joi, 10 noiembrie 2022

Idei, Idei despre CEI (eIDAS #63)

Am participat astăzi la un elegant eveniment organizat de Namirial România  în cadrul căruia au fost câteva momente interesante legate de MAI și ADR, ambele reprezentate la nivel de Director.

La întrebarea dacă pentru Ordinul ADR cu privire la identificarea la distanță a existat susținere (în sens de endorsement) MAI a afirmat doar că a fost consultat dar a refuzat să confirme o evaluare pozitivă din partea lor. De altfel, la un moment dat, s-a discutat că, în general, în EU cărțile de identitate românești nu sunt acceptate pentru identificarea video și am aflat cu această ocazie că identificarea fizică conduce la zeci de CI false trimise lunar în România de alte autorități.

O altă întrebare a fost legată de eventuala achiziție prin PNRR de certificate calificate de la furnizori privați și instalarea lor pe CEI în momentul producției acestuia. Răspunsul a fost că există această idee dar că tehnic nu este posibil.

ADR nu a comentat nimic pe acest subiect dar, evident, asta nu exclude o inițiativă a ADR de a le achiziționa separat pentru toți posesorii de CEI.

Subiectul este relevant deoarece textul PNRR a fost modificat în această privință, neasumat (de persoane necunoscute), pe traseul dintre MCID și Palatul Victoria astfel încât să sprijine explicit achiziția certificatelor furnizorilor privați. Este întotdeauna important momentul în care se închide cercul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu