miercuri, 26 mai 2021

Documente de muncă, electronice - clarificari (eIDAS #45)

Ne-am lămurit cu OUG-ul pe documentele de muncă în format electronic. A primit, cu unanimitate, Raport de admitere cu amendamente. A dispărut sigiliul calificat, au rămas 3 posibilități de combinat într-un document:

👉semnătură calificată

👉semnătură avansată

👉semnătură simplă însoțită de marcă temporală calificată

Însă variantele sunt aplicabile doar contractelor de muncă, articolul care referea documentele secundare (SSM, pontaje,etc.) a fost șters la propunerea patronatelor. O socoteală greșită, în opinia mea, vor fi aplicabile alte reglementări care au fost neglijate.

Interesante pozițiile părților.

Ministerul Muncii s-a arătat deschis amendamentelor arătând că OUG-ul a fost ”mult prea tehnic”.

ADR, reprezentat de la distanță doar la nivel de Șef serviciu 🤔, și-a declarat susținerea fermă pentru forma inițială a OUG-ului și pentru protejarea angajaților. Singura soluție corectă este cea calificată, semnătura avansată ar fi mai puțin periculoasă doar dacă certificatul ar fi emis de un terț specializat în servicii de încredere. Sigiliul este esențial deoarece conține identificarea firmei.

Federația patronală Concordia vede acest oug într-un context mai larg, al digitalizării, se opune sigiliului calificat și pledează pentru proporționalitatea securizării cu riscurile identificabile în viața reală.

AFSC susține ferm varianta inițială a OUG-ului, soluțiile calificate și consideră că eterogenitatea soluțiilor tehnice ce formează o semnătură avansată împiedică, în timp, validarea semnăturilor. Propune să nu existe soluții de semnare nominalizate în text, doar obligația de a fi echivalente cu semnătura olografă, echivalență de stabilit în alte legi. Marca temporală calificată este necesară, sigiliul calificat nu este dacă există și o semnătură calificată.

Senatorii au declarat că sunt prioritare simplificarea și digitalizarea. Ministerul Muncii a fost de acord cu amendamentele. Vot unanim.

Îmi pare rău că Sigiliul Calificat nu a rămas ca alternativă, în timp ar trebui să capete tracțiune și abia atunci să devină obligatoriu. Impresia mea este că astăzi eforturile au fost pentru repararea OUG-ului și nu un demers temeinic, menit să producă o transformare semnificativă a relațiilor de muncă. Păcat, ar fi fost multe oportunități, timpul a fost însă foarte scurt - săptămâna viitoare ar fi fost aprobat tacit de Senat și prin urmare mai greu de corectat la Deputați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu