luni, 15 mai 2023

Succesul eșecului C.E.I. (eIDAS #72)

Săptămâna trecută in proiectul PKI aferent Cărții Electronice de Identitate CEI s-a trecut la un noul nivel, cel al Curții de Apel.

Reamintesc că Trans Sped a fost inițial respinsă ca neavând experiența necesară dar a contestat succesiv atât propria respingere cât și acceptarea celorlalți competitori. CNSC i-a acordat re-evaluarea, care a fost între timp făcută de CNI și a dat .... același rezultat. Tot CNSC a respins solicitarea de re-evaluare a celorlalți competitori, așadar astăzi este în curs o contestare la CNSC a celei de a doua evaluări și o plângere la CA cu privire la ceilalți competitori.

Sper ca măcar în susținerile din fața CA cei de la CNI să simplifice argumentația, este îndeajuns să explice că nu este nevoie de experiență cu privire la infrastructură de certificate calificate întrucât viitoarele certificate calificate nu vor fi produse de PKI în discuție ci de sistemele similare ale acelor emitenți calificați către care se va îndrepta cetățeanul. Într-adevăr pentru a prezerva caracterul calificat a acestor certificate există necesități tehnice dar acestea nu sunt aferente infrastructurii PKI ci țin de cip-ul criptografic din CEI – subiect al altei proceduri de achiziție.

Să revenim însă la interesul general.


PNNR finanțează costul CEI în loc ca acesta să fie plătit de cetățean.

Până la data finală a PNRR, CEI se va obține gratis în locul unui tarif de 12.5 euro. După încetarea PNRR se va reveni la acest tarif.

Există un grafic al producției, cu o valoare anuală de aproximativ 2.000.000 emiteri. Această valoare nu este limitată tehnic ci derivă din numărul de oameni cărora le va expira CI, relativ puțini oameni vor cere CEI în avans.

Așadar fiecare lună de întârziere în emiterea CEI obligă  166,000 cetățeni (2 mil cetățeni/12 luni) să achite un CI de 7 lei și produce o pierdere din fondurile PNRR de  2 mil euro (166.000 x 12.5euro).


Avem o pierdere lunară de 1,16 mil lei din buzunarele  cetățenilor și 2 mil euro din PNRR.


O contestare completă, pe toate palierele, de 12 luni poate produce o pagubă de 14 mil lei și 24 mil euro.

Prima contestație Trans Sped a fost depusă în luna August 2022.


Dar va fi o pagubă pentru toată lumea?


Să ne imaginăm .... începe producția CEI și se poate calcula întârzierea, durata până la închiderea PNRR, și rezultă 24 mil euro cu risc de dezangajare.

Am mai scris, undeva între MCID și UE textul PNRR a fost modificat astfel încât să permită și finanțarea certificatelor calificate. Este posibil să apară un „erou” la ADR care să propună emiterea de vouchere către cetățeni pentru obținerea gratuită pe CEI de certificate calificate emise de companii private. Că doar nu o să pierdem banii, nu-i așa ?

Va fi organizată o licitație. Prima condiție va fi desigur să fie un emitent autorizat dar pot exista și condiții precum mărimea rețelei teritoriale, call-center în limba română, etc. Cine ar fi companiile cu cea mai mare șansă ? Evident, cele românești – top 3 fiind CertSign, Trans Sped, DigiSign.

Prețul va fi mai puțin constrângător, 24 mil euro acoperă peste 1 mil de certificate calificate chiar la prețurile actuale.

Reamintesc că Trans Sped riscă o garanție de 100.000 euro iar CertSign – de care depinde succesul a 2 dintre cele 3 oferte rămase – are posibil o expunere asemănătoare.

Nu există statistici oficiale despre cota de piață valorică, însă putem estima că CertSign + Trans Sped depășesc 50%.


Pierzi, câștigi – negustor te numești!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu