miercuri, 8 iunie 2022

Poziții oficiale vs legea Interoperabilității

Am vești deloc bune despre proiectul de lege al interoperabilității. Astăzi la Senat, la comisia ITC, au fost prezentate pozițiile oficiale ale instituțiilor interesate:

👉STS a propus ca platforma să fie operată de el în locul ADR și să fie găzduită în cloudul guvernamental. Argumentele aduse derivă din relația directă cu participanții pe care o are deja în calitate de ISP precum și din abilitățile tehnice superioare comparat cu ADR.

👉MAI susține proiectul dacă controlul asupra accesării registrului rămâne doar la operatorul său (ADR nu se mai implică în acest sens) și dacă se scot din text cele câteva registre nominalizate expres (unele de la MAI) urmând ca registrele de bază să fie identificate ulterior prin HG.

👉MCID ar fi avut ceva propuneri dar textul concret încă nu ajunsese la reprezentantul său care astfel nu a putut spune decât că ar exista ceva.

⚠️ADR nu a participat, nu știu dacă a fost invitată.

👉ANIS susține ideea inițială dar are nevoie de timp pentru a evalua noile propuneri.

❌Administrația Locală care a trimis propuneri prin AMR nu a fost invitată iar propunerile sale nu au fost menționate nici măcar ca primite.

Așadar ...

Da, ar avea sens să fie în cloud dar ce facem până este acesta gata? Da, STS este mai competent tehnic decât ADR, are reprezentanți în fiecare județ, dar este îndeajuns ?

Lipsa oricărui control extern în privința deschiderii registrelor este exact situația de azi, cu nonrezultatele cunoscute. Pare că MAI vrea să interoperabilizeze registrele sale cândva, când se va decide că-i este convenabil, nimeni nu-l va putea obliga să inițieze HG-ul necesar.

MCID este agățat de bara scării ultimului vagon, ADR a rămas prin gara. Restul instituțiilor și probleme interoperabilității par a nu conta în ochii comisiei IT de la Senat, de altfel astăzi subiectul a atras un cvorum foarte discutabil. 

Concluzia ❓ S-a amânat proiectul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu