vineri, 26 mai 2023

Înalții funcționari publici: inteligență, legislație, IT, limbi străine ?

 Avem rezultatele testării preliminare în concursul național pentru înalții funcționari publici. Această categorie este preponderent reprezentată de Secretarii Generali din instituțiile publice.

Acest concurs este o noutate, după finalizarea cu succes asigură capacitatea de a ocupa o astfel de poziție, însă stabilirea instituției se face printr-o altă selecție, ulterioară, în funcție de disponibilizarea posturilor.

La prima vedere rezultatele sunt foarte proaste.

77 de candidați înscriși, dintre care absenți au fost 18, respinși 38, admiși 21. Adică au promovat 36% dintre cei care au dat examenul.

Examinarea a fost în sala ANFP, test grilă, pe PC.

Au fost 4 secțiuni, pentru fiecare era necesar un scor minim de 60% pentru a promova.

Secțiunile sunt:

a) cunoştinţele generale în domeniul administraţiei publice (ADM);

b) cunoştinţele în domeniul tehnologiei informaţiei (IT);

c) aptitudinile cognitive ale candidaţilor (COG);

d) cunoştinţele lingvistice de comunicare în limba engleză sau limba franceză.


Dacă ne aplecăm pe rezultate cifrele nu mai sunt atât de clare.


fără mulțumiri pentru ANFP care mi-a testat abilitățile IT publicând un PDF :(


Observăm că media scorurilor celor respinși (cu excepția celor puțini care au ales franceza) este foarte aproape de pragul de trecere.

Toată lumea a trecut baremul în testarea aptitudinilor cognitive, media scorului intre admiși /respinși a fost 83% / 82%

În testarea „de specialitate” – ADM, au eșuat doar 6 dintre cei 38 respinși, media scorului este 82% / 76%, mult peste pragul de 60%.

Testarea IT a fost un eșec pentru 17 dintre cei 38 respinși, media scorului este 71% / 59%, foarte aproape de pragul de 60%.

Limbile străine au blocat 23 dintre cei 38 respinși dar și aici media scorului (pentru engleză) este bună: 76% / 64%, franceza pare să fi fost mai degrabă o vagă amintire din copilărie.

Deci, unde a fost problema ?

Cei respinși au avut varianța notelor mult prea mare, au capotat drastic la una dintre categorii. Valoarea medie este evidentă: 82 varianța admișilor față de 265 a respinșilor.


Cum a fost testarea IT ?

Teste grilă cu un singur răspuns adevărat și întrebări din MS Office. De tipul ... uite o poză cu 3 butoane, care dintre ele duce la o anumită opțiune. Personal consider viabilă doar proba practică, de recompunere a unui fișier model, această examinare grilă incomodează atât pe cei care au deja automatisme reflex de utilizare cât și ignoră capabilitatea aplicației de a genera meniuri contextuale.

Nu pot spune că ar fi necesare cursuri remediale, pur și simplu exigența a fost neașteptat de mare iar timpul alocat studiului de candidați probabil prea mic.

Vin însă vremuri interesante, directiva NIS2 îi va obliga pe unii dintre ei să facă chiar și cursuri de cybersecurity

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu