vineri, 14 mai 2021

OUG Documente de muncă electronice (eIDAS #43)

OUG 36/2021, cea cu sigiliile calificate obligatorii pe documentele de muncă, este avizată negativ și distrusă argumentativ de Consiliul Legislativ pe următoarele considerente:

🤜Regulamentul eIDAS și L455/2001 sunt deja aplicabile în privința semnării cu semnătura electronică calificată a actelor juridice care dau naștere unor raporturi de muncă sau care decurg din acestea (cu alte cuvinte OUG-ul rezolvă o problemă inexistentă, altceva ar fi fost dacă își propunea să stimuleze semnătura avansată)

🤜Nu este constituțională derobarea angajatorului de răspunderea cu privire la locul de muncă ”de acasă”. Și acasă trebuie să existe condiții sănătoase de muncă.

🤜În privința securității datelor, consideră că este în primul rând răspunderea și efortul angajatorului și secundar o datorie a angajatului de a respecta procedurile aferente, negociate ca parte a contractului de muncă.

Privind dintr-o perspectivă modernă, a nomazilor digitali, a folosi un laptop în parc nu poate fi decât benefic. Privind dintr-o perspectivă subdezvoltată, a manufacturarii la domiciliu (existau cooperative cu munca la domiciliu și în perioada comunistă) da, condițiile de muncă pot fi relevante. Scenarii diferite - soluții diferite, însă cum să le aprofundezi în lipsa unui minim dialog ?

Rămâne prima impresie - o creștere de costuri pentru angajatori fără beneficii pentru aceștia sau angajații lor.

Text aviz CL: https://senat.ro/legis/PDF/2021/21L142LG.PDF


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu