duminică, 26 iunie 2022

Bombe sub presiune în Legea Interoperabilității

Mâine este Comisie Comună de Raport la Senat iar Guvernul României va susține un amendament care schimbă profund natura legii interoperabilității.


Prin:

După alin.(1) se introduce un nou alineat, respectiv alin.(2), care va avea următorul cuprins: 

„(2) Prezenta lege reglementează crearea, operaționalizarea și administrarea instrumentului/mijlocului necesar pentru livrarea într-un format integrat a mai multor servicii electronice prin implementarea platformei de interoperabilitate.”. 


Se transformă platforma natională de interoperabilitate dintr-o abordare distribuită, în care există un catalog central de resurse și ACL-uri dar schimbul de date este direct între instituții, către o abordare centralizată, în care toate datele curg printr-un singur punct, la ADR. Mai mult se implică că vorbim nu numai de date ci și de servicii, adică de un portal unic în care se vor regăsi toate serviciile publice electronice.


Ambele abordări arhitecturale sunt valide, și răspândite prin lume.


Este însă deranjant că într-o lungă procedură de co-creare a acestei legi cu societatea civilă s-a tot evitat discutarea acestei alegeri arhitecturale iar astăzi este introdusă într-un pachet mare de amendamente pentru care oferă senatorilor doar 2-3 ore de analiză.


Pentru că .... criza de timp PNRR.

După 3 săptămâni de amânări pe ordinea de zi a Comisiei ITC din Senat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu