joi, 29 septembrie 2022

Dezbaterea HG Cloud



A avut loc dezbaterea publică a HG-ului pentru Platforma de Cloud Guvernamental. Tot în sala INS, dar cu un alt vibe.

Echipa MCID părea să aibă în comun un grad avansat de oboseală în fața căreia reacționau diferit, dar totuși clar lipsit de entuziasm. În prezidiu au fost pentru o perioadă de timp conducătorii MCID și STS, președintele ADR online iar SRI invizibil. 

Nu a mai existat dialogul alert, idee cu idee, doar intervenții periodice cu răspunsuri selective.

Mai interesanți au fost invitații.

ANIS și-a pierdut N-ul și a vorbit doar din perspectiva marilor furnizori de cloud comercial. Au cerut să nu existe limitări geografice, toate datele să poată fi prelucrate în US pentru că acolo este vârful tehnologic. Au mai cerut să nu fie necesar niciun fel de aviz pentru ca o instituție publică să folosească cloudul comercial.

Microsoft România s-a plâns că politica cloud first este slabă, că se aplică doar în viitor când va fi gata cloudul privat guvernamental. A cerut să dispară avizele de la CTE și ADR. A observat că nu sunt clare părțile contractante aferente serviciilor comerciale.

Eu am spart bugetul de timp și am vorbit despre ce am scris deja.

Bogdan Manolea de la APTI a avut o intervenție pe zona GDPR surprinzător de placidă față de așteptările mele.

Radu Puchiu a vorbit despre necesitatea orientării HG-ului spre persoane, despre câștigarea încrederii, despre faptul că este foarte alambicat și greu de înțeles de instituțiile publice.

Senzația mea este că ne-am atins cu toții limitele. Am propus chiar să fie HG-ul periat de greșelile evidente și apoi să reluăm discuția asupra unor idei clare, pe care să le putem dezbate. Am însă senzația că toată lumea vrea să scape odată de el.

Am pus în descrierea de pe Youtube marcări de timp astfel încât să puteți trece direct la vorbitorul dorit. Atunci când apare a doua oară un vorbitor este momentul în care se dau unele răspunsuri. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu