miercuri, 5 mai 2021

Documente de muncă, electronice (eIDAS #42)

Astăzi ar putea să fie adoptată în Guvern o formă de OUG, teoretic dedicată digitalizării documentelor de muncă, dar practic exemplificarea metodei prin care hoții fură jackpot-ul.

Anul trecut, în versiunea propusă de Violeta Alexandru, exista un bun echilibru între obligația semnăturii calificate și flexibilitatea celei avansate, obținut printr-un dialog intens cu societatea civilă în care am fost implicat și eu.

Astăzi, după ce a sărit dezbaterea publică🤬, vedem textul pentru prima dată cu următorul conținut:

”Angajatorul poate opta pentru utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate, însoțite de marca temporală electronică sau marcă temporală electronică calificată 🤜și sigiliul electronic calificat al angajatorului🤛😡, pentru întocmirea tuturor înscrisurilor / documentelor din domeniul relațiilor de muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia...”

Așa cum este scris, angajatul semnează eventual avansat dar angajatorul doar cu sigiliu calificat.‼️

Sigiliul calificat există în România în oferta Certsign ( doar cu ofertă personalizată, anul trecut era 240 euro/an), la Digisign  este 100 euro/an, la Trans Sped 110 euro/an.

Se vede cum această construcție a fost băgată cu forța, cu replace, inclusiv acolo unde nu are niciun sens cum este art.IV (2). Nu-mi pot închipui altceva decât tâlhari care așteaptă momentul potrivit și abuzează domnița, rămâne de văzut dacă aceasta s-a împiedicat accidental sau nu.

Dar jackpot-ul e mare ... de 4x prețul unui certificat calificat și eliminarea furnizorilor europeni care au probleme în înțelegerea extraselor emise de ONRC și evită sau descurajează prin preț emiterea de sigilii electronice.


Link proiect: https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/05/OUG-1.pdf 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu