vineri, 10 iunie 2022

Achiziție EUDI Wallet (eIDAS #56)



Astăzi Comisia Europeană a demarat achiziția pentru European Digital Identity Wallet. Se va selecta un furnizor care, până la finalul acestui an, va livra un prototip MVP pentru a fi testat de statele membre în large scale projects. Finalizare Q4 2023.

Valoare estimată: 26 mil euro.

Aplicația finalizată (aplicație de mobil + platforme server conexe) vor fi puse la dispoziție de CE ca Open Source.

EUDI Wallet este doar gazda și modalitatea de comunicare a datelor. Inițializarea sa cu date se va face pornind de la un mijloc de identificare cu nivel de asigurare „Ridicat” apoi sunt colectate date online de la unul sau mai mulți furnizori de registre de bază precum și certificate de semnare de la furnizorii specializați.

Concepția high-level aparține unui grup de lucru organizat de CE cu mai bine de 1 an în urmă. 

În Romania ....

Nu există niciun plan de creare a unei scheme naționale de identitate cu nivel „ridicat”. Singura instituție care ar putea practic face asta este MAI în marja proiectului CEI.

Conceptul de furnizor de atribute certificate este schizofrenic între aspectul tehnic care se vrea implementat de PSCID și aspectul legal care este legat de operatorul registrului. Ideea de a folosi PSCID ca proxy/intermediar necesită o construcție juridică foarte pretențioasă la nivel de lege, cu aliniere la eIDAS-ul nou.

Rămân în continuare uimit de lipsa de viziune și planificare a Guvernului României atât timp cât CE și-a publicat clar intențiile și roadmap-ul, ba chiar ne-a cerut și opinia asupra lor.

link procedură achiziție și specificații tehnice: https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:309685-2022:TEXT:EN:HTML&src=0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu