luni, 13 februarie 2023

HG cloud în M.O.

După o așteptare de 10 zile avem în M.O. 118 HG-ul aferent platformei de Cloud. Înțeleg că iarăși a fost o problemă tehnică, nu lipsă de coordonare și presiuni post-factum.


Una peste alta, avem noutăți bune, rele și ridicole.
Rău este că nu au corectat problema suportării de către ADR a costurilor pentru licențele instituțiilor publice. Am explicat că asta va duce la blocarea inovării și concurenței. Probabil că ei au spus ... nu puteți voi să ne bugetați câți bani putem noi să cheltuim .... și ... nu o să fie risipă, ADR va analiza fiecare solicitare în parte.

Cu alte cuvinte, un mare NU pentru mâna invizibilă care păzește buzunarul propriu și un mare DA pentru decizii arbitrare. Aș fi înțeles asta de la Văcăroiu, nu însă de la tineri liberali.

Bine este că acordă mai mult timp furnizorilor să-și obțină avizul de la CSAT.

Ridicolă este ideea că prin HG poate fi afectată L163/2021 (legea 5G). Aceasta definește la art. 2 d) infrastructura critică de interes național (care se supune restricțiilor acestei legi) strict din perspectiva „funcțiilor vitale” deservite. Poți spune prin HG că o anume secțiune din Cloudul Guvernamental este de interes național dar nu poți spune că pentru o secțiune de interes național nu se aplică legea deoarece se folosește o anume tehnologie, în cazul de față open source.

Corect era să continue plimbarea cu aceste amendamente la Camera Deputaților și să continue să le propună în procesul de aprobare a OUG-ului.

Putem corobora însă cu afirmațiile publice conform cărora vom prelua aplicații de la Guvernul Republicii Moldova, se pune întrebarea dacă nu cumva vor să evite o discuție de avizare a acestora în CSAT, practic o avizare a încrederii noastre în guvernul acestei țări.

Așa se întâmplă când pui carul înaintea boilor, ajungi la cele mai ridicole corecții punctuale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu