vineri, 24 februarie 2023

ANI + CEI = fault în Parlament (eIDAS #70 bis)

Scriam în 25 Ianuarie un articol cu titlul „Declarațiile ANI - diavolul se ascunde în detalii” în care semnalam un viciu grav în legea de funcționare a ANI, respective în prevederile cu privire la modul de depunere a declarațiilor de integritate.


Arătam atunci că există două etape. Până la 1 Ianuarie 2024 declarațiile se pot depune electronic sau fizic sub semnătură olografă, după această data doar semnate cu certificate calificate.

Întrucât certificatul MAI din Cartea Electronică de Identitate este echivalat prin lege, doar pentru relația cu instituțiile publice, cu o semnătură olografă el poate fi folosit pentru semnarea declarației atâta timp cât aceasta poate fi semnată olograf.

Când declarațiile nu mai pot fi semnate olograf nu mai poate fi folosită nici CEI, sunt valabile doar modalitățile prevăzute expres de text, respective certificatele calificate.

⛔ Desigur este absurd să nu poți folosi CEI pentru depunerea acestor declarații.

Articolul meu a avut ceva tracțiune, ideea mea a coincis cea a unor senatori care au depus un amendament care introducea CEI ca mijloc alături de certificatele calificate.

⚠ ANI a trimis o adresă oficială către Senat în care a declarat că susține respectivul amendament. ✔

⚠Comisia de Raport, cea Juridică, a respins amendamentul. ❌

Senatul a votat textul fără amendament cu voturile PSD, PNL, AUR, UDMR.

Eu unul nu văd o explicație, majoritatea parlamentară ar fi trebuit să susțină interesul ANI si al MAI cu privire la CEI. Dacă aveți o opinie, o aștept cu interes în comentarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu