Cred că voi începe un foileton despre OUG-ul pentru Cloud și legea Interoperabilității. Întâi cloud-ul, pentru că nu pot ignora cititorii abilitați să aprobe jaloanele PNRR.
Însă azi s-a discutat la CDEP Raportul pe interoperabilitate, de altfel într-o procedură parlamentară care va rămâne în istorie, și mă simt dator să aduc noutăți despre dubiul arhitectură distribuită vs centralizată a PNI, despre care am scris deja.
Azi, așadar, reprezentantul ANIS a cerut lămuriri de la dep PNL Sabin Sărmaș. Răspunsul a fost cam așa:
„Și eu am pus o întrebare despre acest nou alineat introdus, nu vorbim despre o centralizare a datelor, ar intra în conflict cu tot ce scrie în restul legii. Argumentul MAI a fost că aduce mai multă claritate. Din punctul nostru de vedere acest articol nu ajută foarte mult, nici nu încurcă foarte mult. Am avut un agreement și dorim să-l păstrăm în continuare.”
Nu-mi este clar azi care sunt acele alte articole din lege care garantează adoptarea unei arhitecturi distribuite. Vom vedea în M.O. , după ziua de azi forma textului îmi este incertă.
Însă, de principiu, nu există articole de lege inutile, nimeni nu le poate refuza valoarea de legiferare în interpretările judiciare, arbitrale sau administrative. Un articol prost scris va fi interpretat spre cea mai apropiată logică care-i oferă aplicabilitate.
Că lucrurile nu sunt clare, deducem și din spusele unui general STS prezent la comisie pentru divergența cu SRI (pe care, de altfel, au și pierdut-o).
Pe scurt SRI consideră că PNI este o aplicație SaaS în cloud-ul guvernamental, STS spune că va include o componentă consistentă PaaS și așa își raportează responsabilitățile.
Pentru noi este remarcabilă ideea de PaaS care implică direct existența unui transfer masiv de date, nu un simplu catalog de adrese și drepturi
Mă opresc aici, las discuțiile serioase pentru când vom fi bifat jalonul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu