luni, 31 mai 2021

HUB MMPS

Știți bancul cu ce-l care-și fură singur căciula și se bucură care are o căciulă nouă ? Acum avem o noutate, își fură singuri căciula și rămân fără ea ! 🤪Așa-zis-ul HUB de servicii al MMPS a înviat, ne bântuie, dat cu fard mult dar prost.

Avem un proiect de HG, link în primul comentariu, care reia acest proiect propus prin 2017-2018 și considerat, chiar la valoarea de 20 milioane de atunci, prea bull-shit ca să fie finanțat prin POC (oficial nu au mai fost bani pentru el) . Astăzi a rămas scris POC în HG, cam imposibil având în vedere calendarul, probabil țintesc PNRR dar redactarea este neglijentă.

Hai să vedem cum s-a ajuns aici. 👀

Prin 2012, la MCSI consultantul E&Y a primit un contract să evalueze starea și nevoile informatice din ministere. Acestea au fost invitate la discuții dar, elocvent pentru MCSI, marile ministere (MAI,MFP) au trimis 🖕 refuzând 👃MCSI băgat în treburile lor. Ministerul Muncii a participat și a fost recompensat cu 20 milioane euro din POC puse într-un tabel pe numele lor, fără să fie clar pentru ce concret, doar pentru că este un minister important. 

Trec anii și ajunge Olguța Vasilescu ministru. Cumva află povestea acestor bani și vrea să-i cheltuie. Cum ministerul nu are, natural, activitate operațională, pune pe masă un HUB de date de 20 milioane, un fel de data warehouse + BI (BI era la modă atunci, lansat fiind de proiectul SRI) alimentat cine știe cum cu date de subordonate. Evident greu finanțabil, sumă mare – KPI puține. I se aprobă proiectul dar este pus în așteptare (POC a fost supracontractat).

Dacă însă înțelegi problema găsești întotdeauna o rezolvare. Este luat partener în proiect ADR/MCSI (care prin OIPSI controlează finanțarea) și i se dă să scrie caietul de sarcini (consultantul tradițional al MMPS este STS). Astfel consultanții ADR (echipa POAT) găsesc o soluție mulțumitoare pentru toate părțile interesate, mai multe acum desigur, crescând valoarea proiectului. Efortul ia timp, este exclus ca proiectul să fie livrat în 2 ani, până la finalizarea POC. Apare însă PNRR, este redenumit HUB de Servicii (după moda MAI) și se împart banii – 350,000 euro ajung la ADR. 

Dar căciula  ⁉️

În clamările publice ale conducerii ADR 🗣 proiectele PSCID și PCUe sunt esențiale, vârful de lance al digitalizării, locul în care tot românul își rezolvă toate problemele. Floșc 🍅! Pentru 350K euro proiectul MMPS scris de ADR prevede ” un singur punct de contact cu cetățeanul – portalul MMPS”, deci nu PCUe, cu toate că jumătate dintre facilități sunt core business PCUe. Mai prevede ” Serviciul de autentificare unică a cetăţeanului și întreprinderii pentru serviciile publice electronice oferite de MMPS şi instituțiile din subordinea sa”, nu PSCID, dar aici nu pot să-i condamn, PSCID nu va fi gata la timp, poate niciodată. Nici nu îndrăznesc să mă întreb de ce ANPIS își schimbă, pe șest, sistemul informatic.

Fiecare are prețul lui, misterul rămâne MCID care se vrea în poză🕺, fără nicio treabă, și fără să observe că pe HG apare ADR ca inițiator contrar legislației în vigoare.


link proiect  https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/6317-hub-servicii-mmps 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu