat de calitatea si implementarea strategiilor venite de la sediul central.

A treia persoana a avut un destin aparte ... fiind foarte combativa dar intelegand si vremurile s-a straduit sa caute un cumparator din afara Romaniei. Si a reusit timp de cateva luni ... caci a fost vanduta de acesta unei multinationale cu prezenta in Romania. Si aceasta persoana, poate dintr-o motivatie mult mai concreta, a agreeat dintotdeauna cel mai mult activitatea de agentie fullservice cu accente pe partea creativa. De la inceput colaborarea cu sediul central nu a fost tocmai roza iar integrarea a fost foarte dificila si din motive obiective cum ar fi unele diferente de cultura organizationala in favoarea pestelui mai mic. Presupun ca la nivel uman aceasta colaborare va ajunge la un sfarsit mai repede fata de alte cazuri  reteau urmand sa fie operata de sediul central.

Parerea mea este ca in mod real nu exista o varianta fezabila prin care fostul patron sa-si mentina motoarele la aceeasi turatie. Printre altele aceasta ar insemna sa-si asume in continuare anumite riscuri personale, sa-si uzeze contactele si sa raporteze unor persoane ce au statut de angajat. A-ti vinde compania implica si un efort mental de a te rupe de aceasta si nu am vazut inca o calibrare a acestui efort atat de fina incat sa permita o dezvoltare ulterioara similara celei dinaintea vanzarii. Cumparatorii fac in general marea greseala de a nu-si coplesii noii angajati cu un nou statut emotional si financiar care sa-i descatuseze in creativitate si spirit de initiativa. Astfel acestia se gasesc prinsi intre hachitele fostului patron si pretentiile unei culturi corporatiste ce nu le este explicata si promovata in nici un fel. Rezultatul este o ciudatenie organizationala in care filiala este supradimensionata si ineficienta vis-a-vis de taskurile de executie la care ajunge sa se limiteze.

joi, 29 octombrie 2009

Mici momente, mari realizari ...

Dupa cum am aratat am deventi membru PNL. Argumentele sunt solide, realizarea nu este atat de usoara pe cat ar parea ...  Printre argumentele potrivnice se regaseste in primul rand circumspectia naturala fata de partidele politice prezenta cred in fiecare dintre noi. Si pentru ca am fost intrebat ce m-a determinat sa fac acest pas , o voi lua adlitteram si va voi povesti acum.

Marile cariere politice au ca piatra de temelie filiatia. Truism pe jumatate adevarat in cazul meu deoarece nu sunt EBA, nu sunt interesat intr-o cariera politica dar tatal meu a avut o implicare in acest pas. Mai exact era in bravul meu TICO cand acesta a fost facut armonica in stationare de un microbus condus de un clasic tembel. Dauna totala, RCA insuficient pentru reparatie, asa am ajuns sa-l vand avariat, evident unui samsar de masini. Si cum trebuia sa ma intalnesc pentru acte si stateam in fata Administratiei Financiare rumegand situatia nu aveam cum sa nu vad firma PNL Sector 4. Dupa 20 de minute am cedat si m-am dus sa vad cum arata sediul, m-am impiedicat de o domnisoara secretara si lucurile s-au pus in miscare.

Si uite asa, in sedinta interviu pentru admitere cand am fost intrebat cine m-a recomandata am raspuns firesc: Administratia Financiara !

Am trecut Rubiconul ...

Te enervezi si-njuri ... Te enervezi si-njuri ... Te enervezi si-njuri ... si dupa un timp realizezi ca injuri din ce in ce mai des, iar asta inseamna ca exista o problema. Iar daca ai o problema si preferi sa te plangi inloc sa incerci sa o rezolvi atunci chiar tu esti problema ...

Prima conditie pentru succes este sa intelegi situatia. Am zis sa abordez un domeniu despre care mai am cat de cat idee si m-am implicat in dezbaterea publica a reglemantarii publicitatii in Bucuresti. Nu am reusit sa identific nimic sau pe nimeni pe care sa pun degetul si sa spun cu mana pe inima: iata cauza ! Singura concluzie viabila a fost ca "societatea civila" nu exista ...

In mod firesc urmatorul pas a fost de aprofundare in directia temeliei procesului decizional: partidele politice si , mai ales, oamenii ce le compun. Pentru ca de multi ani am ajuns la concluzia ca doctrina liberala este cea mai realista in sensul ca descrie cel mai realist comportamentul nativ al omului si prin urmare poate organiza societatea implicand constrangeri minime si deoarece PNL este cel mai de seama aderent al acesteia incepand cu luna Noiembrie 2009 am devenit membru al acestui partid.

Imi propun sa inteleg cat mai bine cum functioneaza un partid politic si sa sprijin activ promovarea ideilor ce le am in comun cu acest partid. De atunci am invatat multe, atat asistand la dezbaterile de la sediu cat si pe teren, voi incerca in postari ulterioare sa-mi sintetizez concluziile.

luni, 26 octombrie 2009

Copy / Paste de Romania

Cred ca era doar o chestiune de timp ... si marketing desigur ! Geniile in marketing de la Microsoft au nasit, cu multi ani in urma, un program de crestere a expunerii tehnologiilor proprii via terte persoane. Definitia oficiala este asta:
We seek to recognize the best and brightest from technology communities around the world with the Microsoft® Most Valuable Professional (MVP) Award.

These exceptional community leaders come from a wide range of backgrounds. They are teachers, artists, doctors, engineers, as well as technologists, who actively share their high-quality, real-world technical expertise with the community and with Microsoft.

Pe la noi asta inseamna un grup de romani ce au primit acest titlu de MVP. Desi se sustine ca aceasta este o distinctie, o diploma totusi parca suna bine sa-i spui partenerului de discutie ca esti MVP pe un anumit domeniu, parca s-ar intelege ca esti cel mai bun specialist, nu-i asa ? Unora le gadila doar orgoliul, altora le deschide mapa pentru semnarea contractului.
In realitate, a fi best in lumea Microsoft, nu inseamna ca stapanesti intotdeauna cea mai buna si potrivita tehnologie pentru satisfacerea nevoilor clientului iar daca ne uitam cu atentie la definitie nu inseamna ca esti neaparat cel mai bun ci ca sigur ai cea mai buna expunere.
Acestea fiind piesele asezate pe tabla de sah, mutarile nu pot fi decat logice. Pe site-ul ITBoard, comunitate online independenta de Microsoft, s-a iscat mare valva cand un proaspat MVP a fost acuzat si probat ca plagiator in forma continua. Si de aici incepe partea interesanta: Microsoft a sustinut ca nu este datoare sa explice de ce a acordat cuiva aceasta distinctie iar ceilalti MVP s-au impartit in 2 tabere: unii vehementi iar altii doritori sa protejeze prin escamotare valoarea acestui titlu. Membriii de rand ai comunitatii si-au aratat indignarea in majoritate si, foarte interesant, au adus in discutie si valoarea certificarilor tehnice Microsoft pe care le-au declarat in proces accelerat de pierdere a substantei profesionale.

Telenovela aceasta s-a epuizat, ramane insa intrebarea: cum recunosti valoarea in IT ? Dincolo de entry level nu poti pune intr-un test grila cunostiintele specifice unui anumit job deoarece problemele grele de care te-ai lovit si le-ai rezolvat sunt in general atat de specifice incat nu pot fi sumarizate, certificarile Microsoft nu mai sunt rezolvate de aplicanti pe baza experentei de lucru ci prin memorarea  raspunsurilor iar in companiile mari de IT romanesti exista destul nepotism si favoritism cat sa masluiasca CV-ul.
Din fericire astazi nu sunt nevoit sa gasesc raspunsul la aceasta sarada, pot insa sa fiu sceptic cand vad o diploma pe un perete, indiferent daca este de la Microsoft sau nu.

miercuri, 14 octombrie 2009

Schimb de linii ...

Astazi este un secret binecunoscut, Tiberiu Roman paraseste grupul Euromedia fiind inlocuit de catre Monica Magureanu. Cu Tiberiu am avut cateva runde de negocieri aprinse ce au avut ca rezultat normalizarea relatiilor ANSE - Euromedia ce ajunsesera intr-un punct critic. Am gasit in el un manager net diferit de toti inaintasii sai pornind chiar din urma cu 10 ani, de la infiintare. Avea un stil nou, elegant, a stiut sa asculte si sa puncteze oportun, pe scurt o alta "scoala".  De asemeni este un om ce-ti inspira increderea ca va incerca in mod onest sa se tina de cele promise.

In opinia mea plecarea sa se datoreaza nu numai crizei cat si faptului ca unii membrii ai restului echipei de management nu era pe acelasi calapod nesprijinindu-l indeajuns, eroarea sa a fost intr-un fel increderea si delegarea  pe care este gata apriori sa o acorde unor oameni bazat numai pe rolul atribuit lor formal in echipa.

Monica Magureanu revine in grup dupa o despartire de 7 luni, de data aceasta in pozitia de a prelua raspunderea intregului grup. Am avut o singura intalnire cu ea cu multi ani in urma cand am incercat sa-i ofer ANSE pentru Betacons. Ca o paranteza, cel mai solid motiv de cumparare pentru ANSE este ca beneficiarul sa recunoasca ca are probleme in sistemul prezent de management al informatiei si sa fie pregatit sa acorde incredere unui sistem informatic pe care de cele mai multe ori il percepe inafara controlului sau. Monica in acea intalnire nu a agreeat nici unul din motive, ba chiar le-a respins ferm. A fost una dintre acele intalniri ce decurg cu totul altfel de cat te astepti ... Astazi insa va fi foarte dificil pentru ea sa controleze in profunzimea dorita activitatea Euromedia si cum mi-am dat seama din prima cata pasiune si energie este gata sa dedice job-ului sper din tot sufletul sa se gaseasca abordarea optima cat mai rapid.

Un alt punct de interes in aceasta miscare este daca inerentele rani aduse de inglobarea Betacons in Euromedia vor fi redeschise. Anterior comasarii a existat o concurenta intre cele 2 echipe de management apoi in momentul unificarii pestele cel mare a inghitit pe cel mic la nivelul tuturor departamentelor ori astazi exista posibilitatea teoretica ca acest lucru sa fie ajustat.

Si astazi Euromedia este cel mai important client al meu, de a sa bunastare este legata bunastarea mea, imi doresc ca lucrurile se evolueze pozitiv si sunt gata sa sprijin prin orice, de la ganduri la fapte. In acest spirit mi-am exprimat aceste ganduri, sper sa fie percepute constructiv deoarece prima conditie pentru reusita unui proiect este analiza corecta a starii de fapt.

luni, 12 octombrie 2009

Sa dam Cezarului ...

Tocmai am terminat de mutat blog-ul de pe serverul propriu la hostarea Google prin blogger.com. Motivul este unul banal, kitul community pentru Sharepoint a incetat sa mai functioneze corect. Si pentru ca nu pot sa nu-mi aplic mie ceeace predic altora am recunoscut ca varianta Google este cea mai potrivita solutie pentru ANSE asa ca am imbratisat-o.

Am incercat sa pastrez datele de postare anterioare si nu am modificat cu nimic textul.

Dupa ce trece entuziasmul pentru nou, a folosi CKS:EBE Extensions pentru un singur blog propriu necesita totusi timp pentru administrare cat si pentru moderarea comentariilor ce se umplu de spam !

marți, 30 iunie 2009

Din celalalt colt al UE ...

Vedem ca pot fi parcate in parcari publice masini destinate reclamei stradale :



si ca pot fi acoperite ferestrele mijloacelor de transport in comun:


 


dar intotdeauna se gasesc unii mai catolici decat Papa, nu-i asa ?

duminică, 31 mai 2009

In Oradea ...

Pentru ca in ultimul an a fost un val de primarii puse pe restructurat publicitatea stradala merita abordat un punct sensibil: relatia temporala intre demontarea vechilor afisaje si licitarea spatiilor pentru cele noi.


In Oradea azi le demonteaza si se angajeaza ca in maxim 1 an sa se refaca retelele. Aceasta in contextul in care nu s-a fixat un aspect important al viitorului outdoor - cel financiar! Mai trebuie spus ca se demonteaza multe afisaje dar nu tot ...

La discutiile pe aceasta tema priviind Bucurestiul opinia comunitatii outdoor a fost sa nu existe nici o zi in care in localitate sa existe doar un numar redus de panouri considerandu-se ca proprietarii acestora primesc cadou un monopol nemeritat.

Se pare ca actuala administratie oradeana este atat de pornita contra leaderului local - Communications Media - incat considera ca este justa si morala aceasta abordare. Intrebarea este daca doresc lovirea Communications ca fiind din tabara politica adversa sau cresterea propriului favorit? Poate amandoua, dar ma intreb cum de nu au aflat ca reteaua Communications desi condusa in continuare de Diana nu mai este in proprietatea acesteaia?

duminică, 24 mai 2009

Perspective interesante ...

Reclame abandonate in curtea Primariei Sectorului 4


Duminica, 24 Mai 2009, ora 19:20


Peste 50 de copaci din sectorul 4 al Capitalei au fost curatati, duminica, de reclame, de catre voluntarii de la organizatia nonguvernamentala "Agent Green".

Toate bannerele au fost lasate in curtea primariei de sector, ai carei reprezentanti au afirmat ca nu exista astfel de afise pe copacii din zona lor de autoritate, informeaza Adevarul.

"Noi am solicitat in scris, prin adrese depuse la Primaria sectorului 4, sprijin pentru actiunea de astazi, dar nu am primit niciun raspuns. De aceea am contactat un angajat al directiei de mediu al primariei. Angajatul ne-a spus ca nu exista copaci cu reclame", a declarat Gabriel Paun, presedintele organizatiei nonguvernamentale, Agent Green.

De altfel, organizatia nu a primit ajutor nici in actiunea precedenta din sectorul 3, insa ei si-au indeplinit scopul si fara sprijinul primariilor.

Urmatoarea destinatie a campaniei va fi sectorul 5 la data de 31 mai. De la inceputul campaniei au fost eliberati peste 400 de copaci din Capitala de reclame, indicatoare si lanturi.


Sursa: Ziare.com

vineri, 15 mai 2009

Avem procesul verbal al consultarii publice

Iata fisierul. Voi extrage din el in continuare dialogul meu cu reprezentantii PMB referitor la publicitatea indoor.


* Sunt uimit de cat de prost ma exprim in acest text. Sa speram ca o parte se datoreaza transcrerii insa in mod cert trebuie sa fiu mult mai atent intr-o situatie similara viitoare.



Domnul Andrei Nicoara:


Buna ziua, sunt in calitate de persoana fizica aici, dar am o firma care face soft-uri pentru companiile de publicitate interioara si exterioara si cunosc modul lor de activitate. Scopul venirii mele a fost pentru ca eu consider ca acest regulament ar trebui sa fie cat mai aplicabil si cat mai functional si sa nu aiba probleme care sa-i intarzie si din aceasta cauza i-am citi cu foarte multa atentie si am venit cu tot felul de precizari. Nu doresc sa fiu foarte critic, ci am vrut sa-mi aduc contributia la un regulament cat mai bun. Ca cetatean, eu inteleg ca acest regulament se refera la aspectul orasului si mai putin la imbunatatirea bugetului local, sau ceva de acest gen.



Domnul Consilier General Doru Mihai Giugula:


Acum suntem la faza in care discutam armonizarea regulamentului facut de Consiliul General si Primaria Capitalei cu armonizarea propunerilor dumneavoastra, la cerintele fiscale, nu va intrebam.



Domnul Andrei Nicoara:


Eu nu am cerinte fiscale pentru ca nu am firma media si nici nu o sa am vreodata. Vroiam sa spun urmatoarea observatie: s-a plecat de la ideea [intalnirii] cu toate firmele de aici din sala,ce sunt de publicitate exterioara, nu se face insa diferenta intre publiciate exterioara si interioara, iar daca citesc cu atentie regulamentul, clauzele lui se pot aplica ad literam si publicitatii interioare si va dau un exemplu: este o clauza care spune ca primaria reglementeaza afisajul din vitrine, ori foarte multe vitrine sunt in interiorul mall-ului, dau spre coridorul de la mall, iar aceasta nu poate fi publicitate exterioara si cred ca lipseste ca filozofie de baza si ca baza de plecare, o definitie a outdoorului.


La care din toate felurile de publicitate, cu impact local geografic vorbesc, se refera acest regulament?



Domnul Consilier General Doru Mihai Giugula:


V-ati uitat sa vedeti care este diferenta intre un spatiu public si spatiu privat? Daca este in interiorul mall-ului si este un spatiu public, are o reglementare uniforma, daca nu, se inchide.



Domnul Andrei Nicoara:


Dumneavoastra imi spuneti acum ca tot acest regulament se aplica si la spatiile publice din interiorul mall-ului, cafenele, etc. Este si asta o linie a afacerii, daca [doriti sa] aveti un dialog cu cineva din mediul de afacerii, cred ca ar trebui sa le spuneti si celor care nu sunt prezenti in sala ca li se pregateste ceva.



Domnul Consilier General Doru Mihai Giugula:


Pe cel care este prezent prin absenta, nu pot sa-i atentionez.



Domnul Andrei Nicoara:


Eu inteleg ca, cand s-a facut regulamentul, era util sa se comaseze notiunea de grafica cu suportul. Din multe puncte de vedere ale regulamentului, este mai usor sa le tratezi unitar, insa eu cred ca cineva care vrea sa conteste si sa suspende sau sa destabiliteze cumva regulamentul, poate sa gaseasca un punct la care in mod normal sa se prevaleze de acesta uniune a lor si sa va spuna ca acest punct este impotriva legii, deoarece, de exemplu, ca sa schimb posterul, nu trebuie autorizatie de constructie, vorbind ca tehnica.


As vrea ca acest regulament sa functioneze si chiar daca este mai stufos, este o lucrare importanta si multi ani o sa se realizeze, caci de mult timp nu a mai fost [creeat] asa ceva si trebuie facut cu mai multa atentie, cu mai multe detalii, astfel incat toata lumea sa stie.


Mai dau un exemplu: sunt nu stiu cate dube in Bucuresti care sunt branduite cu imaginea companiei, daca e sa consideram textul regulamentului asa cum este facut, acela este un mesaj publicitar, acela trebuie taxat si autorizat. Dumneavoastra puteti avea ca partener de discutie 10, 15 companii de media sau puteti sa aveti o interactiune cu mii de companii din Bucuresti, ceea ce din punctul dumneavoastra de vedere este altceva si nu stiu daca este cazul sa complicati lucrurile in modul acesta. Mai departe, clauzele, cati metrii sunt de la intersectie, etc, asta este la alegerea Consiliului, dar mentionez ca ar trebui puse la punct acum, deoarece pe viitor ar putea fi niste probleme de aplicare. Va multumesc.



Domnul Consilier General Doru Mihai Giugula


Dansul pune niste probleme din punct de vedere tehnic, nu ca o oportunitate si face diferentiere in termeni in definitie. Domnule Zelko, va rog sa le luati in analiza, deoarece sunt lucruri pertinente. Mai doreste cineva sa spuna ceva?

Ce se contesta astazi ...



Dupa cum am promis iata mai detaliat la ce se refera Clear Channel si ceilalti cand acuza si cer anulari de contracte sau hotarari de consiliu. Pe scurt si cronologic este vorba de afacerile Betacons, Top Media si prelungirea contractului EPA referitor la statiile RATB.


Ca un preambul trebuie sa spun ca in anii 90 autoritatile locale taiau si spanzurau in outdoor (nu ca acum ar fi mult mai democratice) existand perceptia ca pot sa faca absolut orice. Si au facut, nimeni nu a fost atins cu nimic pana acum.

Pe vremea cand Seful Publicitatii la PMB era actualul consilier local general Horatiu Tica s-a nasit afacerea Betacons. Atunci a fost publicat in cateva ziare necitite un anunt din care reiesea ca PMB organizeaza licitatie pentru construirea de afisaje. La prima vedere se intelegea ca se doreste reinoirea afisajelor / avizierelor pe care se lipesc afisele cu anunturi de spectacole, scoli de soferi, etc. Acest anunt putea eventual atrage atentia firmelor de constructii metalice total improbabil firmelor de publicitate. Si uite asa, in total anonimat, PMB a dat foarte multe locatii pe 3$ / luna. Puteau sa le dea pe gratis, tot aia era ! Dupa ce si-au revenit din soc firmele de outdoor s-au reunit si au incercat sa conteste si sa blocheze afacerea. S-a format APER, a fost ales presedinte Dl. Draghici si a inceput o campanie prin presa sau la institutii, inclusiv Consiliul Concurentei. In contraatac a inceput o campanie mass-media dusa in general de canale aflate sub controlul D-lui Sorin Rosca Stanescu, in special ziarul Ziua contra Euromedia si a d-lui Draghici personal. Dintre institutii, pana astazi, singura actiune a avut-o fostul Primar Sector 1 , Dl Padure. Ulterior s-a incercat o sensibilizare a principalilor clienti pe ideea: afisaje ilegale - pot fi demolate oricand dar efectul a fost de maxim 6 luni. In final APER s-a epuizat din motive de orgolii si interese. Dupa un deceniu si saci de bani produsi in mod natural Betacons a fost vanduta grupului EPA pe o suma considerabila intrucat EPA avea posibilitati mai bune de operare a retelei. Exista o ironie in asta !

Bumbaciti de autoritatile locale dupa contestarea Betacons firmele de outdoor au asistat neputincioase cum se creea afacerea Top Media. De data aceasta perceptia generala a fost ca este o lucrare la scara mare, cu sfori politice si toate cele. Pe scurt aceasta firma aparuta din neant a facut o asociere cu Teatrul National Bucuresti prin care firma venea cu investitia iar teatrul cu locatiile. In fapt TNB s-a adresat CGMB si a primit gratuit 200 de locatii premium. Desigur ca TNB nu a avut niciodata buget sa faca 200 de poliplane dar daca ai palaria pe ochi votezi orice spre propasirea culturala a neamului.


 
Pana la urma TNB si-a pus niste afise banale pe piciorul panoului pe care putea sa le puna foarte bine pe avizierele primariei. Cand a venit in Romania Affichage a cumparat pe langa alte firme si compania Top Media impreuna cu proprietarul acestei Dl. Palaz ce este si astazi la conducerea Affichage Romania.


Ultima contestatie se refera la contractul EPA - PMB referitor la statii, in opinia mea, o situatie net diferita fata de cele de mai sus. Istoria este cam asa: Dintre firmele de outdoor prima care a reusit sa atraga capital semnificativ a fost Euromedia ce a cedat 40% din actiuni fondului international de investitii Advent. Acesta a adus capital de investit cateva milioane de USD si astfel s-a putut intra intr-o discutie cu PMB. Contractul cu statiile necesita peste 1 milion USD de investit iar la acel moment nici o alta firma nu putea visa la asa ceva. A existat o licitatie perfect legala castigata prin ofertarea unei sume lunare semnificative pentru acea perioada. Au fost importate din Franta si montate undeva peste 200 de statii. Pentru a se monta o statie erau cateva conditionari obiective cum ar fi latimea trotuarului si bransamentul electric precum si un pachet de autorizatii de emis de PMB. In campania de presa a fost acuzata lipsa montarii tuturor statiilor RATB precum si minutele referitoare la conditiile locale aferente fiecarui amplasament. Cred ca este absurd sa pretinzi ca aceste minute sa fie semnate de Primarul General. Cu toate ca nu am citit respectivul contract stiu ca acele prevederi aplicabile la expirarea lui contineau clauze favorabile prelungirii cu acelasi partener de genul clauzei de preemtiune. Aceasta prelungire este contestata astazi.

Lasand la o parte argumentatia juridica si trecand la cea morala ridicata astazi, nu pot sa nu remarc ca "faptasii" si-au incasat de mult banii si nu ar fi afectati cu nimic de o eventuala revizuire... Sau asta este cheia situatiei - ne-am luat banii, mai incercam odata ?

joi, 14 mai 2009

Am fost la dezbaterea publica a proiectului de regulament

Pe 12 Mai a avut loc dezbaterea publica a proiectului de regulament de publicitate. Ne-am strans in sala de consiliu a CGMB reprezentantii companiilor de outdoor, 3 reprezentanti ai societatii civile (me included), cativa delegati de la sectoare si prezidiul de sedinta condus de Doru Giugula asistat de Arhitectul Sef si alti Directori din PMB.

Trebuie sa recunosc ca, daca nu as fi fost vaccinat, asi fi perceput desfasurarea evenimentului ca o actiune deschisa, democratica, real menita sa implice partile interesate in gasirea celei mai bune decizii. A luat toata lumea cuvantul, au fost permise divagatii si intreruperi in limite rezonabile, totul a parut ok.

Dar hai sa povestesc pe larg pana nu uit ... Pana sa inceapa sedinta cei de firmele de outdoor au stat pe coridor fumand si facand glumite precaute cu Dl Zelko - seful inspectiei pe publicitate. Am intrat in sala, in dreapta exista un oficiu unde se puteau depune adrese cu observatii. Dl. Giugula a deschis sedinta cu un anunt tare - pana in toamna se definitiveaza regulamentul iar de la 1 Ianuarie 2010 se va demonta tot si se va scoate la licitatie. Totodata se va regandi strategia de taxare a publicitatii mergandu-se pe o taxa de afisaj, o taxa de ocupare a domeniului public si se vor creste masiv incasarile - subiect nediscutabil cu cei din sala. In privinta contractelor in vigoare intre PMB si diverse firme pentru ocuparea domeniului public a fost foarte incantat sa anunte ca se lucreaza la reziliere lor. A dat chiar si un sfat celor din sala ca, pe masura ce contractele in vigoare sunt gasite si publicate pe site , acestia sa le atace in contencios. Ne-a mai adus la cunostiinta ca "se aude" ca deja votul anumitor consilieri locali a fost cumparat si ne-a declarat ca vor fi suspecti acei consilieri ce vor aduce amendamente la momentul votului. In final ne-a invitat sa asistam la respectiva votare.

Mai departe, Dl Zelko a fost invitat sa faca un scurt rezumat al obiectilor si propunerilor depuse in ultima luna, in principal de cei din sala, la proiectul de regulament. Dintre cele depuse de mine le-a abordat pe majoritatea, notabil a sarit peste problema megafoanelor. Pe parcursul enumararii autorii din sala interveneau cu precizari sau chiar glumite. Apoi ne-au fost aduse la cunostiinta verbal si pe scurt cateva schimbari principiale hotarate in urma lecturarii materialelor depuse.

Aici cred ca este momentul sa ma refer si la componenta auditoriului. Au fost prezente cam toate companiile outdoor cunoscute. Un grup compact ca amplasare l-a compus grupul celor cu TV-screenuri din randul carora iesea in evidenta Mihai Roman. Langa ei erau firme gen Imperial sau New Age. Existau in sala dar au fost foarte discreti reprezentanti Affichage si EPA. Mai in spate erau cativa trimisi ai primariilor de sector intarziati si plictisiti. Nu a exista mass-media.

In momentul cand a fost anuntata marea schimbare - tratamentul egal ca autorizare dar nu si ca taxare pentru tv-screenuri fata de celelalte tipuri de afisaje s-a simtit o veselie in sala iar din acel moment subiectul principal a fost atacul contra EPA si Affichage. Imi propun sa dedic un post special istoriei acestor contracte. Vorbitorii au exprimat cam aceeasi idee: Primaria a alocat spatiile publice prea ieftin si prea dubios firmelor mentionate iar ceilalti nemaiavand loc au fost obligati sa se indrepte spre privat. Situatia actuala, pe langa imorala, a fost caracterizata ca fiind concurenta neloiala. De asemeni s-a cerut sa nu se aplice regulamentul pana ce nu se poate scoate la licitatie spatiul public ocupat astazi de cele doua firme altfel acestea vor primi toate bugetele de publicitate. Aceste idei au tot fost repetate de vorbitori in asentimentul salii si presedintelui de sedinta. Dintre firmele mari News nu a mers pe acesta idee, Clear Channel a fost foarte vehementa iar Affichage si EPA-Betacons au tacut.

Am luat si eu cuvantul, nu pentru teme ca distanta fata de intersectie ci pentru a afla cateva principii generale ce presupun ca au stat la baza redactarii textului. De exemplu, citindu-l cu atentie, am observat ca nu exista niciunde in el referiri la "publicitate exterioara", peste tot se refera la "publicitate" prin asimilare "publicitate locala". Intrucat exista unele referiri ce duc spre indoor cum este cea aplicabila vitrinelor din mall am cerut detalii. Spre surprinderea mea am aflat ca se aplica si indoor, Dl. Zelko sustinand ca panourile din mall se supun acelorasi necesitati de autorizare si taxare !?!. Astept cu nerabdare procesul-verbal al dezbaterii sa vad cum a fost prins acest episod. Senzatia mea este ca nu au dat interes indoor-ului si acesta este o "victima colaterala". I-am intrebat de ce nu este in sala nici o firma de indoor si mi-au raspuns ca a venit cine a vrut iar absentii nu sunt probabil interesati. Problema este cred eu destul de complicata. Este firesc ca, indiferent ca este outdoor sau indoor, daca vrei sa montezi un ecran de 12 mp ce are o greutate considerabila sa se puna probleme de siguranta a cladirii si sa se ceara autorizatie. La 10 mp la fel ... Dar la 2 mp ? Dar la o plasma de 40" luata de la Domo ? Unde este granita? Legea nu spune nimic iar bunul simt este relativ zilele acestea ...

Pe baza consensului noul regulament = licitare domeniu public sedinta s-a incheiat dupa 2 ore intr-o atmosfera relaxata. Daca aflu cand se voteaza imi propun sa fiu prezent.

miercuri, 29 aprilie 2009

Comentarii la ultima varianta de regulament

Avand in vedere ca expira perioada de dezbatere publica am incercat sa-mi fac datoria cetateneasca si sa-mi expun parerea pe site-ul PMB. Ieri nu am avut succes, azi am incercat din nou, cu mare atentie pentru a elimina orice posibila greseala proprie de operare. Sa vedem daca se afiseaza, daca nu o sa le fac un mic scandal.
Pana atunci, iata textul comentariului meu:
Am cateva comentarii la acest proiect pe care le voi structura pe mai multe postari pentru claritate. Mai multe detalii si poze la obiect am postat pe blog-ul de la www.advertising-software.eu


Art.2 - Inca de la inceput proiectul de hotarare comaseaza sub notiunea de reclama atat constructia afisajului cat si mesajul publicitar / posterul. Aceasta simplificare este utila redactarii proiectului dar poate da nastere la neclaritati putand rezulta ca este necesar un anumit grad de autorizare in vederea schimbarii graficii unui afis. Trebuie facuta departajarea intre reclama sub forma de poster lipit pe panou, sub forma mesh-ului la care suportul extern este minimal si reclama vopsita pe perete ce nu are nici un fel de constructie specifica.
Art.3 lit. a) In definitia firmei ar trebui specificat ca firma este amplasata in proximitatea unui punct de lucru si de asemeni ar trebui limitata dimensiunea acesteia. Spre exemplificare vedeti calcanul Milenium Bank din zona Piata Victoriei sau poza de pe blog.
Art.4 lit. b) Interzice amplasarea reclamei pe sedii ale autoritatiilor publice. Asa cum este formulat se refera la sediu ca adresa si nu la o proprietate publica. Nu uitati ca exista institutii ce sunt locate cu chirie in cladiri mai mari avand vecini institutii private. Proprietarul cladirii nu va dori sa inchirieze unei institutii publice daca prezenta acesteia ii reduce venitul din chirie sau o va face la un pret al chiriei mult mai mare.
Art.4 lit.c) Lacasurile de cult sunt de drept privat si se pot proteja singure nesemnand contracte de media nu trebuie sa le interziceti dvs. Conform acestui punct reclama pe gardul parcului este interzisa dar nu si in interirul parcului ! Vedeti afisajele de mari dimensiuni din Parcul Carol !
Art.5 lit.e) Ca mobilier urban , pe laga transport in comun si difuzarea presei, mai exista: cabine telefonice, cutii postale, suporturi pt biciclete si chiar bancute si tisnitori.
Art.8 - se ocupa de tv-screenuri. Poate ar trebui sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa aplicati aceste prevederi la video-wall-ul de pe fostul magazin Cocorul. Ce se intampla in acest caz ?
Art.9 lit.g - se refera la copertine. Ar trebui sa considerati cazul cladirilor ce au intre fatada si domeniul public o fasie de teren proprietate privata. In mod normal pe acesta ar trebui sa se poata extinde oricat o copertina. Si nu este vorba numai de copertine, ar trebui aplicat la orice fel de constructie / amplasare de mobilier.
Art.11 lit.c - se refera la materiale publicitare in "incinte expozitionale sau in piete publice, stadioane, complexe sportive si alte asemenea". Aici trebuie delimitat cazul stadioanelor sau Romexpo ce sunt entitati private cu acces controlat si fara vizibilitate din domeniul public. Acestea sunt similare indoor-ului si nu pot face obiectul acestui regulament.
Art.11 lit.d - se refera la vitrinele spatiilor comerciale. In primul rand interiorul vitrinei sau al geamului de apartament cu greu poate fi reglementat de dvs putand duce la numeroase abuzuri. In orice caz nu trebuie uitat ca numeroase vitrine dau spre coridorul de la Mall fiind prin definitie indoor.
Art.11 lit.e - se refera la vehicolele echipate pentru reclama. In primul rand aceasta categorisire a vehicolelor este imprecisa, poate include si vehicule decorate cu autocolante. In al doilea rand trebuie introdusa prevederea interzicerii folosirii de megafoane pe acestea.
Art.13 - se ocupa de expunerea de afise. Pentru a nu se putea repeta afacerea Betacons ar trebui specificat ca reteaua de afisaje pentru afise este operata si in proprietatea Primariei.
Art.14 - contine: "Nu se pot autoriza firme si reclame publicitare ce urmeaza a se amplasa pe constructii neautorizate sau constructii la care au fost facute interventii neautorizate conformlegii, dupa anul 1990." Nu exista bloc in care sa nu se fi daramat un perete de bucatarie sau sa se fi inchis un balcon. Aceasta prevedere lasa loc la nenumarate abuzuri, pentru unii blocul fiind ok pentru altii nu! In definitiv in AC exista un proiect tehnic ce trebuie sa tina cont de situatia defacto.


In incheiere cred ca ar trebui specificat foarte clar ce se intampla cu afisajele existente astazi si autorizate complet. Daca acest regulament se aplica numai pentru afisajele noi efectul sau urbanistic este minim, daca le afecteaza pe cele existente atunci trebuie mult mai multe detalii si prevederi, neaparat in consonanta cu firmele proprietare.

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Noua propunere pentru Regulamentul PMB

De data aceasta initiatorul este Primarul General cu suportul aparatului primariei. Iata textul. Abordarea este mai serioasa, textul pare mai inchegat. Iarasi cascavalul se muta la PMB, sectoarele raman sa-si bata capul cu micii comercianti.


Meshurile sunt ostracizate indirect printr-o prevedere interpretabila prin care orice derogare de face prin PUZ, iar TV screenurile sunt distruse practic.

In mod surprinzator foarte putine comentarii pe site pana spre finalul perioadei de comentare, practic singurul reprezentant media a fost Mihai Roman.

Cum pare ca acesta tura este serioasa va trebui sa ma apuc sa comentez pe site-ul primariei.

duminică, 12 aprilie 2009

Companiile au guvernul ce-l merita ?

Zilele astea guvernul ne-a fericit cu o OUG ce cuprinde impozitul forfetar, deducerile aferente automobilelor de firma si multe altele.


La prima veder ANSE nu este afectata major de nici una dintre prevederi dar am gasit totusi una: faptul ca orice achizitie intracomunitara iti reduce automat perioada de raportare de la trimestru la luna. BAD !

O sa platesc in continuare reclama pe Google din buzunarul propriu, mai rau este cu factura Microsoft ce va veni anul viitor. Am incercat sa le ridic mingea la fileu intr-un mod informal dar n-am reusit, ba chiar am fost tratat cu o oarecare lipsa de respect. Pacat, ar trebui sa fie mai ageri si mai informati. Sau macar sa simta cand este un topic important.

vineri, 10 aprilie 2009

Clear Channel Romania si anul 2008

Dupa cum am aratat in acest post Clear Channel Romania (fosta Klass) a inceput anul cu o mica sperietura ... Zilele astea s-au mai linistit si au iesit in presa cu urmatorul text:


Compania de publicitate outdoor Clear Channel Romania, parte a grupului american de advertising Clear Channel Outdoor, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 9,2 mil. euro, cu 50% mai mult fata de anul precendent, Romania fiind una dintre cele mai dinamice piete pentru companie, alaturi de China si Turcia. „Piata locala de publicitate stradala are un potential de crestere semnificativ . Cu toate acestea este greu sa facem o estimare pentru acest an a businessului", a declarat Mihai Mihai, CEO al Clear Channel Romania.


Ma bucur pentru ei din doua motive. Unul ar fi ca, cu ani in urma, a fi cumparata compania la care lucrai de Clear Channel era un Holy Grail si am ramas cu o oarecare simpatie pentru acest brand iar al doilea este Klass, o companie ce nu a fost implicata pana acum in nici un scandal major. Dar mai este timp, sperietura a fost scoasa de pe ordinea de zi fara tam-tam, poate o sa aflam intr-o zi de ce si care a fost povestea adevarata.

Aberatii ... 2

Mai ramasese ceva si ma gandesc sa-mi fac datoria si sa abordez si problema firmelor de companie. Din propunerea de regulament:

a) Firma - reprezinta elementul constructiv aplicabil pe cladire sau independent, pe care se inscriptioneaza date de identificare a unei institutii publice, societati comerciale, fundatii, denumirea comerciala, obiectul de activitate sau orice alt text specific, sub care o persoana fizica sau juridica isi exercita activitatea intr-o cladire sau intr-o incinta ..

Sa luam un caz similar cu cel din imaginea de mai jos:



Avem un perete al unei cladiri de birouri vopsit cu sigla locatarului ei. Sa vedem clauzele relevante:


a) Firma se amplaseaza pe fatada spatiului pe care il defineste, in locuri special prevazute din constructia imobilului sau care sunt posibile din punct de vedere arhitectural si constructiv.

Singura dezbatere ar fi daca este vorba de fatada sau nu. Sunt destule argumente spre un rezultat afirmativ. Deci ...

joi, 26 martie 2009

Aberatii ...

In Regulamentul retras exista multe subiecte in suferinta printre care: „Autovehicolele Speciale” si Vitrinele. Primul subiect dovedeste prostie iar al doilea adauga si o lipsa de intelegere a termenilor altor regulamente. Sa le luam pe rand:


Art.10
e) Se pot utiliza vehicule special echipate pentru a face reclama pe teritoriul municipiului Bucuresti, in urmatoarele conditii:


em="">1) suprafata de publicitate amplasata pe un vehicul nu va depasi 16,00 mp
2) este interzisa stationarea vehiculului special echipat pe drumurile publice sau in parcarile amenajate pe domeniul public sau privat al municipalitatii.
3) este interzis ca aceste tipuri de vehicule sa circule in convoi mai mare de doua masini si cu 0 viteza mai mare de jumatate din viteza maxima admisibila pe tronsonul de strada


In primul rand initiatorii textului ar trebui sa realizeze ca acesta poate fi aplicat numai acelor vehicule ce au fost Omologate RAR cu scopul special de vehicul de publicitate. Exista o singura firma ce foloseste o flota de vehicule ce poate ca sunt inmatriculate in acest mod, exista nenumarate dacii papuc sau remorci ce transporta un afisaj asezat pe platforma acestora. Pentru acestea suportul publicitar este cargo, nu face parte din vehicol.
Punctul 2) isi propune sa elimine concurenta acestor tipuri de afisare facuta afisajelor fixe stradale. Idee nobila dar ar trebui pentru punerea in practica sa fie modificate multe alte acte normative. De exemplu un angajat al unei firme specializate inchiriaza un spatiu de parcare de la Primarie in baza unui act de comodat apoi va fi amendat ?!?
Punctul 3) se regaseste si in regulamentul altor municipii si arata cat de putin inteleg consilierii aceasta activitate: Interesul acestor vehicole cu reclama este sa circule cat mai incet adresandu-se si pietonilor. Interesul celorlalti participanti din trafic este , pentru fluidizare, ca aceste vehicule sa circule cu viteza normala pentru respectiva zona. Deci aceasta prevedere este in avantajul advertiserilor si in dejavantajul publicului. Mai departe: cine o sa aplice aceasta prevedere masurand viteza si oprind masinile in trafic ? Politia Rutiera – poate tehnic si legal – dar nu se ocupa cu asa ceva. Politia Locala sau inspectorii din primarie – ce gluma buna ! Din pacate aceast tip de prevedere se regaseste si in alte regulamente.


Si in final: lipseste ceva de bun simt. Trebuie reglementata poluarea sonora pe care o produc megafoanele montate pe aceste masini. q.e.d.




Tot din Art.10



c) Se pot amplasa temporar, pe perioada derularii unor manifestari culturale, comerciale sau sportive, in incinte expozitionale sau in piete publice, stadioane, complexe sportive si alte asemenea, baloane sau materiale publicitare gonflabile purtatoare de reclame.
d) Se pot amplasa reclame realizate cu materiale autocolante pe geamul vitrinelor spatiilor comerciale.


Cele doua puncte de mai sus excepteaza respectivele actiuni de necesitatea eliberarii unei autorizatii de constructie. Foarte frumos dar inutil, aceasta obligativitate este reglementata prin legea 50 astfel: Art. 3. - Autorizaţia de construire se eliberează pentru: .... h) lucrări de construcţii cu caracter provizoriu: chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere situate pe căile şi spaţiile publice, corpuri şi panouri de afişaj, firme şi reclame, precum şi anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole situate în extravilan

Deci nu este nevoie oricum de AC. Smecheria este alta: se enumera cateva modalitati de reclama exceptate deci, pentru cei mai slabi de inger, ce nu este exceptat este inclus si are nevoie de AC ...

Cu Art. 11 deja intelegem mai bine de unde atata bunavointa:


b) Amplasarea materialelor publicitare prevazute la art. 10 lit. d) [decorari vitrine] se va face in baza Avizului de amplasare eliberat de compartimentul cu atributii in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului din cadrul Primariei de sector, dupa achitarea taxelor de publicitate prevazute de actele normative in vigoare.
c) Amplasarea materialelor publicitare prevazute la art. 10[incinte expozitionale, stadioane] lit. b) [bannere], c)[gonflabile], si e) [vehicule speciale] se va face in baza Avizului de amplasare al Primariei Municipiului Bucuresti, emis de Directia Urbanism si Amenajare Teritoriala din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, dupa achitarea taxelor de publicitate prevazute de actele normative in vigoare.


 
Si de aici incepe nebunia: vorbim de interiorul (vitrinele - ce pot sa dea spre coridorul de la mall) spatiilor comerciale ; incinte expozitionale; stadioane fara a ne limita la asta. Vorbim deci de proprietate privata ce include proprietatea privata cu acces controlat (cu bilet de intrare). Deci nu vorbim de spatiu public. Deci se doreste a se obtine aviz pentru a efectua publicitate in spatiu privat si sa se plateasca taxe pentru aceasta. Daca aceasta idee este corecta atunci se aplica si pentru publicitatea indoor din mall-uri si magazine, baruri, sali de asteptare CFR sau aeroport, etc. Incercam intai asa si daca merge trecem si la acestea ? Toate acestea nu sunt tipuri de publicitate adresabila pietonilor inocenti, toti cei vizati de aceasta sunt acolo prin propria lor alegere si in cunostiinta de cauza ! Din punct de vedere juridic nu exista nici o diferenta intre sala de conferinte a Romexpo si sala de meeting a unui firme, ba chiar nici fata de locuinta noastra. Daca Craciunul viitor imi pun in geam o ghirlanda de globuri Coca-Cola voi fi amendat ? Dar daca sunt pe brad fiind vizibile din strada ? Sa supun aprobarii primariei perdeaua sa nu cumva sa fie in culoarea galben Kodak ce este marca inregistrata ? Sper sa se trezeasca cineva sa combata aceste idei din fasa ...

Si pentru ca am promis sa ma refer si la regulamentele altor orase, iata ce se intampla la Sibiu:


13.4.1 - Fatade comerciale - vitrine.


Dispozitiile se aplica la toate imobilele existente.Documentatiile pentru autorizarile acestor lucrari vor fi insotite de plan de situatie, releveu al fatadei care se modifica si fotografii ale fatadelor invecinate. Din proiectul de modificare trebuie sa rezulte la o scara suficienta / ex. 1/50 / modul de tratare a golurilor, tratamentul structurii, propunerile de amenajari interioare, valorificarea elementelor existente. Documentatia se va completa cu detalii privind inscriptiile proiectate / numar, dispozitii, dimensiuni, materiale, culoare, iluminare / si memoriu explicativ.


Pentru imobilele vechi cu goluri la parter, vechile strapungeri / goluri / vor fi conservate sau reconstituite cu ocazia operatiunilor de amenajare. Se interzice comasarea golurilor.


 
Dupa cum se vede se reglementeaza constuctia vitrinei – dimensiunea golului in zidarie, materialele si finisajul glafului in nici un caz modul de aranjare a marfii !







Retragere !

Proiectul de Regulament de Publicitate al PSD a fost retras din dezbaterea publica ! Pentru ca din fericire am pastrat o copie avem material de lucru. L-am citit si am extras cateva prevederi ce nu mi-au parut ok, poate o sa le public totusi. Mai mult mi-au atras atentia doua idei ce se regasesc si in alte regulamente ce sunt absurde sau ilegale si pe care le voi aborda intr-un post separat.

vineri, 20 martie 2009

World War !

Astazi am auzit prima salva de tun ! Primaria Capitalei a facut public proiectul Regulamentului de Publicitate. Mai degraba trebuiau sa-i spuna anti-publicitate. Un citat:

h) Este interzisa amplasarea oricaror forme de reclama publicitara, atat pe domeniul public cat si pe fatada cladirilor situate pe urmatoarele artere :
B-dul I.c. Bratianu, P-ta Universitatii, b-dul Nicolae Balcescu, b-dul Gheorghe Magheru P-ta Romana, B-dul Lascar Catargiu


Calea Victoriei, P-ta Revolutiei, P-la Victoriei


B-dul Aviatorilor, P-la Charles de Gaulle, B-dul Mare~al Constantin Prezan, P-la Arcul de Triumf


Sos. Kiseleff


P-la Dorobanli, Calea Dorobanli (lntre Sos. Stefan cel Mare si P-la Charles de Gaulle)


B-dul Regina Elisabeta


P-la Lahovari


De asemeni cateva absurditati: pe bulevardele mentionate magazinele nu pot avea reclama brandului ce-l vand pe fatada la nivelul intrarii, panourile trebuie sa fie peste tot la minim 50m distanta intre ele, dar , ce-si doresc cu adevarat: toate jocurile se fac la Capitala ! Text

Mesh Wars - Episode 2 - Update

Dupa cum spuneam a existat si o intalnire , dezbaterea oficiala la care au participat spre marea mea mirare asociatii de locatari dar nici o firma de outdoor !

Am procurat procesul verbal al dezbaterii ! Iata-l

miercuri, 18 martie 2009

Mesh War - Episode 2 - The Debate

Initiativa PDL+PSD de interzicere a mesh-urilor in Bucuresti s-a impiedicat in formalitatea dezbaterii publice asa ca am bifat si acest moment. Dezbaterea a constat in ~ 100 de comentarii pe site-ul primariei (95% contra interzicerii) si intr-o intalnire cu publicul la care majoritari au fost reprezentanti ai locatarilor.


Presa a prezentat intanirea cam asa, (din site realitatea) :
Reprezentanţii asociaţiilor de locatari prezenţi la o dezbaterea publică privind proiectul de hotărâre ce interzice amplasarea suporturilor publicitare de tip plasă de pe imobile se împotrivesc acestei iniţiative, pe motiv că vor pierde o sursă de bani pentru reparaţiile blocurilor.



"Nu înţelegem de ce ni se bagă mâna în buzunar şi ni se iau banii care ne sunt necesari pentru reparaţia blocurilor, mai ales că e vorba de o proprietate particulară", a spus Liviu Zaman, preşedintele unei asociaţii de proprietari. El s-a declarat de acord cu eliminarea reclamelor de pe blocuri în condiţiile în care municipalitatea ar ajuta financiar asociaţiile de proprietari, pentru reparaţii şi reabilitări.


Preşedintele unei asociaţii de pe bulevardul Magheru, Dinu Gabriel, a spus că primăria de sector nu acordă sprijin asociaţiilor de proprietari. "Noi stăm într-un bloc vechi, iar primarul Chiliman nu ne dă niciun ban pentru reabilitarea termică şi seismică a clădirii, deşi avem nevoie aceşti bani".

[...]

În replică, unul dintre iniţiatorii proiectului, consilierul PDL Horaţiu Ţica, a menţionat că panourile publicitare din alte capitale europene sunt amplasate pe termen scurt, nu timp de câţiva ani, cum se întâmplă în Bucureşti.

Ţica a spus că organizaţiile neguvernamentale au fost cele care au cerut eliminarea reclamelor de pe blocuri, lucru confirmat de Dan Trifu, vicepreşedintele asociaţiei Eco Civica, potrivit căruia asociaţiile de locatari care vor bani îşi pot amplasa panouri luminoase deasupra blocului. Ca exemplu a fost dată o asociaţie de locatari de pe bulevardul Magheru, care are amplasate trei panouri luminoase pe bloc şi a primit suma de 130.000 lei în interval de patru luni, plus o taxă de rezervare a panourilor.

Intenţia edililor Capitalei de a interzice amplasarea suporturilor publicitare de tip plasă pe suprafaţa imobilelor a fost contestată şi de mai multe firme din domeniu. Astfel, dincolo de prejudiciile financiare create asociaţiilor de locatari, unele voci consideră că, dacă se va trece la interzicerea amplasării suporturilor publicitare de dimensiuni mari, bugetele alocate acestui tip de suport vor migra către outdoor-ul tradiţional, favorizându-se pe această cale firmele axate pe acest segment. [...]
Si daca tot este o dezbatere, sa-mi spun si eu parerea: Mesh-urile sunt urate. Blocurile sunt si mai urate. Turisitii nu le vad pentru ca se uita dupa cainii vagabonzi, nu admira blocurile. Teoretic ar trebui limitata utilizarea lor iar din punctul de vedere al industriei publicitatii acum este cel mai bun moment, DAR, fondurile alocate mesh-urilor nu vor mai ajunge in comunitatea locala. Mesh-ul este pentru advertiseri grandomani de tipul "uite ce reclama mare am in intersectie", nu pentru cei ce fac un media plan pe criterii cat de cat profesioniste.

vineri, 13 martie 2009

Trilulilu e trilulilu

Am zis sa le dau o sansa ca sunt de-ai nostrii ! Am zis ca, daca tot se afiseaza reclame le inceputul clipului, sa fie reclame relevante pentru romani. Gresit ! Totusi trebuie sa prospere cei mai buni, iar Trilulilu nu sunt buni . A durat cateva ore pana sa afiseze 3 filmulete iar pentru 3 poze imi tot spun de 1 saptamana sa mai incerc odata. Nici macar atitudinea nu o au potrivita. In locul lor incercam sa aflu DE CE nu merge si subsidiar sa rezolv problema clientului.


Nu stiu, Nu pot, sa fie sanatosi. Orice nou clip va poposi in Youtube iar pozele le voi tine pe site-ul propriu.

luni, 9 martie 2009

Eveniment SPLA

La sfarsitul lui Ianuarie Microsoft Romania a organizat un eveniment cu circuit restrans dedicat licentierii SPLA (Microsoft Service Provider Licensing). Vedeta a fost Stefan Schwarz, CEE Licensing Specialist, Microsoft Corporation ce a prezentat si a raspuns intrebarilor noastre despre aceasta modalitate de licentiere, cred cea mai complexa si indigesta dintre cele cu care lucreaza Microsoft.
Bine stapanita, SPLA, este cea mai convenabila solutie de a oferii clientilor nostrii acces la diversele tehnologii software ale Microsoft. In esenta este o inchiriere a softului si hardului la preturi convenabile si pe perioade foarte flexibile ( 1 luna perioada minima fata de 2 ani la SA). M-am luminat cu multe aspecte legate de modul in care Microsoft isi intelege propriul contract.

Pentru mine in mod particular a fost de interes sa ma intalnesc cu Teresa Morcinek (in poza) accountul meu de la Insight cu care derulez contractul SPLA. Este o persoana deosebit de agreeabila si saritoare pe care te poti baza intotdeauna.



In Romania exista 2 reprezentanti Microsoft pe aceasta linie, Insight ce are birourile in Austria si HP Romania. Anul trecut in mod firesc am apelat prima data la HP Romania dar nu am reusit sa trec de primul angajat si sa obtin detalii si o oferta.

duminică, 8 martie 2009

Mai exista o speranta ...

Dupa show-ul execrabil dat de Consilul General Bucuresti iata ca apare si o raza de speranta. Moise Guran in al sau BizBazar are o opinie corecta si la obiect despre acest subiect. O emisiune pe care o apreciez mult !



Vai de capul nostru ....

In februarie s-a desfasurat scena penibila din film in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Local Bucuresti. De altfel toata sedinta este incredibil de low, aduce aminte de fostul CPUN si ma face sa ma intreb daca oamenii de bun simt ce au fost la vot din constiinta cetateneasca stiu pe cine au votat.


Pe scurt, consilierul Horatiu Tica din partea PD-L doreste sa introduca pe ordinea de zi o motiune de interzicere a MESH-urilor in Bucuresti. In sala este prezent Dl. Mihai Gabriel ce reprezinta Clear Channel Romania si incearca sa-si sustina punctul de vedere. Cum reuseste vedeti in film ...



Horatiu Tica imi este binecunoscut inca din anii 90. Contributia sa in aspectul actual al outdoor-ului in Bucuresti este semnificativa si nu este de natura sa ma faca astazi sa-l cred o persoana interesata de confortul locatarilor de bloc. Vom vedea cum evolueaza lucrurile si in final va fi mai clar cine trage sforile.