miercuri, 30 noiembrie 2022

Identificarea Video - regulile UE (eIDAS #66)

EBA – European Banking Authority a produs versiunea finală a Ghidului de utilizare a soluțiilor online de identificare a clienților de către instituțiile financiar-bancare din EU.

Vor intra in vigoare la 6 luni de la publicare și pot produce valuri în România.

Pentru că soluția noastră a fost să fie scoasă din foc castana cu mâna ADR, aceștia să publice o listă cu operatorii de identificare video agreați iar băncile și IFN-urile  să le cumpere serviciile fără alte întrebări.

Iată însă că acest nou document expune o serie lungă de criterii tehnice și, foarte neplăcut, la paragraful 54 impune beneficiarilor să se asigure că aceste criterii sunt îndeplinite de furnizorii lor de servicii de identificare chiar dacă aceștia sunt deja acreditați de autoritatea națională.

Este genul de situație în care entitățile financiar-bancare mici, locale, vor citi și înțelege ce le convine în timp ce instituțiile cu prezență masivă în UE vor ezita având mai mult de pierdut decât piața românească.

Evident ADR va trebui să evalueze dacă Ordinul lor este aliniat acestui ghid, eu aș zice că mai este loc de îmbunătățire, și, mai ales, va conștientiza că, de acum, există cineva foarte relevant care le va evalua și eventual contesta acel ordin și toată activitatea lor din această zonă.

Sau nu.

Poate mergem pe ideea că la noi merge și așa.

LINK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu