luni, 20 februarie 2023

Despre CEI la radio

La cald, o mică selecție dintre declarațiile d-lui Cătălin Giulescu din emisiunea moderată de Radu Puchiu si Marian Hurducaș.


A fost stabilit furnizorul pentru cele 9 milioane de cipuri după o procedură fără contestații.

CIP-ul din CEI este complet accesibil wireless.

Nu va fi permisă folosirea cipului prin inserarea de date sau aplicații ale altor entități, cererea a fost mare dar securitatea ar fi slăbită.

MAI are baza legală și va deveni furnizor de identitate digitală dematerializată. (sub formă software, fără CIP hardware). Ceva similar cu viitorul portofel digital european. Totuși nu există la nivel guvernamental o viziune și un dialog cu privire la identitatea digitală.

Versiunea de CEI emisă ca pilot în Cluj are unele hibe tehnice, mai ales ca înlocuitor al cardului de sănătate, o lecție învățată și corectată în viitoarea versiune din vară.

În curând vor fi inițiate consultări publice în privința scenariilor de utilizare electronică a CEI. O entitate care va solicita CEI va trebui să fie abilitată legal/aprobată sau să solicite posesorului să-și introducă pinul. În cadrul acestor scenarii vor fi schimbate doar datele necesare spre deosebire de azi când prin copie xerox se copiază/păstrează tot ce este scris pe CI.

În procedura de identificare video la distanță este necesară o interoperabilitate cu MAI, care nu este încă disponibilă pentru CEI. Cum CEI va avea mult mai multe măsuri de securitate vizuale rezultă că, cu atât mai mult, această interoperabilitate cu MAI este imperativă pentru actualele CI și cum ea nu există, practic putem deduce că procedura actuală imaginată de ADR nu este sigură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu