miercuri, 19 octombrie 2022

HG cloud pe circuit

A trecut o lună de la demararea dezbaterii proiectului de HG pentru cloudul Guvernamental. A existat ședința publică despre care am scris și a rezultat un nou text care a plecat pe circuitul de avizare interinstituțională.

Astăzi public această versiune rezultată din dezbatere, m-am așteptat să o publice MCID pe pagina proprie însă cred că timpul a sosit, acum, când instituțiile și-au făcute deja opinia proprie, este și momentul publicului larg.

Pentru a lega postările de analiză care vor urma de momentul dialogului public menționez că „gluma” mea de final de discurs, deși a fost apreciată de ADR și promisă a fi corectată, este încă validă:

Art.39 (12) USC verifică ștergerea sau returnarea tuturor datelor cu caracter personal încredințate FSC după încheierea prestării serviciilor de către acesta.


Spuneam la microfon că, dacă există suspiciunea că un operator de cloud comercial FSC nu șterge datele utilizatorului USC după terminarea contractului, în nici un USC (primăria de comună) nu poate avea sarcina de a verifica acest lucru ci ar trebui să fie obiectivul unei instituții specializate. Răspunsul la cald a fost că este doar o obligație a utilizatorului să-și șteargă expres datele și să nu se bazeze că închiderea contului va duce la ștergerea lor.

Din păcate a rămas „după încheierea prestării serviciilor de către acesta”, ar fi fost atât de simplu să fie „după” înlocuit cu „înainte”.

Deși comercial (deja contractul nu mai există) și operațional (câtă lume înțelege cât de complicat este cu adevărat un mare cloud comercial) această cerință este vădit imposibilă totuși premisa din spatele ei, riscul, există și astfel o astfel de prevedere nu poate fi ignorată la aplicare pe motiv că ar fi o vădită eroare materială.

Și uite așa, de la o glumiță menită a testa atenția cititorului ajungem, prin menținerea după semnalare, pe un teren fertil pentru speculații cu privire la intenția scriitorului.

Vor urma însă postări despre probleme mai substanțiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu