joi, 19 ianuarie 2023

Dezbaterea CEI - în afara legii și democrației (eIDAS #68)

Am îndurat azi cu greu așa-zisa dezbatere publică organizată de MAI, aferentă proiectului de Ordonanță pentru modificarea OUG97/2005 cu privire la evidența populației și Cartea Electronică de Identitate. Am fost ultimul mohican, am rămas doar pentru a avea o înregistrare completă.



După cum le-am spus gazdelor, astăzi, în sala de consiliu a MAI legislația României a fost suspendată sub patronajul celor care ar trebui să aibă cel mai mare respect față de ea. Nu numai Legea cu privire la organizarea dezbaterilor publice ci, mult mai deranjant, au fost o avalanșă de afirmații din partea unei părți din public fără nicio legătură cu realitatea juridică.

Din perspectiva mea am asistat la un punct de inflexiune al democrației Românești iar dacă acesta este trendul o să avem în curând mari probleme.

O dezbatere publică asupra proiectului unei norme legale nu are scopul de a forța organizatorul să acționeze într-un anume fel. Controlul asupra sa nu îl are cine se întâmplă să fie în sală ci este atributul organizării statale și a democrației reprezentative.

O dezbatere publică este un prilej pentru inițiator de a primi puncte de vedere originale, la care nu s-a gândit, astfel putând să decidă o eventuală perfecționare a proiectului.

Astăzi am asistat la un șhow în care nu s-a aplicat nimic din organizarea dezbaterii așa cum este prevăzută de lege până la punctul în care au fost afectate drepturile participanților de bună credință.

Am reproșat acest lucru organizatorilor eu, însă s-a ajuns până la un schimb de replici contondent între cei care deturnau firul dezbaterii și ceilalți, care doreau o dezbatere corectă, productivă.

A fost un haos total peste care a plutit dna Șoșoacă.

Leaderii de opinie din această zonă au evident inteligența necesară să înțeleagă că prin jignirea prezidiului și afirmații de genul „nu mă interesează răspunsul dvs, îl știu deja” sau „vorbesc cât poftesc” nu vor ajunge la niciun rezultat palpabil, nu vor obține nicio modificare în sensul dorit de ei.

Este evident că a fost un show, pe spinarea MAI, de difuzat pe Facebook în căutare de voturi, bani și relevanță socială. Cu un libret atât de departe de realitatea juridică, minciuni, reinterpretări, susținere nu prin argumente ci prin decibeli, totul arată o masă de manevră fără gândire critică și dorință de aflare a adevărului. Am auzit invocate toate curentele și conspirațiile.

Cred că orice cetățean are dreptul de a-și exercita rolul în conformitate cu legislația în vigoare. Eu astăzi nu am putut, am constatat că deși am trimis, conform legii, o poziție scrisă în prealabil, azi ea nu a fost cunoscută de organizatori fiind pierdută printre, înțeleg, 2000 de mesaje copy/paste din partea susținătorilor diverselor teorii ale conspirației.

Așa vor apare întâlnirile separate, ceea ce se numește lobby, pentru că nu suntem în stare să avem un comportament civilizat. Nu este o perspectivă atrăgătoare pentru mine.

În fine, am publicat și cele peste 5 ore de înregistrare pentru cine are nervii necesari. Până atunci profit de valul de comentarii și mesaje de înjurături care îmi vin în acest moment pentru a-mi crește vizibilitatea paginii de FB.

PS: de fiecare dată când o instituție, azi MAI, în loc să susțină oportunitatea unei dispoziții legale preferă să invoce, ca o fatalitate, legislația UE, se mai pune o cărămidă în construcția unui curent RO-Exit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu