miercuri, 1 martie 2023

Webinar INA - managementului informației digitale din administrația publică



Am avut ieri șansa de a ține la INA un webinar dedicat managementului informației digitale din administrația publică în fața recordului meu de audiență, 140 de participanți.

 
Împreună cu invitații mei, Costel Tănase de la Curtea de Conturi a României și Bogdan POPOVICI de la Arhivele Naționale am convenit să împachetăm într-un desfășurător logic cât mai multe răspunsuri pentru întrebările și temerile semnalate în timp de funcționarii publici.


Au fost multe fire de discuție, voi exemplifica cu unul singur.

Am pornit de la ideea că o informație nu trebuie doar să fie cuprinsă într-un document asumat de instituție ci trebuie să fie și credibilă. Credibilitatea se obține prin trasabilitate, respectiv metadate, dar și printr-un sistem informatic de calitate. Calitatea unui sistem informatic este un subiect larg, o răspundere care se împarte parțial între furnizor și instituție și are multe nuanțe în funcție de COTS/SaaS/Custom. Am convenit că aplicațiile moderne permit configurări vizuale tip modelare de proces și că, de principiu, de engine răspunde furnizorul iar de proces beneficiarul.

Toate bune până cineva de la Cluj ne-a povestit cum căută o aplicație pentru SCIM care să implementeze diagrame tip flux și că trei furnizori specializați nu au această facilitate și nici nu au de gând să o implementeze „pentru că OSGG 600 nu obligă să existe o modelare grafică a procedurii”.

Un nou impuls pentru mine să insist pentru refacerea Standardului 13 în contextul informației digitale.

Institutul Național de Administrație, mulțumesc pentru încrederea acordată, sper să existe cât mai multe astfel de inițiative în sprijinul funcționarilor publici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu