M-a lovit peste nas OUG 140/2022 care intră spre aprobare în Senat și nu mi-a mirosit deloc bine.
Prin OUG se înființează, ca obligație PNRR, o nouă instituție:
👉Oficiul pentru Licenţă Industrială, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, având rolul de raţionalizare, simplificare şi digitalizare a procedurilor specifice în vederea acordării licenţei industriale unice.
Oficiul își va crea o platformă software: Punctul de contact unic electronic pentru licenţe industriale – PCUEL cu următoarele features:
Art. 21 - Accesul la PCUEL
(1) Prin intermediul PCUEL se asigură acces la următoarele informații de interes public:
a) procesul de acordare a licenţei industriale unice;
b) formularele disponibile în format electronic;
c) datele de contact ale autorităţilor competente,;
d) datele de contact ale Oficiului;
e) legislaţia autorităţilor competente aplicabilă emiterii actelor administrative prevăzute la art. 4 lit. g), precum şi legislaţia aplicabilă procesului de acordare a licenţei industriale unice;
f) instrucţiunile de utilizare a PCUEL;
g) informaţiile cu privire la căile de atac disponibile în cazul unui litigiu.
Cu termen de implementare 31.12.2023.
Prima verificare: lista de avizatori. Apare MCID printr-un sds, lipsește ADR.
A doua verificare: PNRR. Pag. 336 Componenta 9, Reforma 1. Nu există obligativitatea înființării unei noi instituții⚠️ ci doar „intrarea în vigoare a legii de punere în aplicare a regimului unic de acordare a licențelor industriale”.
Pag.337 Investiția 1: „Investiția va consta în înființarea și punerea pe deplin în funcțiune a unei platforme digitale publice care va furniza servicii publice întreprinderilor legate de înființarea/ieșirea de pe piață a firmelor, autorizarea reprezentanțelor străine în România și obținerea de licențe pentru industrie.”
⚠️Așadar în 12 luni cineva crede că: se va emite HG-ul care reglementează organigrama noii instituții, se va face rectificare bugetară pentru finanțarea ei, vor fi angajate persoane, angajații vor scrie proiectul și vor derula achiziția publică, câștigătorul va livra platforma ‼️ ‼️
𝗔𝗺 𝗶̂𝗻𝗻𝗲𝗯𝘂𝗻𝗶𝘁 ?
Adică PNRR este de vină că trebuie să înființăm o nouă instituție (fals) apoi cei care l-au scris sunt de vină că au pus termene prea scurte (fals) ⁉️
Există de un deceniu la ADR platforma pCUE cu scopul de a facilita autorizarea agenților economici care vor să aibă activitate în România. Fără o analiză atentă – cât de mare poate fi diferența între un dosar de autorizare și un dosar de licență ?
Ambele încarcă/descarcă formulare. Tot ce este descris de Art.21 face astăzi pCUE pentru sute de instituții publice.
Această nouă platformă face parte dintr-un pachet de 7 platforme digitale (Jalon 246) cu un buget total de 14 milioane euro, toate cu termen de finalizare Q4 2023.
Reamintesc că în PNRR esențială este implementarea Reformelor, investițiile sunt doar suport pentru acestea, dovada practică că reforma funcționează.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu