luni, 14 decembrie 2009

fraude si fraudatori

Sa bat fierul cat este cald ... Fraudarea alegerilor se face dintotdeauna, din perioada interbelica, in perioada comunista si desigur astazi. Frauda include votul platit, votul dirijat, votul numarat eronat. Daca comunistii fraudau numaratoarea astazi acest lucru este mai greu de crezut. Toti membrii comisiei din sectia de votare sunt numiti / trimisi de partide, chiar si cei declarati apolitici. In turul 2 oamenii lui Geoana erau preponderenti in comisie iar numaratoarea paralela face stupida orice fraudare a centralizarii votului.
Cu exceptia cazului in care oamenii psd-ului au fost cumparati de pdl , o ipoteza de lucru nu chiar atat de imposibila pe cat pare la prima vedere, nu cred ca exista probleme majore in procesul de votare incepand cu intrarea votantului in sectie.
Exista insa clar probleme legate de votul cumparat si votul multiplu. Din pacate acestea nu vor fi dovedite deoarece ambele parti au apelat la ele. Diferenta a facut-o faptul ca pdl-isitii erau disperati si aveau bani iar psd-istii au fost mai stramtorati si s-au culcat pe o ureche adormiti fiind de suma procentelor atrase teoretic de la candidatii necalificati in turul 2.
In opinia mea pentru a creste calitatea votului in viitor ar trebui aplicate urmatoarele masuri:
1. pentru a vota la alta sectie decat cea la care este arendat votantul trebuie sa anunte cu 1 saptamana in avans ca va fi plecat. El va fi astfel sters din lista sectiei de baza iar la sectia speciala va fi introdus in calculator ca votant.
2. votul in strainatate sa dureze mai multe zile si sa fie programat inaintea celui din tara. Votarea sa se incheie simultan cu cea din tara.
3. pentru rezidentii din Romania votul sa fie obligatoriu , neprezentarea fiind pedepsita cu o amenda simbolica.

Mai trebuie neaparat facut ceva: miile de oameni dovediti sau usor dovedibili ca fraudatori sa fie pedepsiti penal. Este uimitor cum partidele ce i-au trimis opresc justitia in acest caz intr-un mod evident , fara teama si fara reactie din partea publicului.

In final si fara o legatura directa. Este dezarmant cum operatiunea de a strange circa 20.000 de seturi de 3 cifre in cateva ore este considerata o performanta uluitoare si suspecta ... daca Videanu este considerant performant cum or fi ceilalti ....?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu