duminică, 8 decembrie 2019

Ultimul MCSI

Cred, în general, că desemnatul în demnitatea de ministru are nevoie de profesionalism , abilități (skils) și context politic. În ordinea crescătoare a importanței ...

Cum noul guvern reorganizează domeniul lent și bâlbâit mă văd nevoit să renunța la ideea inițială de a trata tranziția într-o singură postare și voi scrie acum despre fostul ministru al MCSI, dl. Alexandru Petrescu. Am avut ocazia să-l văd mai îndeaproape cu ocazia hackathon-ului dedicat codurilor poștale pentru care, în calitate de șef al Poștei Române, a pus lucrurile în mișcare pe partea sa de masă.


Pentru mine numirea sa a fost o mare ușurare, începeam să simt o panică legată de reprezentarea României în cele 6 luni de președinție prin fostul ministru Bogdan Cojocaru, aș zice cel mai slab ministru MCSI de la Valerian Vreme încoace. Desigur, refuz să găsesc o calitate în a ține locul benign și ocupat.

Forțat probabil de eveniment, PSD l-a numit pe dl Petrescu ca fiind o persoană cu abilități remarcabile și profesionalism în domeniu net superior înaintașilor săi. Dovada acestora era cariera remarcabilă anterioară în mediul privat internațional și prestația sa ca ministrul al economiei și al mediului de afaceri. A fost probabil singura variantă care putea salva din mers situația fără a avea contextul politic (greutate în partid) care să-l facă un pericol pentru dl Dragnea.

Prin urmare, în mandatul său, dl Petrescu și-a prestat excelent rolul extern și a permis toate manevrele PSD lăsându-i independența sds-ului Andrei. Singura dată când s-a arătat interesat de un proiect concret, inutil și scump precum majoritatea proiectelor MCSI, facturarea electronică, nu a reușit să și-l impună. În schimb a depus toate eforturile pentru a-și remedia valența politică. A avut o relație circumspectă cu celălalt secretar de stat, dna. Manuela Catrina, o PSD-istă de-o viață și cu pretenția profesionalismului în domeniul societății informaționale iar în final a reușit să o elimine convingând un alt PSD-ist, mai potent politic, să-i vrea locul.

Însă cel mai vizibil efort a fost cel de comunicator al PSD, pe care l-a muncit cu multă energie și profesionalism până la a-l suprasatura și-l duce în derizoriu. Eu unul m-am străduit să-l urmăresc în aparițiile publice și mi-a ajuns până în gât vorbăria despre tomate în loc să vorbească de CNAS și alte dezastre IT - noroc că m-am răcorit la final :))

Pe scurt a implementat aceeași strategie personală precum dl Teodorovici pornind însă mai târziu și fără a apuca mari rezultate politice. La fel, s-a apropiat de locul unde era cea mai mare lipsă de ce avea el de oferit - premeriul Dăncilă. Această  atitudine - ”sunt bun, pot juca orice joc” - nu ar fi de natură a câștiga încrederea electoratului într-o democrație avansată, la noi însă merge. Nu știu cât mai este valoros pentru PSD în viitorul apropiat însă pe termen lung mă aștept să-l văd revenind în poziții înalte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu