sâmbătă, 14 decembrie 2019

La zi despre CEI si DEPABD (eIDAS #27)

Senatorul USR Radu Mihail și-a organizat un eveniment dedicat alegătorilor săi din diasporă având ca temă o problemă serioasă a acestora - actele de identitate. Mărturie a bunelor relații din coaliția guvernamentală, MAI a ordonat prezența structurilor din subordine dându-i astfel oportunitatea domnului Cătălin Giulescu - Director Direcția pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date - să susțină o pledoarie puternică în sprijinul Cărții Electronice de Identitate CEI. Am extras această intervenție în clip-ul de mai jos și am marcat afirmațiile de impact cu notarea minutului pentru a le accesa direct la sursă.


00.50 la DEPABD exista 7 sisteme informatice, doar 2 sunt complet integrate
02:30 proiectul de lege CEI este blocat la Comisia Administrație a CDEP din luna Aprilie 2018 (n.b. conducerea comisiei aparține de PNL)
03:40 Prima lege aferenta CEI este un OUG din anul 2002 care nu a ajuns pana astăzi sa producă efecte prin toate formele sale ulterioare.
04:15 proiectul CEI este blocat deoarece a fost întrebat dacă CEI poate fi folosit pentru votul electronic și a răspuns afirmativ. Imediat proiectul CEI a fost retras de pe ordinea de zi.
06:10 sistemul informatic actual are 6 ani, și-a depășit perioada de sustenabilitate. Sistemul actual nu permite primirea de cereri în format electronic.
08:00 documentul de identitate și pașaportul au opozabilitate nelimitata/universală
09:00 evenimentele de viata/stare civila (nașteri,căsătorii,etc.) nu au efect pană ce nu sunt transcrise în registrele administrației române.
10:10 despre SIIEASC (proiect informatizare stare civila)
  • început în 2018, preia registrele concepute în 1882
  • în decembrie 2019 a început scanarea arhivei de registre aferenta ultimilor 100 de ani. Au fost scanate 2 milioane din cele 80 de milioane de acte în primele 2 săptămâni. Durata totala este de 16 luni.
  • nu vor mai fi cerute actele în original (naștere, căsătorie, divorț, deces), astăzi ele ar trebui cerute specific de la oficiul din localitatea de naștere prin posta si dureaza zile.
  • SIIEASC va intra in productie la 1 Ian 2022

13:20 identitatea unei persoane este definita prin cumulul a nume, prenume, data nasterii, locul nasterii, CNP, seria si nr CI
16:40 de la data adoptarii CEI vor mai fi necesare 18 luni pentru emiterea primului exemplar. Prin regulament UE exista impus termenul de 2 aug 2021 pentru emiterea CEI, asadar astazi exista doar 1 lună de rezerva.
22:00 dep PMP Codreanu Constantin, presedinte comisie pentru diaspora, spune ca lor le-a fost spus ca legea CEI trebuie blocată pentru ca nu sunt fonduri.
22:35 explicatie finanțare CEI: zona de comunicații este finanțată din fonduri UE prin SIASC, documentul este plătit de cetațean. Prin inlocuirea cardului de sănătate va fi economisit costul aferent de 2.2 euro /buc iar prin digitalizarea comunicarilor ANAF vor fi economisiți până la  22 milioane lei /an
25:20 se doreste separarea domiciliului de identitate, adresa nu va mai fi tiparita ci inregistrată electronic și citită cu o aplicatie de pe CEI
26:20 anul viitor va exista o integrare completa cu ANCPI
27:15 referitor la miile de cetateni moldoveni inregistrati la aceeasi adresa, instanta a oprit blocarea acestei practici și a acordat daune acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu