marți, 14 martie 2023

Goniometrie la STS

Am văzut o știre cu mascații care sparg ușa unui radio pirat din București și mi-am adus aminte de proiectul de HG aflat azi în dezbatere publică pentru aprobarea indicatorilor aferenți investiției din PNRR de modernizare a rețelei STS de goniometre.



Pe vremuri un goniometru era un receptor radio special cu ajutorul căruia măsurai direcția relativă și puterea unui emițător. Am văzut prin filmele ww2 dube cu antene pe acoperiș care se mișcă pentru a prinde spionul.

Astăzi, ca mai toate, tehnologia s-a complicat.

Nu mai căutăm spioni ci, mai degrabă, aparate de bruiaj sau telecomandă a unui dispozitiv exploziv. Iar bruiajul nu mai este brutal, câteodată inserează doar un bit prin părțile esențiale ale fluxului de date.


În România, după lege, avem 3 instituții responsabile să asculte eterul și să rezolve problemele apărute:
>STS se ocupă de frecvențele radio alocate instituțiilor publice
>ANCOM se ocupă de frecvențele radio folosite de civili / agenți economici
>SPP se ocupă de frecvențele utilizabile pentru a amenința viața demnitarului, spre exemplu frecvența dronei care zboară spre acesta cu un pachet exploziv.

Există diferențe clare de abordare.
>STS are natural acoperire națională și prin urmare se bazează în principal pe o rețea de receptoare fixe.
>SPP acționează în jurul demnitarului, câteodată chiar în străinătate.
>ANCOM acționează în urma primirii de sesizări, are câteva mijloace auto de măsurare fără a fi specializate neapărat în goniometrie.

Pentru ANCOM subiectul este mult mai complicat, ar trebui să identifice iregularități de tipul depășirii puterii aprobate, modulații și codări nelicențiate, ba chiar și că este folosit un tip de antenă interzis.

Și până astăzi exista o colaborare între aceștia, există povești pe net despre amendați de ANCOM prinși cu suportul tehnic al STS. Însă, prin PNRR, se învestește în rețeaua STS care devine suport și pentru interesele SPP. Este firesc, pieptenul alocării frecvențelor este arbitrar, nu corespunde unor limitări tehnice. Și ANCOM ar fi putu fi integrat pentru claritate dar îi putem înțelege lipsa cât timp nu primește fonduri prin acest HG.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu