vineri, 17 iunie 2022

Integrarea cu Moldova (eIDAS #57)

Integrarea „excepțională” cu Rep. Moldova este atât o necesitate obiectivă, adusă de numărul mare de oameni cu interese în ambele țări, cât și rezonantă la nivel istoric și emoțional.

Toată stima mea pentru cei care își dedică timpul și energia acestor proiecte 👏

Prima inițiativă de acest fel pe care am analizat-o, a fost, prin 2010, ideea de a elimina tarifele de roaming între cele două țări. Poate fi impusă de guvernul moldovean dar nu și de cel român, ținuți fiind româniii de principiile pieței unice europene. De aceea tot vedem declarații în acest sens, ba chiar de curând a fost și un protocol interguvernamental, dar nu vedem rezultate. Poate fi obținut numai printr-o negociere netransparentă cu operatorii mobili activi în România, greu când la noi nu există „ein mann ein wort ”.

În schimb noua idee a Min. Burduja poate fi rezolvată creativ. Și aici există Regulamentul UE eIDAS care nu permite o abordare de natură juridică însă există posibilitatea mecanismului tehnic  de semnare încrucișată (mesh trust). Pe scurt, fiecare parte își inserează un certificat în lanțul de încredere al celeilalte părți.

Soluția nu ar contrazice eIDAS, ar funcționa tehnic însă ar putea activa sensibilități instituționale dacă nu naționale. Nu degeaba CA vine de la Certificate Authority - va fi necesară încredere și externalizare a autorității statale, însă de ce am avea politicieni dacă nu pentru a construi asta?


https://protv.md/.../ministrul-roman-sebastian-ioan...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu