marți, 21 iunie 2022

Desfășurare dezbatere OUG Cloud



Am participat ieri la dezbaterea publică pentru OUG-ul Cloudului Guvernamental. Link către înregistrare în primul comentariu, aici câte ceva despre eveniment.

În primul rând trebuie să observ impactul organizării de calitate. În mod tradițional ne înghesuiam într-o sală din bld. Libertății unde era foarte cald și stăteam pe scaune incomode. În timp acumulai o stare de nervozitate ce era decontată de prezidiu la nivel subconștient. Ieri am avut o sală tip cinematograf, cu AC, în care s-au răspândit și coagulat poate 50 de participanți, toți cunoscuți în domeniile lor de activitate. O atmosferă mult mai calmă și civilizată decât am fost obișnuit.

Eu am trăit încă o dată acea experiență în care interlocutorul îți confirmă inclusiv non-verbal acordul său cu ce spui dar ulterior, probabil și în acest caz, nu se schimbă nimic.

Totuși am pledat pentru acceptarea in cloud a companiilor private producătoare de aplicații SaaS. Am explicat că este benefică concurența acestora și că ADR nu este bine să fie singurul furnizor. Am fost întrebat dacă pentru aplicațiile mainstream nu este cazul să fie oferită o aplicație gratis de către stat, am răspuns cu (aproape) o glumă – atunci când este observat succesul unei aplicații oferite de un privat, precum procedează Microsoft, ADR să cumpere aplicația (sau să facă una similară pentru că în EU nu sunt protejate analiza de business și modalitatea de utilizare a aplicațiilor informatice).

Desigur, pentru a ajunge în cloud, aplicația va trebui să treacă teste de securitate, interoperabilitate, standardizare a datelor și semantică.

Apoi am abordat problema încrederii.

Am argumentat că pentru utilizator este esențial să aibă un singur interlocutor atunci când utilizează o aplicație SaaS, care să răspundă în fața sa pentru calitatea serviciului. Este descurajantă ideea de a fi pasat cu problema ta între MCID-ADR-STS-SRI. Și prin GDPR, în utilizarea unei aplicații SaaS, furnizorul nu poate fi decât „împuternicit”, există numeroasă jurisprudență UE în acest sens.

Nu în ultimul rând am spus că nou introdusul control parlamentar este o glumă inutilă, nu impresionează (pozitiv) pe nimeni.

Spre final am mai avut o intervenție în care am argumentat că impunerea unui ghid pentru achiziția serviciilor de cloud comercial, deși necesar, va descuraja utilizarea acestora deoarece instituțiile nu au capacitatea de a evalua (stufoasele) condițiile juridice de utilizare. Soluția corectă este ca ADR să facă această evaluare iar în catalogul de produse din SICAP aceste servicii să aibă o viză de endorsment. 

După prima mea intervenție a vorbit Radu Puchiu care a pledat direct împotriva rolului decizional al STS, ba chiar a intrat într-un dialog cu directorul acestei instituții.

Au mai vorbit două ONG-uri cu referire la aspecte din zona drepturilor cetățenești precum și ANIS și membri marcanți (Oracle, Microsoft) care au pledat pentru perfecționarea proiectului în direcția deschiderii către piață și concurență a serviciilor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu