Am fost astăzi la cel mai important eveniment anual al unei companii din zona IT – Microsoft Envision și iată câteva impresii.
Menționez că am încercat să lămuresc ulterior unele exprimări ale vorbitorilor care lăsau loc de interpretări. Nu de alta dar pare că mi s-au ascuțit urechile, îmi țiuie la cel mai mic derapaj, multe fiind de fapt scăpări involuntare.
Cronologic, dl Burduja ne-a ținut un discurs de calitate, după cum ne-a obișnuit. Este publicat de Agerpres, o singură alegere a fost cam stridentă, dintre toate cele aferente legii securității cibernetice s-a decis să sublinieze utilitatea ei în combaterea „propagandei și dezinformării”.
Sar peste prezentările comerciale trecând la zona administrației publice.
Pe dl. Dave Sloan, CTO World-Wide Public Sector, l-am remarcat spunând că, în ultimii ani, Microsoft chiar a înțeles guvernele europene și a reușit să le satisfacă dorința (n.b. în Decembrie 2022!) ca toată activitatea de cloud să rămână în „EU Data Boundary”.
Acum îl cred, la fel cum i-am crezut și cu ani în urmă când au lansat zonele de cloud, doar că nu contează părerea mea – există modalități de a demonstra acest lucru.
A urmat un panel cu dl. Dragoș Vlad, președintele ADR și dl. Costel Costineanu, consilier personal al președintelui Curții de Conturi.
Dl. Vlad s-a axat pe mesajul că trebuie să avem un Open Cloud guvernamental, să poată conține elemente de la orice furnizor. Dl. Costineanu, care este o prezență mai puțin publică, a punctat atât depărtarea CCR de statutul de bau-bau cât și preocupările și implicarea instituției în lămurirea incertitudinilor legate de tratamentul fiscal-bugetar al licențelor (perpetue și subscripții) precum și cele aferente diverselor tipuri de prevederi juridice din acest licențe. Nu pot decât să salut contribuția CCR în această zonă care astăzi este neacoperită.
A urmat zona de securitate cibernetică cu gen. Rog și gen.Burlacu (Director DGTI MAPN).
Dl. Burlacu a promis dar a uitat apoi să detalieze noul acord de colaborare Microsoft-MAPN. Dl. Rog a făcut câteva afirmații notabile, unele le-am lămurit ulterior. Realizez că apare un nou domeniu in cyber-security dedicat A.I., securizării acestor servicii în fața unor noi tipuri de influențe malefice.
O altă afirmație apăsată a dl-ui Rog a fost cam așa: „în calitate de ofițer de informații este de datoria mea să mă preocup ca toate companiile de IT să beneficieze de un tratament egal iar acestea să aducă cele mai moderne tehnologii în România”. În schimb nu are o părere prea bună despre eforturile STS, care construiește un cloud „învechit”, bine că va fi lângă el și o zonă full-stack, servicii complete comerciale instalate la STS dar achiziționate ca subscripție.
În concluzie un eveniment major, organizat la Parlament într-un mod spectaculos cu excepția serviciului de catering care a produs o coadă de până la 45min dintr-o pauză de 1 oră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu