miercuri, 10 mai 2023

Lansare centru ECCC

Stârnit de o mare prostie spusă de Știrile ProTV în prime-time:  „Centrul are un rol uriaș - de prevenire și de intervenție rapidă în caz de atac cibernetic, oriunde s-ar întâmpla în Uniunea Europeană.” am alocat puțin timp să văd cum ne mai raportăm apropo de European Cybersecurity Competence Centre (ECCC), lansat ieri.


Evident, am vizionat înregistrarea evenimentului disponibilă pe Youtube

Două teste de aplicat:
1.      Cine minte spunând că este Agenție Europeană acest centru.
2.      Cine susține că este o performanță inaugurarea unui sediu provizoriu, nu la 1 lună ci după mai bine de 2 ani.

De Agenție au vorbit Prim-ministrul și purtătorul de cuvânt al guvernului, nu și dl. min. Burduja.

Toți românii au lăudat efortul locativ.

Comisarul UE și directorul centrului, n-au vorbit nici de o agenție, nici nu au lăudat sediul.


Este interesant cum ne fac politicienii din vorbe, pare că nu se consideră responsabili verbal. Astăzi a apărut un interviu scris cu șeful echipei responsabile de dosar, nu există cuvântul agenție în el. 

Cuvântul Agenție este doar o problemă de mândrie națională. În timp ce alte state membre au mai multe agenții, noi aveam niciuna.

Problema reală este că ECCC este un organism (The ECCC is a new EU body established under articles 173(3) and 188(1) of TFEU) atașat unei linii de finanțare, așadar temporar. La următorul buget multianual european va dispare natural dacă nu i se găsește altceva de făcut.

Agenția este un organism permanent, înființat în baza unei legislații perene.

Altfel, ca să contrazic ProTV, nu previne nimic, nu intervine rapid niciunde. Angajații centrului au program de birou, stau și se gândesc ce-i lipsește UE ca tehnologie și organizare în domeniul cyber-security. Apoi scriu programe de finanțare care stimulează compensarea acestor lipsuri în limita bugetului general alocat. Aceste programe de finanțare sunt puse în practică de Centre Naționale (avem și noi unul în Palatul Victoria), acestea sunt cele care interacționează cu beneficiarii fondurilor.

ECCC va atrage activitatea unor lobbyști care vor promova alocarea de resurse către domeniile de activitate pe care le reprezintă: tehnologie, educație. Cam asta-i baza neromanțată la care trebuie să raportăm discursul public. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu