vineri, 5 mai 2023

Scutire mai clară pentru IT-iștii bugetari

Scriam în Decembrie că Ordinul prin care se extindea scutirea de impozit și către IT-iști din administrație poate fi folosit pentru a acorda scutirea aproape oricui, ba chiar îmi ofeream serviciile să explic cum. Din păcate MCID m-a subminat înainte să am primul client, a emis un nou Ordin în care totul este mai simplu, mai clar, nu mai este nevoie de contorsionări interne.


Ba chiar au publicat și o clară sinteză a schimbărilor aduse din care selectez:

2. S-au extins domeniile de activitate ale compartimentelor din care trebuie să fie postul: postul poate face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidențiat în organigrama sau în afara organigramei angajatorului: tehnologia informației și a comunicațiilor, inteligență artificială și tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare și transformare digitală;

3. Se aplică și angajaților din afara organigramei.

4. Aplicabilitatea ordinului în instituțiile publice locale: Ordinul se aplică și personalului angajat din instituțiile publice locale, în acord cu definiția prevăzută în Legea nr. 273/2006. Acest lucru elimină neclaritățile legate de aplicarea prevederilor în cadrul administrației publice locale.

5. Durata aplicării scutirii: Scutirea de impozit se aplică pe întreaga perioadă în care angajatul desfășoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator. Acest lucru este stabilit prin act administrativ al conducătorului instituției publice.

6. Scutirea se aplică pentru întreaga durată a lunii, indiferent de durata efectivă de muncă

8. Excepții pentru angajații din instituțiile publice: Ordinul recunoaște faptul că activitatea de creare de programe de calculator poate fi stabilită/prevăzută în orice alt act juridic care stabilește atribuțiile de serviciu ale angajatului, nu doar în fișa postului.

9. Evaluarea periodică a angajaților: Noul ordin prevede evaluarea periodică a angajaților din domeniul IT pentru a verifica îndeplinirea criteriilor de scutire de impozit. Această măsură menține un nivel înalt de profesionalism și asigură că angajații își îndeplinesc în mod corespunzător sarcinile legate de crearea de programe pentru calculator.

Am preluat și afirmația nr.9 deși nu i-am regăsit baza în textul Ordinului. O veste bună pentru IT-iștii guvernamentali, prima variantă a ordinulu a fost primită cu reticență de conducerile instituțiilor care s-au străduit mai degrabă să nu acorde scutirea de impozit.

Să vedem acum cât va mai rezista această scutire în ansamblu, în fața presiunilor societale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu