marți, 7 iunie 2022

OUG Cloud și analiza Consiliului Legislativ

Mâine este pe OZ la Senat, ca primă cameră, comisia de ITC, proiectul de lege a interoperabilității. Prilej să analizăm recolta de avize aferente:

👉Consiliul Economic și Social a avizat favorabil, fără comentarii.

👉Consiliul Concurenței a considerat că nu există elemente în coliziune cu concurența sau ajutorul de stat.

👉Consiliul Legislativ are o opinie de o lungime peste medie, axat în principal pe observația că textul nu întrunește criteriile de claritate, precizie, previzibilitate și predictibilitate urmată de 12 pagini de corecturi sugerate.

Avem însă și câteva ridicări de sprâncene din partea CL. Astfel:

👉La 4.1 ne atrage atenția că legea, așa cum este scrisă, va fi aplicabilă domeniilor de ordine publică și apărare națională fiind exceptat doar domeniul securității naționale. Ne sugerează că aceste trei domenii sunt îndeobște tratate unitar.

👉La 4.15 cu privire la Art.18 – cel cu obligarea companiilor private să modifice aplicațiile publice – ne spune că formularea este lipsită de claritate și oferă o reformulare mai favorabilă pentru companii, care adresează doar contractele SaaS.

👉La 4.16 ne spune că articolul care obligă MFP să bugeteze fonduri pentru interoprabilitate in Bugetul Național este inutil și de eliminat

👉La 4.19, despre avizul CTE, ne spun că formularea este stângace și trebuie rescrisă, fără a părea că CL înțelege contextul și limitările funcționării CTE.

⚠️Este un proiect de lege important, ar fi fost de dorit să existe mai multă transparență în comisie, inclusiv posibilitatea de a viziona online lucrările. Cine are trecere pe la președintele comisiei, sen PSD Humelnicu Marius, este binevenit cu o vorbă de susținere.


link analiză Consiliul Legislativ: https://senat.ro/Legis/PDF/2022/22L353LG.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu